Hyppää sisältöön

Länsimailta harvinainen lausunto YK:ssa: Egypti sai kritiikkiä terrorismilakien käytöstä rauhanomaisia aktivisteja vastaan

Suomen YK-suurlähettiläs Kirsti Kauppi luki 31 maan yhteisen lausunnon.

Pariisissa joulukuussa 2020 järjestetyssä mielenosoituksessa osallistujilla oli mukanaan Egyptissä vangittuina olevien ihmisten kuvia. Mielenosoittajat protestoivat Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin Pariisin-vierailua vastaan. Kuva: Mohammed Badra / EPA

Egyptin pitää lopettaa terrorisminvastaisten lakien käyttäminen ihmisoikeusaktivistien ja muiden hallinnon kriitikoiden vaientamiseen, 31 maata vaatii yhteisessä lausunnossaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle.

Lausunnon allekirjoittajat ovat pääosin Euroopan maita, mutta mukana ovat myös Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

– Olemme hyvin huolissamme terrorismilainsäädännön käyttämisestä ihmisoikeusaktivisteja, LGBTI-ihmisiä, toimittajia, poliitikkoja ja lakimiehiä vastaan, Suomen YK-suurlähettiläs Kirsti Kauppi sanoi videoviestissä lausuntoa lukiessaan.

YK:n ihmisoikeusneuvostolle ei ole jätetty Egyptin tilanteesta kriittisiä lausuntoja sitten vuoden 2014.

Lausunnossa mainittiin erikseen egyptiläinen ihmisoikeusjärjestö EIPR, jonka työntekijöitä pidätettiin ja asetettiin syytteeseen terrorismirikoksista viime vuonna sen jälkeen, kun he olivat tavanneet ulkomaisia suurlähettiläitä. Työntekijät vapautettiin lopulta, kun tapaus herätti kansainvälistä huomiota.

Samoin lausunnossa vaadittiin Egyptiä lopettamaan se, että aktivisteja pidetään pitkissä tutkintavankeuksissa terrorismisyytteiden takia.

Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin hallinto on pyrkinyt nujertamaan opposition kovalla kädellä. Entinen kenraali al-Sisi nousi valtaan vuonna 2013 vallankaappauksessa, jossa syrjäytettiin islamistinen presidentti Mohammed Mursi.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Egyptin vankiloissa on noin 60 000 poliittista vankia, ja maa on maailman kolmanneksi pahin toimittajien vangitsija Kiinan ja Turkin jälkeen.

31 maan yhteislausunnossa kuitenkin todettiin, että Egyptin vuonna 2019 säätämä laki kansalaisjärjestöjen toiminnasta voisi helpottaa kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden toimintaa, jos se pannaan täytäntöön oikein.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman länsidiplomaatin mukaan Egyptin painostaminen lain täytäntöönpanossa oli tärkeä syy koko lausunnon julkaisemiseen nyt.