Marinilta kovaa kritiikkiä aluehallintoviranomaisille ja kunnille: Pakkotestaus rajoilla ei hallituksen vallassa

Jos hallitus voisi päättää maahantulevien pakkotestauksesta rajalla, se päätös olisi jo tehty, sanoi pääministeri Sanna Marin Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Pääministeri Sanna Marin vieraili Pasilassa Ylen Ykkösaamussa 13. maaliskuuta.
Pääministeri Sanna Marin Ykkösaamun vieraana
Tekijät

Hallitus valmistelee liikkumisrajoituksia, mutta päätöksiä siitä, millaisia ne olisivat, ei ole vielä tehty, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.) Yle TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

– Meillä ei ole vielä olemassaolevaa säädäntöä, vaan tätä valmistellaan. Monet kysymykset ovat vielä avoinna.

Liikkumisrajoituksia ei voi ottaa käyttöön kevyillä perusteilla, vaan se vaatisi sekä tautilanteen pahenemista että koronajäljityksen ja sairaanhoidon kuormittumista. Lisäksi rajoitustoimien pitäisi olla välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja tehokkaita, Marin sanoo.

Yksittäisiä keinoja, kuten kaupassa käyntiä ajanvarauksella Saksan tapaan, ei ole hänen mukaansa tulossa.

– Tarvitsemme ennemmin tällaista kunnon isoa työkalua, lekaa, emme niinkään yksittäistä ruuvimeisseliä jolla sitten pistemäisesti säätelisimme eri paikkoja.

– Jos tämä muuntovirus leviää vauhdilla ja ihmiset eivät vapaaehtoisesti vähennä kontaktejaan, niin meidän pitäisi pystyä puuttumaan hyvin laajasti kaikkiin näihin kontakteihin, ei vain kauppakeskuksiin ja yksittäisiin yrityksiin, vaan myös ihmisten sosiaalisiin kontakteihin.

Tämä tarkoittaisi liikkumisrajoituksia, Marin sanoi.

Marin sanoi pitävänsä erittäin hyvänä sitä, että Suomessa käytetään maskeja laajasti. Maskipakon valvontaan ei Suomessa kuitenkaan ole resursseja.

Marinin mukaan THL:n arvio maskipakosta ei ole myöskään ollut kovin valoisa, ja maskipakko olisikin tässä vaiheessa enemmän kosmeettinen kysymys, kuin vaikuttava toimi. Sisätiloissa maskin käyttöä kuitenkin suositellaan ja monessa paikassa sitä edellytetään, Marin sanoi.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL korosti tviitissään Marinin haastattelun jälkeen, ettei maskipakko yksinään toisi lisäarvoa tässä tilanteessa. THL kuitenkin toteaa tukevansa vahvasti eri toimijoiden riskitilanteisiin kohdistamia maskipakkoja.

Marin: Pakkotestaus rajalla on avien ja kuntien, ei hallituksen päätös

Hallitusta on kritisoitu siitä, ettei virusta ole pystytty pysäyttämään Suomen rajoille. Monia ihmetyttää se, että vaikka Marin itse sanoi tammikuun alussa, että kaikki matkustajat pitäisi pystyä testaamaan ja kaikkien pitäisi olla karanteenissa, kunnes tulokset tulevat, näin ei edelleenkään toimita.

Marinin mukaan tämä johtuu toimivallan jakautumisesta ja aluehallintoviranomaisten ja kuntien toimista.

– Tämä ei ole päätös, jonka maan hallitus voisi tehdä. Jos se voisi tehdä, se päätös olisi varmasti jo tehty.

– Meillä on tällä hetkellä lainsäädännössä mahdollisuus aluehallintoviranomaisille ja kunnille testata myös pakolla ihmisiä, mutta näitä toimivaltuuksia ei ole käytetty niin kuin niitä oltaisiin voitu käyttää.

Hallitus on Marinin mukaan tehnyt voitavansa, eli rajoittanut rajaliikennettä ja saanut matkustajien määrän laskemaan murto-osaan tavallisesta määrästä. Suomen lainsäädäntö on rakennettu toimivaltaisten viranomaisten päätösten varaan, Marin perustelee.

– Kyllä minä pääministerinä tietenkin toivoisin, että meillä olisi senkaltainen koneisto tämänkaltaisessa kriisitilanteessa, että meillä olisi linjaorganisaatio, ja se organisaatio, koko valtionhallinto ja muukin hallinto pomppaisi kun pääministeri käskee, mutta näin ei ole.

Uusien virusmuunnosten leviämisen hidastamiseksi Marin ehdottaa EU:n yhteistä hätätilamenettelyä, jossa kaikilla mailla olisi samanlaiset käytännöt testauksen, karanteenien ja liikkumisen rajoittamisen suhteen.

Pahimpia epidemia-alueita voitaisiin rokottaa ensin

Koronavirusrokotteiden antamisjärjestystä voisi Marinin mukaan harkita uudestaan sitten, kun riskiryhmät on rokotettu.

– Seuraavassa vaiheessa voidaan pohtia, olisiko syytä keskittää rokotteita esimerkiksi pahiten epidemiasta kärsiville alueille tai olisiko syytä rokottaa joihinkin ammattiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Rokotusjärjestyksen pitäisi kuitenkin Marinin mukaan olla sellainen, että rokote saataisiin mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti koko väestölle.

– Ehkä enemmän rokotteita voitaisiin kohdistaa niille alueille, joissa on enemmän virusta ja pahin tilanne, mutta tässäkin pitää punnita tarkasti kokonaisuus.

Kuntavaalien siirto yllätti

Päätös kuntavaalien siirrosta kesäkuulle tuli Marinille yllätyksenä.

– Puoluesihteerit ja puolueet olivat pitkään eri kannalla, mutta ymmärrän kyllä hyvin sen muutoksen mikä vaalityöryhmässä tehtiin, koska brittimuunnos on vaarallinen ja vakava ja tilanne on pahentunut nopeasti.

Päätös oli kuitenkin hänen mukaansa oikea.

– Katson, että tämä oli vastuullinen ja oikea päätös tässä ajassa, mutta päätös oli erilainen kuin kanta oli siihen asti ollut.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

Lue lisää: