1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Koronarokotusaika on maltettava siirtää, jos flunssa iskee – koronaviruksen sairastaneella ei ole kiire rokotukseen

Pieni flunssa ei sinänsä estä koronavirusrokotteen ottamista, mutta leviämisvaiheen aikana flunssaisena liikkumista pitää välttää. Jos koronarokotusajan joutuu Etelä-Karjalassa siirtämään, se siirtyy yleensä viikolla-parilla.

rokotteet
Koronarokotuspaikan lasiovesta heijastuu maskipäisen ihmisen hahmo. Ovessa lukee teksti koronarokotus.
Rokotusaika on maltettava siirtää, jos flunssa iskee ennen koronavirusrokotusta.Petteri Bülow / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote muistuttaa, että koronavirusrokotukseen ei saa tulla flunssaisena.

Etelä-Karjalassa rokotuspaikoilta on jouduttu käännyttämään kotiin joitakin kuumeisia ihmisiä.

Sairaustapauksissa rokotusaika siirretään viikon-kahden päähän.

– Pieni kuumeeton köhä ei sinänsä estäisi koronavirusrokotteen ottamista, mutta koronaviruksen leviämisvaiheen sairaana ei pidä liikkua ja rokotusaika kannattaa siirtää, opastaa Eksoten tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Sami Raasakka.

Sairastettu koronavirusinfektio antaa noin puolen vuoden suojan koronavirusta vastaan, joten heti sairastamisen jälkeen ei ole kiire rokotettavaksi.

– Toisaalta äskettäin sairastettu tauti ei ole myöskään este rokotukselle, kertoo koronarokotuksista vastaava Sari Kuitto Eksotelta.

Etelä-Karjalassa koronavirusrokotukset etenevät hiljalleen aiempaa nuorempiin ikäryhmiin.

Nyt rokotetaan yli 70 -vuotiaita, alkaen 79-vuotiaista. Käynnissä ovat kuitenkin yhä myös yli 80-vuotiaiden ja alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset.

Eksote valmistelee parhaillaan koronavirusrokotuksen sähköisen- ja puhelinajanvarauksen avaamista. Palvelun avaamisesta tiedotetaan myöhemmin.

Tähän mennessä yli 15 000 eteläkarjalaista on saanut koronavirusrokotteen. Koko Suomessa laumasuojan kriittinen raja eli noin 70 prosenttia ylittyy nykyisellä rokotustahdilla syyskuun puolivälin tienoilla.

Lue seuraavaksi