Hyppää sisältöön

HUSin Juha Tuominen: Riskiryhmiin tulisi laskea myös korkean ilmaantuvuuden alueella asuvat – "Minusta on vaarallista, jos tätä harkintaa ei nyt tehdä"

Rokotteita tulisi kohdentaa suuren ilmaantuvuuden alueille, sanoo HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Rokotusjärjestystä tulisi miettiä uudelleen siten, että asuinpaikka ja asumisolot huomioitaisiin rokotteiden jakamisessa, kehottaa HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen. Tuominen kuvattiin Ylen tiloissa Pasilassa marraskuussa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen haluaa, että rokotejärjestystä arvioidaan Suomessa uudelleen. Hänen mukaansa riskiryhmiin tulisi laskea myös asuinpaikkansa ja asuintapojensa myötä suuremmassa sairastumis- tai kuolemanvaarassa olevat.

Tuomisen mielestä rokotusjärjestystä pitäisi tarkastella juuri näiden riskien kautta. Hänen mukaansa Suomessa ja Uudellamaalla on ollut koko pandemian ajan alueita ja sosioekonomisia ryhmiä, joiden keskuudessa sairastuminen ja kuolleisuus on ollut korkeampaa.

Ilmaantuvuus on korkeaa etenkin Itä-Helsingissä kuten Itäkeskuksessa ja Vuosaaressa, radan varren pohjoisosissa sekä osissa Espoota, Tuominen kertoo.

– Tartunnoissa on yliedustusta ei-suomenkielisessä ja ei-ruotsinkielisessä väestössä. Heitä yhdistävät tiivis asuminen, pienempi tulotaso ja suuremmat perhekoot.

Tuomisen mukaan vanhusten rokottamisen jälkeen ja ennen koko kansan tasaista rokottamista tulisi harkita, voisiko rokotteita ohjata ensiksi tietyille postinumeroalueille.

– Riskiryhmiä pystyy täydentämään, ja yksi riski on myös se, missä asuu ja millä tavalla asuu. Riskiryhmäasteikossa asettaisin tämän riskin hyvin korkealle. Minusta on vaarallista, jos tätä harkintaa ei nyt tehdä ja kirjata ylös niitä perusteita, mitä tehdään tai jätetään tekemättä, Juha Tuominen sanoo.

Rokotteita tulsi kohdentaa suuren ilmaantuvuuden alueille, sanoo Tuominen

Juha Tuominen huomauttaa, että esimerkiksi seulontoja tai muita rokotteita, kuten puutiaisaivokuumerokotetta, kohdennetaan muita korkeammassa riskissä oleville henkilöille.

– Tässäkin pitää nimenomaan katsoa sitä, kenellä on suurin sairastumis- ja kuolinriski. Yhdenvertaisuutta ei ole se, että kaikki samana päivänä syntyneet saavat rokotteen yhtä aikaa, vaan yhdenvertaisuutta on se, että arvioidaan riskit.

Hän ehdottaa, että rokotteita voitaisiin kohdentaa alueelle sen postinumeron perusteella, jos siellä koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut moninkertainen muihin alueisiin pitkään tai pysyvästi. Hän ei ota kantaa siihen, rokotettaisiinko postinumeroalueella vain vieraskielisiä vai saisivatko myös suomea ja ruotsia puhuvat rokotteen.

– THL:n tulisi miettiä, mikä olisi optimaalisin tapa ohjata rokotteita. En halua antaa heille yksityiskohtaisia ohjeita, mutta kun katsotaan, mitkä alueet tai ihmisryhmät tulevat rokotetuksi, niin olisi syytä, että siinä olisi eroja. Joidenkin tulisi tulla aikaisemmin rokotettua, toteaa Tuominen.

Rokotusjärjestyksestä päättää THL. Tuominen toivoo, että he arvioisivat rokotusten ohjaamista nimenomaan sairastumis- ja kuolinriskin kautta.

– Minusta tämä keskustelu pitää käydä nyt. On kurjaa, jos puolen vuoden tai vuoden päästä näemme, että on alueita tai väestöryhmiä, jotka kantoivat taudista raskaamman taakan.

Jutusta voi keskustella lauantaihin 13.3.2021 klo 22 asti.

.
.