1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joe Biden

Kirjeenvaihtajalta: Biden kiihdyttää elvytyksellä Euroopan edelle – Palkinto on suuri, mutta niin on haastekin

Biden valoi TV-puheessaan kansalaisiin uskoa koronarokotusten ja taloustukien onnistumiseen. Kansa tykkää, mutta epäilijöitä on molemmissa pääpuolueissa, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Lähes kaksi biljoonaa dollaria –  Miksi Yhdysvalloissa elvytyspaketit ovat käsittämättömän suuria verrattuna Eurooppaan?
Lähes kaksi biljoonaa dollaria – Miksi Yhdysvalloissa elvytyspaketit ovat käsittämättömän suuria verrattuna Eurooppaan?

WASHINGTON Joe Biden puhui Yhdysvaltain suurelle TV-yleisölle tasan vuosi sen jälkeen, kun hänen edeltäjänsä Donald Trump oli kertonut asettavansa matkustusrajoitukset Eurooppaan.

Maailman terveysjärjestö WHO oli tuolloin juuri julistanut koronan maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Trump lupasi, että rajoituksilla ja virus saataisiin Yhdysvalloissa kuriin.

Biden tarkasti kameroiden edessä muistiinpanoistaan kuolounuhrien viimeisimmän lukumäärän. Se oli 527 726. Korona on surmannut enemmän yhdysvaltalaisia kuin molemmat maailmansodat, Korean ja Vietnamin sodat ja syyskuun 2001 terrori-iskut yhteensä.

Faktantarkastajat ovat kuitenkin jo ennenkin haastaneet Bidenin tavan verrata sodissa kuolleiden ja koronauhrien määrää. Esimerkiksi The Washington Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) pelkästään kahdessa maailmansodassa ja Vietnamin sodassa on kuollut noin 580 000 amerikkalaista eli enemmän kuin koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Yhdysvallat on kärsinyt koronasta muutenkin ennenkokemattomalla tavalla. Maassa on yli kymmenen miljoonaa työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten.

Bidenin oli määrä allekirjoittaa 1 600 miljardin euron suuruinen uusi koronatukipaketti perjantaina, mutta hän kiirehti laittamaan puumerkkinsä papereihin jo torstaina. Valkoinen talo selitti syyksi sen, että presidentti halusi shekit perheille jo viikonlopuksi.

Perheet saavat 1 400 dollarin eli vajaan 1 170 euron shekin. Tukipaketin suurin pelastava vaikutus on kuitenkin miljoonille työttömille jaettavassa tuessa. Kaikki koronan takia työpaikkansa menettäneet saavat vähintään 250 euroa viikossa viiden kuukauden ajan.

Vuoden aikana Yhdysvalloissa myönnetyt korona-tukiaiset ovat yhteensä noin viisi biljoonaa eli 5000 miljardia euroa. Se vastaa noin 25 prosenttia Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta. Vastaavaa talouden elvytystä ei maassa ole aiemmin harjoitettu.

EU:ta suuremmat tähtitieteelliset summat selittyvät sillä, että Yhdysvalloissa elvytyspaketeilla katetaan perusturvaa, työttömyystukea ja lapsilisiä, jotka Euroopassa hoidetaan muista lähteistä.

Biden iski koronatoimissa isomman vaihteen silmään. Hänen koronanvastainen taistelunsa on tuottanut tulosta 50 päivässä.

Uusien tautitapausten ilmaantuvuus on vähentynyt, vaikka se edelleen korkea onkin. Yli 29 miljoonaa yhdysvaltalaista on sairastunut koronaan.

TV-puheessaan presidentti lupasi valoa tunnelin päähän. Yhdysvallat rokottaa tällä hetkellä rivakammin kuin mikään muu maailmassa maailmassa, ja pyrkii kasvattamaan tuota eroa.

Yhdysvallat on kiihdyttänyt jo selkeästi Euroopan edelle. Biden lupasi virkakautensa aluksi, että yhdysvaltalaisille voitaisiin antaa sata miljoonaa rokotetta sadassa päivässä.

Nyt hän sanoi, että se voi olla mahdollista jo maaliskuun loppuun mennessä. Toukokuuhun tultaessa jokainen aikuinen kansalainen voi presidentin mukaan saada rokotteen, jos itse haluaa.

Trumpilla ei ollut missään vaiheessa selkeää koronastrategiaa. Hän vaati liiketoimintaa avattavaksi, vaikka kansalaisten enemmistö pelkäsi sen seurauksia.

Hän väitti viime vuoden keväällä voivansa tehdä sen tarvittaessa presidentin asetuksella. Seuraavana päivänä hän korjasi itseään, että määräysvalta on paikallistasolla. Tällainen soutaminen ja huopaaminen lisäsi epäluuloa kansalaisten keskuudessa.

Bidenin suunnitelmallisuus ja johdonmukainen toiminta on herättänyt luottamusta. Niin rokotusohjelmalla kuin uusilla taloustukiaisilla on myös republikaaniäänestäjien enemmistön tuki. (siirryt toiseen palveluun)

Se auttaa Bidenia puskemaan läpi hanketta, jossa Trump epäonnistui. Koronaa taltutetaan ja taloutta nostetaan samaan aikaan. Epäilijöitä on kuitenkin molemmissa puolueissa.

Talous kasvaa nyt hurjaa vauhtia. Keskuspankki Fed ennakoi vuoden ensimmäiselle neljännekselle (siirryt toiseen palveluun)jopa kymmenen prosentin kasvua viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna.

Ongelmana on kuitenkin työttömien suuri määrä. Bidenin pitäisi keksiä keinot, joilla yritykset luovat Yhdysvaltoihin nopeasti miljoonia uusia työpaikkoja koronan viemien tilalle.

Pessimistit varoittavat, että uuden biljoona-avun aika koittaa jo elokuussa, kun nyt luvatut työttömyyskorvaukset umpeutuvat.

Korjaus 12.3.2021 klo 14.17: Muutettu Bidenin lupaus antaa 100 miljoonaa rokotetta 100 päivän aikana. Artikkelissa luki aiemmin, että lupaus olisi koskenut 100 miljoonan ihmisen rokottamista. Vastaava virhe oli myös Ylen radiouutisissa kello 5 ja 6.

Lisäys 12.3.2021 klo 19.55: Artikkeliin on lisätty tietoa, joka haastaa Bidenin vertauksen koronan ja sotien uhrien määrästä.

Lue myös:

Biden haluaa kaikki aikuiset USA:ssa koronarokotusten piiriin toukokuussa