Hyppää sisältöön

Poikkeusolot koettelevat ihmisten jaksamista – kuntayhtymä Essoten psykiatrian käynneissä roima kasvu

Essoten koronalääkärit ja sosiaalityön ammattilaiset haastavat alueen asukkaat pitämään huolta läheisistään.

Koronaviruksesta johtuvat poikkeukselliset ajat näkyvät Etelä-Savon mielenterveyspalveluissa.

Kuntayhtymä Essotesta kerrotaan, että psykiatrialla käynnit ovat kasvaneet huomattavasti. Käyntimäärissä on nähty jopa noin 24 prosentin kasvu.

Kuntayhtymästä kerrotaan myös, että viimeisen vuoden aikana on todettu "selvästi enemmän itsemurhia kuin vuotta aiemmin".

Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että poikkeusajat tulevat näkymään pitkään väestön psyykkisessä hyvinvoinnissa ja terveydenhuollon järjestelmän kuormituksessa.

Myös opiskeluhuollossa avun tarve kasvanut

Koronan vaikutusten kerrotaan näkyvän selvästi myös oppilas- ja opiskeluhuollossa, jossa kevään 2020 aikana erityisesti kuraattoreiden käyntimäärät lisääntyivät lähes 30 prosenttia.

Apua pyritään tarjoamaan. Kuntayhtymä kertoo hankkineensa lisäosaamista etenkin lasten ja nuorten lisääntyviin masennusoireiden käsittelyyn. Talven aikana kuntayhtymässä on koulutettu 25 opiskeluhuollon ammattilaista – terveydenhoitajia, kuraattoreita ja psykologeja – nuorten masennusoireiden varhaiseen interventioon.

Interventio on kuntayhtymän mukaan todettu kliinisesti vaikuttavaksi sekä tehokkaaksi.

– Usein yhteydenotto omaan tuttuun kuraattoriin tai terveydenhoitajaan on hyvä ensikontakti, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Satu Auvinen toteaa tiedotteessa.

.
.