Hyppää sisältöön

Pohjanmaan poliisille vihjeitä sulkumääräyksiä rikkoneista ravintoloista, Helsingissä vastaavasta ei ole merkkejä – "Jos joku rikkoo, kaikki muutkin kärsivät"

Pohjanmaan poliisi on saanut vihjeitä, että kaikki ravintolat eivät noudata sulkuvelvoitetta.

Poliisi valvoo lain noudattamista muiden hälytystehtävien ohessa. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pohjanmaalla poliisi on saanut ilmoituksia ravintoloista, jotka eivät noudata hallituksen sulkumääräystä.

Koronaviruksen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueillaravitsemusliikkeiden piti sulkea tilansa asiakkailta tiistaina kolmeksi viikoksi. Sulku koskee lähes koko maata. Ainoastaan ruuan ulosmyynti on sallittua.

Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikön Mikael Appelin mukaan poliisipartiot ovat saaneet useita vihjeitä ravintoloista, joissa asiakkaat ovat sisällä syömässä lounasta. Toistaiseksi vihjeet ovat vahvistamattomia.

– Ensi viikon valvontakierroksella selviää, paljonko lakia mahdollisesti rikotaan. Taustalla saattaa olla sekä tietämättömyyttä että kapinointiakin, arvelee Appel.

Esimerkiksi Helsingissä vastaavia ilmoituksia tai tarkastuspyyntöjä ei ole tullut. Myöskään partioiden silmiin ei ole osunut tapauksia, joissa ravintolat olisivat auki vastoin määräyksiä.

– Sulun rikkomisia ei ole havaittu, päinvastoin. Ravintolat ovat hyvinkin ankarasti kiinni, ja tilanne on hyvä, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Myös viimevuotinen sulku sujui hänen mukaansa mallikkaasti. Oman apunsa tuo se, että ravintola-alalla myös yrittäjät vahtivat toinen toistaan.

MaRa: Kapinoinnista kärsii koko ala

Myöskään Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n tiedossa ei ole, että sulkua rikottaisiin laajemmin. Väsymys on voinut aiheuttaa jossain kapinanpoikasta, mutta omaa nilkkaa ei kannattaisi purra, sanoo MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

– Nyt ei ole aika rikkoa säännöksiä, koska sellainen heikentää mahdollisuuksia puhua toimintaedellytyksistä sitten, kun työ taas jatkuu. Jos joku joukko rikkoo määräyksiä näyttävästi, kaikki muutkin kärsivät luottamuksen menettämisestä, sanoo Aittoniemi.

Sulun rikkomisella tuskin saa myöskään taloudellista hyötyä.

– Kyllä se on vähän onneton yritys, että pitää paikkaa auki ja luulee, ettei sitä huomaa joku ohikulkija tai toinen ravintoloitsija, sanoo Aittoniemi.

MaRaan kuuluu lukumääräisesti vajaa puolet Suomen ravintoloista, mutta liikevaihdolla mitattuna ne kattavat yli 80 prosenttia alasta.

Imatralla ravintoloitsija perusti uuden yrityksen

Sulku ei koske henkilöstöravintoloita. Torstaina Yle kertoi Imatralla sijaisevasta Bar Q -ravintolasta. Yrittäjä Jani Isotalo muutti pika-aikataululla iltaravintolansa henkilöstöravintolaksi.

Isotalo perusti yrityksen, johon aikoo palkata 500 työntekijää. Työntekijät voivat tulla ruokailemaan ravintolaan.

Muista vastaavista MaRan Veli-Matti Aittoniemi ei ole kuullut. Kyseinen yrittäjä ei ole MaRan jäsen.

– Saako sillä asiakkaita vai onko kyseessä julkisuustemppu? Se jää nähtäväksi.

Laiminlyönteihin poliisi puuttuu aluksi kehotuksin ja käskyin. Jos velvoitetta ei noudateta, yrittäjälle määrätään uhkasakko.

Poliisin valvonnan tavoitteena on myös estää koronaviruksen leviäminen.

Lue myös:

Artikkelia täydennetty klo 12.3. klo 10.54. viestintäpäällikkö Mikael Appelin sekä MaRan hallituksen jäsenen Jani Unkerin kommenteilla.

Täydennetty MaRan varatoimitusjohtajan ja Helsingin poliisin tiedot kello 15.57.

Täsmennetty sitä, että Pohjanmaan poliisin alueella kyseessä ovat toistaiseksi vahvistamattomat vihjeet.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 saakka.

.
.