Hyppää sisältöön

Fortumin tulos pomppasi kaasu- ja hiilituottaja Uniperin ansiosta – yhtiö myy Baltian lämpöyhtiönsä

Yhtiön tulos jäi Pohjoismaissa aikaisempaa heikommaksi. Fortum pohtii ratkaisuja Puolan kaukolämpötoimien, ruotsalaisen energiayhtiön osaomistuksen ja sähkön kuluttajamyynnin suhteen.

Energiayhtiö Fortumin hyvästä tuloksesta tuli viime vuoden lopulla suurin osa Uniperin kautta. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Energiayhtiö Fortum kasvatti viime vuonna vertailukelpoista liikevoittoaan. Tulosta Fortum teki etenkin vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Fortumin loka-joulukuun vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 928 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin vastaava tulos oli 398 miljoonaa euroa.

Tuloksesta noin kaksi kolmasosaa teki Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper.

Generation-segmentin eli Fortumin Pohjoismaiden sähköntuotannon tulos sen sijaan heikkeni noin neljänneksen vertailukaudesta. Fortumin mukaan tämä johtui pääasiassa ydinvoiman tuotannon selkeästä laskusta sekä alemmista hinnoista.

Fortumin koko tilikauden 2020 vertailukelpoinen liikevoitto oli 1 344 miljoonaa euroa, johon Uniper-kaupan vaikutus oli 57 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto oli 1 191 miljoonaa euroa.

Fortumin tuloslukuihin vaikuttaa, että Uniper on raportoitu omana segmenttinään viime vuoden toisesta neljänneksestä alkaen. Sitä ennen Uniperin tulos raportoitiin osakkuusyhtiön tuloksena. Tämä on aiheuttanut muutoksia Fortumin tuloslukuihin vertailukauteen nähden.

Jos katsotaan Fortumin liiketulosta, näyttää loppuvuoden tulosparannus selvästi maltillisemmalta. Loka-joulukuussa liikevoittoa kertyi 458 miljoonaa euroa, kun vuoden takaisen vertailukauden liikevoitto oli 401 miljoonaa euroa.

Uniperistä tuli Fortumin tytäryhtiö viime vuoden maaliskuussa. Fortum omistaa nykyisin Uniperistä yli 75 prosenttia.

Kaukolämpöliiketoiminta myydään Baltiassa noin 800 miljoonalla

Muutamaa tuntia tilinpäätöksen julkaisun jälkeen Fortum tiedotti myyvänsä (siirryt toiseen palveluun) Baltian kaukolämpöliiketoimintansa. Ostaja on sijoitusyhtiö Partners Group ja kaupan velaton myyntihinta 800 miljoonaa euroa.

Fortum arvioi kirjaavansa kaupoista kuluvan vuoden toiselle neljännekselle noin 240 miljoonan euron verottoman myyntivoiton.

Kaupan sinetöityminen odottaa vielä tiettyjen ehtojen täyttymistä, mutta Fortum odottaa kaupan pääsevän päätökseensä kevään aikana.

Fortum toimittaa Baltiassa kaukolämpöä viiteen kaupunkiin ja sillä on myös omistuksessaan Baltiassa neljä lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitosta. Fortumilla on Baltiassa 271 työntekijää, jotka siirtyvät yhtiön mukaan liiketoiminnan myynnin mukana.

Fortum kertoo myös arvioivansa parhaillaan "strategisia vaihtoehtoja" kaukolämpötoiminnoilleen Puolassa. Samanlaisen pohdinnan kohteena ovat myös Fortumin 50 prosentin osaomistus Stockholm Exergistä ja Consumer Solutions -liiketoimintojensa tulevaisuuden suhteen. Fortum on tuonut julki vaihtoehtojen harkinnan jo viime vuoden puolella.

Consumer Solutions -liiketoiminta tarkoittaa Fortumin sähkön ja kaasun vähittäismyyntiä kuluttajille Pohjoismaissa, Puolassa ja Espanjassa. Siihen kuuluu muun muassa asiakaspalvelu ja myynti.

Viime vuonna Fortum myi Joensuun ja Järvenpään kaukolämpöliiketoimensa.

Osinko kasvaa ensi kertaa vuosiin

Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan koronapandemian vaikutukset ulottuivat myös energiasektoriin ja Fortumiin, mutta selvästi vähemmän kuin moneen muuhun yritykseen.

– Kuluneena vuonna Fortumin toimintaympäristöön vaikuttivat pandemiaa ja markkinoiden yleistä epävakautta enemmän Pohjoismaiden runsas vesitilanne, jonka seurauksena sähkönhinnat laskivat voimakkaasti. Päästöoikeuksien ja hyödykkeiden hinnat alkoivat elpyä vuoden loppupuolella, mikä näkyi myös sähkön hintojen nousuna, Rauramo sanoo tiedotteessa.

Fortumin hallitus esittää, että omistajille maksetaan vuodelta 2020 osinkona 1,12 euroa osakkeelta. Aiemmin Fortumin osinko oli pysynyt useamman vuoden 1,10 eurossa.

Lue myös:

.
.