Hyppää sisältöön

Bernie Sanders syyttää Amazonin estävän työntekijöidensä järjestäytymisaikeet – haluaa yhtiön perustajan Jeff Bezosin senaatin kuultavaksi

Amazonia on vuosien varrella kritisoitu huonoista työoloista yhtiön varastoissa ja jakelussa. Sandersin edustajan mukaan Bezos ei ole osallistumassa kuulemiseen.

Jeff Bezos kertoi helmikuussa aikovansa jättää tehtävänsä yhtiön toimitusjohtajana myöhemmin tänä vuonna. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa demokraattisenaattori Bernie Sanders haluaa verkkokauppajätti Amazonin perustajan Jeff Bezosin keskiviikkona senaatin budjettikomitean kuultavaksi yhtiön työntekijöiden järjestäytymissuunnitelmien vuoksi.

Vermontilaissenaattori syyttää Amazonin yrittävän estää työntekijöidensä aikeet muodostaa ammattiliitto Alabamassa ja täten myös työntekijöiden pyrkimykset neuvotella yhdessä paremmista palkoista, työsuhde-eduista ja työoloista.

Amazonin Bessemerin varastokeskuksessa Alabamassa alkoi viime kuussa äänestys, jossa työntekijät päättävät, muodostetaanko työpaikalle ammattiliitto. Senaatin kuultavaksi on saapumassa ainakin varastokeskuksen työntekijä Jennifer Bates.

Sanders sanoi perjantaina Twitterissä kutsuneensa Bezosin kertomaan yhdysvaltalaisille, miksi tämän mielestä on soveliasta käyttää niin paljon rahaa työntekijöiden taloudellisen omanarvontunnon kieltämiseen, kun Bezos on itse tullut koronapandemian aikana 78 miljardia dollaria rikkaammaksi.

Bezos ei kuitenkaan ole osallistumassa ensi viikon kuulemiseen, kertoi Sandersin edustaja uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Olen pahoillani, ettei herra Bezos osallistu kuulemiseemme tulo- ja varallisuuseroista. Olisin halunnut kuulla hänen perusteensa sille, miksi hän maailman rikkaimpana henkilönä vastustaa niin kovasti Amazonin työntekijöiden järjestäytymispyrkimystä, joka parantaisi kamppailevien työntekijöiden palkkoja ja työsuhde-etuja, Sanders kirjoitti Twitterissä.

Amazonia on vuosien varrella kritisoitu huonoista työoloista sen varastoissa ja jakelussa.

Amazon väittää liiton olevan tarpeeton

Sanders kertoo kutsuneensa komitean koolle varallisuuseroihin liittyvän kasvavan kriisin vuoksi. Hänen mukaansa 664 yhdysvaltalaismiljardööriä ovat kasvattaneen pandemian aikana varallisuuttaan yhteensä 1,3 biljoonalla dollarilla.

CNN:n mukaan Amazonin edustaja kertoi uutiskanavalle yhtiön tukevan Sandersin pyrkimyksiä vähentää tuloeroja lainsäädännöllä, joka nostaisi vähimmäispalkan liittovaltion tasolla 15 dollariin tunnissa. Yhtiö on tarjonnut omille työntekijöilleen 15 dollarin vähimmäispalkan vuodesta 2018 lähtien.

Sanders kertoo kutsuneensa komitean koolle varallisuuseroihin liittyvän kasvavan kriisin vuoksi. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Amazon ei virallisesti ole kertonut vastustavansa ammattiliittoja, mutta verkkokauppajätti on käynyt Alabamassa kiivasta kampanjaa, jossa se on väittänyt liiton olevan tarpeeton.

Yhtiö on sanonut, ettei valtaosa sen työntekijöistä halua liittyä liittoon ja puolustanut omia käytäntöjään, kuten juuri 15 dollarin vähimmäispalkkaa. Amazon on kuitenkin perustanut verkkosivuston ja jakanut lentolehtisiä, jotka kehottavat työntekijöitä äänestämään järjestäytymisaikeita vastaan.

Biden tukee työntekijöiden järjestäytymisoikeutta

Julkisuuden henkilöt ja poliittiset johtajat ovat osoittaneet tukeaan yhtiön työntekijöiden liittoaikeille. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut tukevansa Amazonin työntekijöiden oikeutta liittyä ammattiliittoon.

– Työntekijät Alabamassa ja ympäri maata äänestävät siitä, muodostetaanko heidän työpaikalleen ammattiliitto. Kyseessä on elintärkeä valinta. Pelottelua, pakottamista, uhkauksia tai liittojen vastaista propagandaa ei pidä sallia. Jokaisen työntekijän tulee voida päättää vapaasti, liittyykö liittoon, presidentti sanoi Twitterissä maaliskuun alussa.

Äänestyksen tulos selviää kuluvan kuun lopussa. Jos enemmistö tukee liiton perustamista, liittyvät työntekijät vähittäis- ja tukkukauppojen työntelijöiden liittoon (RWDSU), joka alkaa neuvotella Amazonin kanssa työehdoista.

Amazonin palkkalistoilla on pelkästään Yhdysvalloissa noin 800 000 ihmistä.

Bezos jättämässä toimitusjohtajan pallin tänä vuonna

Jeff Bezos kertoi helmikuussa aikovansa jättää tehtävänsä yhtiön toimitusjohtajana myöhemmin tänä vuonna. Yhtiön mukaan Amazonin pilvipalveluyksikköä Amazon Web Servicesiä tällä hetkellä johtava Andy Jassy nousee toimitusjohtajan tehtäviin kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Miljardööri ei aio kuitenkaan jättää yhtiötä täysin, vaan siirtyy jatkossa toimimaan hallituksen puheenjohtajana.

– Jeff Bezos, maailman rikkain mies, on monessa mielessä tunnuskuvallinen Amerikassa tänä päivänä nähtävälle rajoittamattomalle kapitalismille, Sanders sanoi perjantaina uutiskanava CNN:lle.

Lue lisää:

Jeff Bezos siirtyy syrjään Amazonin toimitus­johtajan paikalta tänä vuonna