1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avoin yliopisto

Avoin yliopisto vetää nyt opiskelijoita ympäri maailmaa ja parikymppisten innostus kasvaa – "Tämä on täysin poikkeuksellista", sanoo johtaja

Avointen yliopistojen opiskelijamäärät kasvoivat reilusti viime vuonna, ja innostus jatkuu edelleen.

Suuri osa avointenkin yliopistojen kursseista järjestetään nyt etänä. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Opiskelijamäärät ovat kasvaneet useissa Suomen avoimissa yliopistoissa reilusti korona-aikana. Esimerkiksi Jyväskylässä opiskelijoiden määrä nousi 34 prosentilla ja opintosuoritukset lisääntyivät 26 prosentilla viime vuonna.

– Tämä on täysin poikkeuksellista. Olen toiminut johtajana seitsemän vuotta, ja viime vuosi oli aivan ainutlaatuinen kasvuvuosi, sanoo Jyväskylän avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen.

Kasvu on ollut huikeaa myös Helsingin avoimessa yliopistossa. Opiskelijoiden määrä lisääntyi 27 prosentilla ja suoritettujen opintopisteiden määrä 45 prosentilla viime vuoden aikana.

– Vuosi on ollut todella ennätyksellinen, ja meillä on paljon uusia opiskelijoita, toteaa Helsingin avoimen yliopiston johtaja Jenni Krapu.

Opiskelijoiden ja opintosuoritusten määrä on kasvanut myös Turun avoimessa yliopistossa (siirryt toiseen palveluun).

Innostus jatkuu edelleen sekä Helsingissä että Jyväskylässä.

Opiskelijoita ympäri maailmaa

Uusia opiskelijoita on tullut Helsingin avoimen yliopiston kursseille nyt ympäri maailmaa. Kurssit ovat verkossa, joten niissä ei ole tiukkoja aikamääreitä, kuten luentoja tiettyyn aikaan. Sen vuoksi osallistuminen onnistuu pitkistä välimatkoista ja aikaeroista huolimatta.

Opiskeluintoa kasvattavat johtajien mukaan korona-aika ja poikkeusolot. Lisäksi monet avoimet yliopistot ovat tarjonneet työttömille ja lomautetuille ilmaisia opintoja.

Myös yliopistojen tutkinto-opiskelijat saivan viime keväänä ja kesänä opiskella maksutta myös muissa avoimissa yliopistoissa.

– Tämä on varmasti lisännyt tietoisuutta eri avointen yliopistojen opintotarjonnasta ja mahdollistanut opintojen etenemisen koronaepidemiasta huolimatta, Jenni Krapu sanoo.

Innostus avointen yliopistojen opintoja kohtaan ei kuitenkaan ole uusi juttu, vaan opiskelijamäärät kasvoivat jo ennen koronaa.

– Meillä on Suomessa vahva tarve kouluttaa ja jatkuvan oppimisen teema esillä. Mietitään, miten nostamme valtakunnallista koulutustasoa, Krapu sanoo.

Parikymppiset innostuivat avoimen opinnoista

Jyväskylässä erityisesti parikymppiset ovat nyt innostuneet avoimen yliopiston opinnoista. Nuoria houkuttavat väyläopinnot, joiden avulla voi hakea myöhemmin varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon, avointen yliopistojen johtajat arvelevat.

Helsingin avoimen yliopiston opiskelijoista puolet on jo pitkään ollut alle 30-vuotiaita.

Jyväskylässä suurin opiskelijaryhmä ovat edelleen korkeakoulututkinnon suorittaneet keski-ikäiset naiset. Opiskelijoiden ikähaitari kuitenkin laajenee.

– Olen ilahtunut siitä, että monenlaiset ihmiset hakeutuvat nyt avoimen yliopiston opintojen piiriin. Yhä nuoremmat, yhä vanhemmat ja yhä useammat miehet, Lerkkanen sanoo.

Talous ja psykologia kiinnostavat

Talouskriisikurssi oli viime kevään suosikki Helsingin avoimessa yliopistossa. Kun korona lähti etenemään voimakkaasti viime maaliskuussa, pörssikurssit notkahtivat. Se herätti monessa kiinnostuksen talousasioihin.

– Siinä hetkessä kiinnosti, mitä taloudessa tulee käymään ja miten ymmärtää sitä, Jenni Krapu sanoo.

Klassisina suosikkeina jatkoivat psykologia, sosiaalitiede ja tietojenkäsittelytiede. Erityisesti psykologia kiinnostaa myös yliopiston puolella. Monet lähtevät avoimen kursseille, jos eivät pääse pääsykokeilla tai todistusvalinnalla tutkinto-opiskelijoiksi yliopistoon.

Jyväskylässä lisääntyi erityisesti kiinnostus psykologiaan, kauppatieteisiin ja luonnontieteisiin.

"Etäopiskelu on mahdollisuus"

Kasvava opiskelijamäärä on myös haaste avoimille yliopistoille.

– Miten saamme uudet opiskelijat kiinnitettyä opintoihin ja etenemään opinnoissa. Pyrimme tukemaan opiskelijoita mahdollisimman paljon opiskeluprosessin alkuvaiheessa, Jukka Lerkkanen kertoo.

Suuri osa avointenkin yliopistojen opinnoista järjestetään tällä hetkellä etänä.

Lerkkasen mukaan etäopetus ei ole vain yksin puurtamista ja videotallenteiden katsomista, vaan mahdollistaa myös työskentelyn eri kokoisissa ryhmissä. Hän ei halua asettaa lähiopetusta ja etäopetusta vastakkain.

– Lähiopetus voi olla heikkolaatuista ja etäopetus voi olla heikkolaatuista. Paras muoto tullaan ehkä tulevaisuudessa saamaan, kun osaamme yhdistää niiden parhaat puolet. En tarkoita tällä pelkästään avointa yliopisto-opetusta, vaan ylipäätään koulutuksessa näkisin tämän hedelmällisenä.

Voit keskustella aiheesta 14.3.2021 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Koronakevät räjäytti avoimien korkeakouluopintojen suosion – Marika Rauhansalo: “Haluan ymmärtää ajan ilmiöitä”

Työssäkäyvät opiskelevat nyt ennätyspaljon – 31-vuotias Jenniina Sirkka: “Kaikesta selviää, kunhan pitää aikatauluista kiinni”