1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurakunnat

Pienten seurakuntien liitosselvitykselle jäätävä vastaanotto Juvalla: "Pärjäämme omillamme", sanoo kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja

Tuomiokapituli patistelee kolmea pientä seurakuntaa tekemään yhditysselvitystä. Sulkava kannattaa fuusiota, Puumalassakin epäröidään.

Kirkkoherra Helena Castrénin mielestä Puumalan seurakunnan on vaikea selviytyä yksin kaikista tehtävistä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakunnat tekivät yhteistyöselvityksen vapaaehtoispohjalta vuosi sitten. Jo tuolloin seurakunnista suurin, 5 000 jäsenen Juva tyrmäsi fuusioajatuksen.

Sulkava olisi jo tuolloin ollut valmis fuusioon. Puumalan kirkkovaltuusto kääntyi yhden äänen enemmistöllä itsenäisyyden taakse,.

Fuusioselvityksen nosti uudelleen esille Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli, joka määräsi selvittämään yhdistymistä. Puumalan kirkkoherra Helena Castrén on jäämässä syksyllä eläkkeelle.

Myös Puumalan talouspäällikkö on jäämässä eläkkeelle. Talouspäällikölle on tarkoitus palkata määräaikainen seuraaja.

Kymmenisen vuotta Puumalassa työskennellyt Castrén katsoo, että Puumalan olisi oikea hetki tehdä pitkälle tulevaisuuteen kestäviä ratkaisuja.

– Seurakunnassa on aivan valtava määrä hallinnollista työtä, josta osa on viranomaisluonteista. Lisäksi meillä on vain puolitoista pappia hoitamaan yhtä paljon esimerkiksi jumalanpalveluksia kuin jossakin muualla on kahdeksan pappia.

Castrénin mukaan Puumalassa on jo säästetty lähes kaikesta mahdollisesta. Työntekijöitä on osa-aikaistettu ja niihin alkaa olla vaikea löytää tekijöitä, sijaisia vielä hankalampi.

– Metsää on tietysti runsaasti, mutta sielläkin on toimittava metsänhoitosuunnitelman rajoissa. Rantatonttien myynti on taas kirkkohallituksen luvan takana.

Puumalan seurakunnan jäsenmäärä oli vielä 2000-luvun alussa 3 000. Nyt jäsenmäärä on vajaat 1900.

– Jotain on pakko tehdä, koska täällä on jo tehty oikeastaan kaikki mahdollinen. Olen aika huolissani Puumalan seurakunnan tulevaisuudesta

Pekka Pärnänen uskoo, että Juvan seurakunta pärjää omillaan vielä ainakin 50 vuotta.

Juvalla metsäomaisuus tarjoaa selkänojan

Jäätävimmän vastaanoton yhdistymisselvitys saa Juvalla. Juva tyrmäsi fuusion vuosi sitten ja rukkaset sai myös tuomiokapitulin ehdottama selvitys.

– Kirkkoneuvosto ja -valtuusto olivat yksimielisiä siitä, että me pärjäämme omillamme vielä pitkään. Lähikaupungit tarjoavat leveämmät hartiat liitoksille, Savonlinna Sulkavalle ja Mikkeli Puumalalle, Juvan kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Pekka Pärnänen sanoo.

Pärnänen myöntää, että jäsenmäärän hupeneminen nakertaa seurakunnan verotulopohjaa. Pelastus löytyy seurakunnan metsistä, joita Juvalle on siunaantunut reilut 2 300 hehtaaria. Puumalassa metsää on noin 1 600 ja Sulkavalla 1 100 hehtaaria.

Juvalla herättää epäilyksiä naapurikuntien heikompi talous ja pitkä välimatkat. Kaikilla seurakunnilla on runsaan metsäomaisuuden vastapainoksi runsaasti kiinteistöjä - kirkkoja, seurakuntakoteja ja hautausmaita, joiden ylläpitäminen maksaa.

– Vaikka ennusteet näyttävät, että väestökato on suurta niin me pärjäämme vielä kauan omillamme, Veikkaan, että ainakin sen 50 vuotta, Pekka Pärnänen sanoo.

Sanna Reposen mielestä liitos rikastuttaisi seurakuntaelämää seudulla. Kuva: Petri Vironen / Yle

Sulkavalla toivotaan liitosta

Myönteisimmin liitosajatukseen suhtaudutaan Sulkavalla, joka aiemmin teki jopa aloitteen kolmen seurakunnan fuusiosta. Tuolloin rukkaset tulivat sekä Juvalta että Puumalasta.

Sulkavan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Sanna Reponen toivoo, että tuomiokapitulin määräämää selvitys saisi myötätuulta taakseen.

– Minusta nyt olisi hyvä aika tehdä ratkaisuja, kun talous ei ole aivan toivoton. On vielä pelivaraa ja neuvoteltavaa, Reponen perustelee.

Sulkavalla on metsäomaisuutta hieman naapureita vähemmän. Lisäksi osa metsistä on suojeltu luonnonsuojelulain nojalla. Naapureissa on pelätty metsätulojen ohjautuvan toisten hyväksi.

– Minä näen asian niin, että seurakuntien metsät ovat yhteisen kirkkomme omaisuutta, joka on seurakunnilla hoidossa. Toivon, että Juvalla ja Puumalassa nähtäisiin se, miten yhteinen seurakunta voisi rikastuttaa elämää. Minusta välimatkat eivät ole niin pitkiä, joten voisimme järjestää myös yhteisiä tilaisuuksia.

Lopullisen päätöksen tekee kirkkohallitus

Kolmen seurakunnan yhteenlaskettu jäsenmäärä putosi 2010-luvulla 2 000 asukkaalla noin 9 000 seurakuntalaiseen. Kastettujen määrä putosi vuosikymmenen jälkipuoliskolla lähes puoleen, vuonna 2019 kastettiin enää 45 lasta.

Mikkelin tuomiokapitulin määräämä liitosselvitys perustuu kirkkohallituksen määrittelemiin puuttumiskynnyksiin. Niissä arvioidaan seurakuntien eri talousmittareita ja jäsenmäärän kehitystä.

Yhdistymisselvityksen jälkeen tuomiokapituli antaa oman lausuntonsa seurakuntia kuultuaan. Lopullisen päätökseen fuusiosta tekee kirkkohallituksen täysistunto.

Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja, kirkkoneuvos Petri Määttä ei pidä yhdistysselvityksen nostamaa vastarintaa yllätyksenä. Määttä ei ota kantaa Juvan, Puumalan ja Sulkavan tapaukseen, vaan yhdistysselvityksiin yleisemmin. Sellaisia on menossa tiettävästi jokaisessa kirkon yhdeksässä hiippakunnassa.

– Seurakuntien yhdistämiseen liittyvät tunteet kertovat siitä, että seurakunta on merkityksellinen sillä alueella. Jos seurakunta katsoo pärjäävänsä vielä viisi vuotta, on korkea aika käynnistää selvitys siitä, mitä tapahtuu sen viiden vuoden jälkeen. Liitokset vievät kuitenkin aikaa.

Entä voiko kirkkohallitus tehdä ns. pakkoliitoksen vastoin seurakuntien tahtoa?

– Minä en ainakaan tiedä tai muista että näin oltaisiin toimittu. Kyllä asiaa niin pitkään jauhetaan, että ratkaisu kaikkien mielestä vähintään siedettävä on, Petri Määttä sanoo.