1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Black Lives Matter

George Floydin perhe saa 27 miljoonaa dollaria Minneapolisin kaupungilta

Korvaus on seurausta Floydin perheen nostamasta kanteesta kaupunkia vastaan.

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisi Derek Chauvinin oikeudenkäynti alkoi Minneapolisissa tällä viikolla. Mielenosoittajat asettivat kukkia ja ripustivat julisteita aitaan, joka ympäröi oikeustaloa. Kuva: Craig Lassig / EPA

Yhdysvalloissa Minneapolisin kaupunki maksaa viime toukokuussa kuolleen George Floydin perheelle 27 miljoonan dollarin eli yli 22,5 miljoonan euron korvaukset. Asiasta kertovat perheen asianajajat.

Korvaus on seurausta Floydin perheen kaupunkia vastaan nostamasta kanteesta. Floydin veli Rodney Floyd kutsui sopimusta tarpeelliseksi askeleeksi koko perheelle, jotta he saavat asialle päätöksen.

– Georgen perintö häntä rakastaneille tulee aina olemaan hänen optimistinen ajattelutapansa, että asiat voivat muuttua paremmiksi. Toivomme, että tämä sopimus toimii juuri niin, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Perheen asianajaja Ben Crump painotti, että Floydin kuolema herätti vaatimuksen oikeudenmukaisuudesta ja muutoksesta. Hänen mielestään historiallisen suuri korvaussumma mustan miehen kuolemasta on vahva viesti siitä, että värillisiin ihmisiin kohdistuvan poliisiväkivallan on loputtava.

Floyd kuoli toukokuussa 2020, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi polvella hänen niskaansa katuun yli kahdeksan minuutin ajan. Chauvin oli laittanut Floydin käsirautoihin sen takia, että hän oli käyttänyt liikkeessä väärennettyä 20 dollarin seteliä.

Mielenosoittajia oli liikkeellä Minneapolisissa George Floydia kuristaneen poliisin oikeudenkäynnin aattona. Kuva: /All Over Press

Kuolemasta seurasi laaja protestiliike

Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta, joka vastaisi Suomessa tappoa. Lisäksi syytettynä on kolme muuta poliisia, mutta heidän syytteensä ovat lievempiä.

Kaikki neljä kuolemantapaukseen liittynyttä poliisia on erotettu Floydin kuoleman jälkeen.

Tapahtuneesta levinneellä silminnäkijävideolla Floyd muun muassa kertoi toistamiseen, ettei hän pysty hengittämään. Floydin kuolema herätti laajoja Black Lives Matter -mielenosoituksia niin Yhdysvalloissa kuin eri puolilla maailmaa. Mielenosoituksissa vastustettiin muun muassa poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia.

Chauvinin tuomitsemiseen tarvitaan 12-henkiseltä valamiehistöltä yksimielinen päätös. Jos yksikään valamiehistä äänestää tuomitsemista vastaan, päätös voi johtaa jopa uuteen rasisminvastaisten mielenosoitusten aaltoon Yhdysvalloissa.

Lue myös:

George Floydin taposta syytetyn poliisin oikeudenkäynti alkoi – atlantalaismies tiivistää afroamerikkalaisten ajatukset: "Toivottavasti oikeus tapahtuu, pelkäämme pahinta"

Yhdysvalloissa tuomari on lykännyt Black Lives Matter -liikettä vauhdittaneen George Floydin kuoleman oikeuskäsittelyn alkua