Hyppää sisältöön

Rintasyöpäseulonnat pyörivät taas normaalisti, mutta moni joutuu nyt vaihtamaan kuvausaikaa flunssaoireiden vuoksi

Yli 40 prosenttia rintasyöpätapauksista löytyy 50–69-vuotiaiden seulontamammografioissa.

Rintasyöpäseulonnassa otetaan rinnoista yhteensä neljä kuvaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Rintasyöpäseulontaan tuli vuosi sitten pieni hetkellinen notkahdus koronan takia, kun seulontakuvauksiin tuli useassa kunnassa tauko ja moni arasteli käyntejä terveysasemilla. Jo keväällä tilanne kuitenkin palautui normaaliksi ja nyt kuvauksissa käy jälleen suurin osa kutsun saaneista naisista. Koronatilanteessa flunssaoireiden vuoksi kuvausaikoja tosin joudutaan muuttamaan tavallista useammin.

Rintasyöpäseulontaa tarjotaan Suomen kunnissa maksutta 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Lisäksi moni käy mammografiassa yksityispuolella.

Seulonnat ovat varsin tehokas tapa löytää syöpätapauksia. Kaikista rintasyöpätapauksista runsaat 40 prosenttia paljastuu 50–69-vuotiaiden seulonnassa. Seulonta parantaa myös mahdollisuutta löytää syöpä ajoissa.

– Seulonnoilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä selviytymisennuste on huomattavasti parempi, jos sairaus löydetään varhain, sanoo Terveystalon kuvantamispalveluiden johtaja Mari Varjonen. Terveystalo hoitaa merkittävää osaa kuntien seulontakuvauksista.

Rintasyöpä todetaan Suomessa vuosittain yli 5 000 naiselta. Noin 900 naista vuodessa kuolee rintasyöpään.

Terveystalon kuvantamispalveluiden johtaja Mari Varjosen mukaan korona ei lopulta juuri ole vaikuttanut seulontaan osallistumisen prosenttiin. Osallistumisaktiivisuus vaihtelee alueittain, mutta esimerkiksi Länsi-Pohjan kunnissa se on runsaat 80 prosenttia, kuten viime vuosina yleensä.

Kuten kaikessa terveydenhuollossa, myös seulontakuvauksissa noudatetaan koronan vuoksi äärimmäistä varovaisuutta.

– Sairaana ei pidä tulla kuvauksiin, ja jos kuvausaika pitää perua flunssaoireiden vuoksi, katsotaan saman tien uusi aika. Ja senkin voi siirtää, ellei terveys ole kunnossa seuraavankaan mammografia-ajan koittaessa. Terveys edellä mennään koko ajan, Varjonen muistuttaa.

Voit kuunnella Areenasta, mitä kuvauskäynnillä tapahtuu.

Lisää aiheesta:

.
.