Hyppää sisältöön

Takkiin kytketty kamera laittoi raivoavat autoilijat kuriin, ja nyt niiden käyttö lisääntyy – tällaista törkyä pysäköinnintarkastajat kohtaavat

Pysäköinnintarkastajien haalarikamerat otetaan Kotkassa käyttöön kesällä.

Kotkan kaupunki investoi neljä haalarikameraa, joiden yhteiskustannus on 11 000 euroa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkassa pysäköinnintarkastajat kohtaavat suullista herjaa työssään usein.

– Se on sellaista "hommaa oikea työ"-huutelua ja ulkonäköön menevää kommentointia ja haukkumista, pysäköinninvalvonnasta vastaava Kotkan kaupungin digipalvelupäällikkö Eija Grönholm kertoo.

Uhkaavia tilanteita tulee harvemmin. Sellaisiksi luetaan muun muassa aggressiivinen käytös ja koskemattomuuden loukkaaminen.

– Autolla on kiihdytetty kohti ja yritetty osua tarkastajaan. Ne ovat niitä vakavampia tapauksia, Grönholm kertoo.

Viime vuonna kotkalaiseen pysäköinnintarkastajaan autolla jopa osuttiinkin.

– Tilanteesta selvittiin pintavaurioin, mustelmilla ja venähdyksellä.

Eija Grönholm kertoo myös tapauksesta, jossa sakotettu ihminen oli alkanut seurata tarkastajaa. Seuraaminen jatkui työpäivän ajan ja työpäivän jälkeen.

– Pysäköinnintarkastaja teki asiasta työturvallisuusilmoituksen. Seuraavan vuoron hän teki työparin kanssa. Onneksi se tilanne kesti vain päivän.

Viime vuonna 25 tapausta, jotka olisi voitu kuvata

Epäasialliseen käytökseen toivotaan muutosta, niinpä Kotkan kaupungin pysäköinnintarkastajien työturvallisuutta parannetaan haalarikameroilla. Kamerat ovat pienikokoisia kameroita, jotka kiinnitetään työvaatteiden etupuolelle.

Niiden tarkoituksena on karsia tarkastajiin kohdistuvaa huutelua ja fyysisiä uhkatilanteita ja parantaa näin työturvallisuutta. Haalarikamerat otetaan käyttöön Kotkassa ensi kesänä.

Kotkan kaupungilla työskentelee tällä hetkellä viisi pysäköinnintarkastajaa. Viime vuonna tarkastajat tekivät kaikkiaan 25 työturvallisuusilmoitusta, joissa he kokivat uhkaavia tilanteita asiakaskontakteissa. Eniten ilmoituksia tehtiin syksyllä.

Kotkan digipalvelupäällikön mukaan kaikissa näissä tilanteissa pysäköinnintarkastaja olisi voinut kytkeä haalarikameran päälle.

Kesästä alkaen Kotkassa pysäköinnintarkastajia ohjeistetaan kuvaamaan haalarikameralla kaikissa tilanteissa, kun he arvioivat, että tilanne voi johtaa konfliktiin. Tällaisessa tilanteessa nauhoituksen käynnistämisestä tulee ilmoittaa myös kuvattavalle henkilölle.

Eija Grönholm sanoo, että haalarikamerat takaavat sekä tarkastajien että autoilijoiden oikeusturvan. Riitatilanteissa ei olla enää suullisen kertomuksen varassa.

– Saadaan faktaa. Nähdään mitä tilanteessa on sanottu ja miten on liikehditty.

Pysäköinnintarkastajien haalarikameroiden tallennus ei ole jatkuvasti päällä. Kotkassa videotallenteita katsotaan jälkikäteen ainoastaan, jos tilanteesta tehdään rikosilmoitus. Halaarikameroiden käyttöönotosta Kotkassa on uutisoinut myös Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Haalarikamerat ovat rauhoittaneet raivoavia autoilijoita. Nyt niistä odotetaan apua myös Kotkassa.

Jyväskylässä törkypuhe loppunut

Yle selvitti sähköpostikyselyllä, millaisia kokemuksia eri kaupungeilla on pysäköinnintarkastajien haalarikameroista.

