Hyppää sisältöön

Pyhänetin toimitusjohtaja mahdollisesta Savon Kuituverkon ostamisesta: "Enempää emme voi tehdä kuin nostaa käden merkiksi pystyyn"

Kuopiossa uskotaan, että Savon Kuituverkon kauppa Adola Oy:lle toteutunee uudesta ostotarjouksesta huolimatta.

Savon Kuituverkon tavoitteena on ollut rakentaa valokuituverkko koko maakunnan alueella. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Savon Kuituverkosta ostotarjouksen tehneen Pyhänet Oy:n toimitusjohtaja Matti Kangas harmittelee, että yhtiö sai tiedon Savon Kuituverkon myyntihalukkuudesta vasta tammi–helmikuun vaihteessa. Tilanne selvisi omistajakuntien pöytäkirjoista.

– Enempää emme voi tehdä kuin nostaa käden merkiksi pystyyn ja kertoa, että olemme kiinnostuneita, Kangas sanoo.

Toimitusjohtaja uskoo, että omistajakunnat ovat olleet siinä ymmärryksessä, että muita vaihtoehtoja ostajaksi ei ole kuin Adola.

– Nyt tulee esille, että on olemassa kotimainen vaihtoehto, Kangas toteaa.

Valokuituverkkoa Pohjois-Savoon rakentaneen Savon Kuituverkon osakennan myynti ulkomaisessa omistuksessa olevalle sijoitusyhtiö Adolalle on parhaillaan kuntien päätöksenteossa. Savon Kuituverkon omistaa 17 pohjoissavolaista kuntaa. Kuntien on päätettävä kaupasta maaliskuun loppuun mennessä. Suurin osa kunnista on jo hyväksynyt kaupan Adolan kanssa.

Ostotarjous on aie, joka tuli todennäköisesti liian myöhään

Savon Kuituverkon suurin omistajakunta Kuopio näkee ostotarjouksen enemmänkin aikeena.

Kuopion kaupunginjohtajan Jarmo Pirhosen mielestä Pyhänetin ostotarjous tarkoittaa, että yhtiö pyytää mahdollisuutta tutustua Savon Kuituverkon tilaan.

– Harmillista, että tämä tulee näin myöhäisessä vaiheessa, Pirhonen sanoo.

Pirhosen mukaan on periaatteessa hyvä, että Savon Kuituverkko kiinnostaa, mutta olemassa ei ole kuitenkaan takuuta siitä, että Pyhänetin tarjous johtaisi kauppaan.

Uusi neuvottelukierros veisi aikaa ja rahaa.

– Välitila ei ole kenenkään edun mukainen, joten Adolan kauppa toteutunee, sanoo Pirhonen.

Kuopion kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantain kokouksessaan.

Pyhänet ei saanut selkeää viestiä Savon Kuituverkon myyntihalusta

Yrityssaneerauksessa olevan Savon Kuituverkon heikko tilanne on ollut hyvin tiedossa. Siksi ihmetystä herättää, miksi Pyhänet ei tehnyt ostotarjousta aikaisemmin. Pyhänet on valmis maksamaan yhtiöstä 5,7–6,0 miljoonaa euroa.

– Tieto Savon Kuituverkon myyntihalukkuudesta ei ole tavoittanut selkeästi Pyhänetiä aiemmin, Kangas kertoo.

Kankaan mukaan Savon Kuituverkko ja Pyhänet ovat kaksi melko samanlaista seutuverkkoyhtiötä, jotka ovat olleet oman kehityskaarensa alkupäässä. Yhtiöt ovat keskittyneet verkkojen rakentamiseen omille toimialueilleen.

– Muutama vuosi siten Pyhänetkään ei olisi ollut kypsä nyt tehtyyn ratkaisuun. Ja Savon Kuituverkolle on annettu rauha etsiä ratkaisua kannattavan liiketoiminnan löytämiseksi.

Pyhänet on Pyhäjärven kaupungin, Haapajärven kaupungin ja Kärsämäen kunnan yhteisomistuksessa olevan verkkoyhtiö.

Kaksi yhtiötä toimivat jo nyt naapureina

Savon Kuituverkko olisi Pyhänetille luonteva kasvusuunta. Yhtiöt toimivat jo nyt toistensa naapureina, joten laajentuminen olisi valokuituverkon ja toiminnan näkökulmasta helppoa.

– Savon Kuituverkon rakentamasta verkosta voi saada kannattavaa liiketoimintaa, ja uskomme, että kannattavan liiketoiminnan ostoon löytyy myös rahoitus, toimitusjohtaja Kangas sanoo.

Pyhänet olisi valmis tarkastelemaan myös asiakashintoja kuluttajan kannalta edullisimmiksi kuin mitä ne ovat tällä hetkellä.

Tämän tarkempia suunnitelmia yhtiöstä ei pystytä kertomaan, koska Savon Kuituverkosta ei olla pystytty tekemään tarkkoja arvioita.

– Tieto, mitä Savon Kuidusta on saatu, on ollut hyvin vähäistä.

Savon Kuituverkko on rakentanut 10-vuotisen historiansa aikana noin 1 000 kilometriä valokuituverkkoa lähinnä haja-asutusalueelle. Yhtiöllä on kertomansa mukaan 700–800 asiakasta.

Lue lisää:

.
.