1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. koronarokote

Turhat puhelut ruuhkauttavat ajanvarausta koronarokotuksiin – tässä 7 yleisintä soittajien kysymystä ja vastaukset niihin

Koronarokotusten ajanvaraukset ruuhkautuvat osin sen takia, että ihmiset kyselevät asioita, jotka eivät kuulu ajanvaraukseen.

Suomessa ensimmäiset koronarokotteet annettiin 27.12.2020. Esimerkiksi Oulussa joukkorokotuksia järjestetään Ouluhallissa. Kuva: Juha Hintsala / Yle

Kun Oulussa avattiin ajanvaraus uuden ikäryhmän koronarokotuksiin, soittoja tuli muutamassa tunnissa noin 3 500. Sen jälkeen ajanvaraus jouduttiin sulkemaan, koska aikoja ei ollut enää tarjolla.

Samanlaisia ruuhkatilanteita on ollut ympäri Suomea.

Ainakin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla osa soitoista on ollut sellaisia, jotka eivät kuulu ajanvaraukseen. Kainuussa tällaisia puheluja on ollut suurin osa.

Myös Helsingissä ajanvaraukseen tulee puheluita henkilöiltä, jotka eivät vielä rokotusvuorossa. Ensisijaisesti ajanvarausnumerot on tarkoitettu vain rokotusajan varaamiseen.

Koko Suomessa rokotettujen osuus väestöstä on nyt yli 10 prosenttia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Selvitimme, mitä ihmiset yleensä kysyvät soittaessaan koronarokotusten ajanvaraukseen ja pyysimme asiantuntijoita vastaamaan niihin.

Kysymyksiin vastasivat Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen palvelupäällikkö Sirkku Kaltakari ja Oulun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko.

1. Mistä tiedän kuulunko rokotettavaan ryhmään?

Rokotukset annetaan valtakunnallisesti päätetyn rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Myös THL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy tietoa riskiryhmistä.

Jos näin ei saa selvitettyä kuuluuko riskiryhmään, voi soittaa omaan terveyskeskukseen.

2. Millä perusteella rokotusvuorot määräytyvät?

THL:n nimeämä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR päättää rokotusjärjestyksen ja sitä noudatetaan tarkasti. Alueittain rokotukset kuitenkin etenevät eri tahtiin, joten asuinkunta vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti oma vuoro tulee.

Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Sen vuoksi rokotukset kohdentuvat ensisijaisesti ikääntyville. Rokotusvuoro etenee rokotteiden saatavuuden mukaan iäkkäimmistä nuorempiin.

3. Varasin ajan netissä. Mistä tiedän, onko varaukseni mennyt läpi?

Nettiajanvarausta ei tarvitse vahvistaa erillisellä puhelulla.

Esimerkiksi Oulussa netissä aikaa varatessa varausvahvistuksen voi valita tulemaan myös sähköpostiin.

4. Voinko saada haluamani rokotteen?

Ainakaan toistaiseksi rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä koronarokotetta rokotuksessa käytetään.

5. Saako omaishoitaja rokotuksen samalla kun hoidettava? Entä jos on kaksi hoitajaa vuoroviikoin?

Samassa taloudessa asuva omaishoitaja saa rokotteen. Rokotusajan voi varata sekä omaishoidettavalle että omaishoitajalle. Säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä olevat asiakkaat ja heidän omaishoitajansa saavat rokotteen kotihoitonsa toimesta.

6. Voiko rokotteen ottaa, jos on sairastanut koronan? Entä estääkö joku muu sairaus tai lääkitys rokotuksen antamisen?

Jos on sairastanut koronavirustaudin, rokotteen voi ottaa, mutta rokotuksella ei ole kiire. Sairastettu tauti antaa nykytiedon mukaan suojan kuudeksi kuukaudeksi.

Mikä tahansa infektiosairaus on syy lykätä rokottamista. Rokotukseen voi tulla vain terveenä ja sairaudesta toipuneena.

Lisäksi solunsalpaajahoidon jälkeen on hyvä pitää taukoa useampi päivä ennen rokottamista, jotta elimistö pystyy muodostamaan rokotevasteen. Korkea-annoksinen kortisonihoito on myös este rokotukselle.

7. Voiko rokotteesta sairastua koronatautiin?

Ei voi.

Rokotteesta voi tulla osalle rokotetuista lieviä ja ohimeneviä oireita kuten pistosraajan paikallisia oireita: kuumotusta, punoitusta, turvotusta, kipua, paikallisten imusolmukkeiden turvotusta. Lisäksi voi ilmetä lieviä yleisoireita kuten väsymystä, huonovointisuutta ja kuumetta.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 16.3. klo 23:een asti.