Vaasassa ja Jyväskylässä pysäköinnintarkastajien haalarikamerat otettiin käyttöön viime vuonna. Molemmista kaupungeista kerrotaan, että kamerat ovat vähentäneet paljon tarkastajien kokemia uhkatilanteita.

Molemmissa kaupungeissa autoilijoiden käytöksen koetaan rauhoittuneen merkittävästi. Suullista herjaa ei tule enää viikoittain. Keskustelutilanteet eivät ole niin herjaavia tai aggressiivisia kuin ennen.

– Törkypuheet ja uhkailut ovat jääneet aikalailla pois kameroiden käyttöönoton jälkeen, Jyväskylän kaupunkirakennepalveluiden lakimies Timo Lampinen sanoo.

Jyväskylässä jokaisella yhdeksällä pysäköinnintarkastajalla on käytössään haalarikamera. Timo Lampisen mukaan tilanteita, joissa pysäköinnintarkastaja kokee terveytensä olevan vaarassa, tulee yhdestä kahteen vuodessa.

– Sellaiset tilanteet ovat harvinaisia. Useimmissa tapauksissa, kun pysäköintivirhemaksu määrätään, tarkastaja ja autonkuljettaja eivät tapaa toisiaan, Lampinen sanoo.

Jyväskylässä on katsottu haalarikameran nauhoitetta vuoden aikana kahdesti.

Ensimmäisessä tapauksessa pysäköinnintarkastajat istuivat autossa pimeän aikaan ja uhkaavasti käyttäytyvät henkilöt ympäröivät auton. Auton ovea revittiin ja tarkastajia uhkailtiin.

Toisessa tapauksessa jalan liikkunut henkilö taklasi pysäköinnintarkastajaa kylkeen ja yritti tunkeutua tarkastajan autoon naarmuttaen auton kylkeä.

Jo nyt Kotkassa pysäköinnintarkastajat valokuvaavat kaikki pysäköintivirhetilanteet. Kuva otetaan rikkeestä ja alueella vallitsevasta pysäköintimerkistä. Valokuvia katsotaan, jos pysäköintivirhemaksusta tehdään oikaisuvaatimus. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Pienissä kaupungeissa vaikutukset vähäisempiä

Mikkelin ja Iisalmen kaupungeissa haalarikameroiden vaikutus autoilijoiden käytökseen on ollut vähäisempi, myös tarkastajien kokemia uhkatilanteita tulee selvästi vähemmän kuin isommissa kaupungeissa.

– Näkisin, että vapaat pysäköintipaikat ja parkkipaikkojen määrä vertautuvat suoraan siihen, kuinka hyvin pysäköinnintarkastus onnistuu. Meillä Iisalmessa on siinä mielessä hyvä tilanne, että keskusta-alueella on runsaasti parkkipaikkoja, Iisalmen kaupungin talousjohtaja Eeva Suomalainen kertoo.

Iisalmen kaupungilla on kaksi haalarikameraa. Ne otettiin pysäköinninvalvonnan käyttöön vuonna 2019.

– Tällä hetkellä pysäköinnintarkastajat kohtaavat hyvin vähän uhkaavia tilanteita. Kahden vuoden aikana kameraa on käytetty kerran, Suomalainen kertoo.

Iisalmen ja Mikkelin kaupungeista kerrotaan, että korona-aika on vaikuttanut pysäköinnintarkastajien työhön rauhoittavasti, koska ihmiset välttävät kontakteja eivätkä liiku.

Jyväskylän kaupunkirakennepaveluiden lakimies Timo Lampinen puolestaan kertoo, että korona-aika ei ole näkynyt pysäköinnintarkastajien työrauhassa.

– Pysäköintivirhemaksujen määrä on pysynyt samalla tasolla kuin ennen koronaakin, Lampinen sanoo.

Kotkassa kameroiden uskotaan muuttavan autoilijoiden käytöstä.

– Uskon niin, koska nyt on olemassa mahdollisuus, että huono käytös päätyy tallenteelle, Kotkan kaupungin digipalvelupäällikkö Eija Grönholm sanoo.

.
.