1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Moskovassa otettu kiinni noin 200 oppositiopoliitikkoa – osallistuivat paikallisvaaleja ruotivaan tapahtumaan

Kiinniottoja selitetään koronamääräysten rikkomuksilla ja kytköksillä "ei-toivottuun organisaatioon".

Moskovan kunnanvaltuuston jäsen Julia Galjamina kuvattiin Moskovassa joulukuussa. Kuva: AOP

Venäjällä poliisi on ottanut kiinni noin 200 oppositioaktivistia ja poliitikkoa Moskovassa järjestetystä tapaamisesta, kertovat uutistoimistot.

Heidän joukossaan on muun muassa oppositiopoliitikko Ilja Jashin, Jekaterinburgin entinen pormestari Jevgeni Roizman sekä Moskovan kunnanvaltuuston jäsen Julia Galjamina, kertoo uutistoimisto AP.

Niin sanottuun Moskovan foorumiin kokoontui paikallispoliitikkoja eri puolilta Venäjää. Kaksipäiväisessä tapahtumassa oli määrä keskustella syyskuun parlamentti- ja paikallisvaaleista.

Pidätetty: "Tavoitteena oli pelotella ihmisiä"

Kiinniottoja selitetään sillä, että foorumille osallistuneet rikkoivat koronapandemian vastaisia terveystoimenpiteitä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan useammilla tapaamiseen osallistuneilla olisi ollut kasvomaski.

Poliisin mukaan suurella osalla ei olisi ollut ”tarvittavia henkilökohtaisia suojavarusteita” ja että joillain tilaisuuteen osallistuneilla oli myös kytköksiä ”ei-toivottuun organisaatioon”.

– Tavoitteena oli pelotella ihmisiä, foorumin järjestämiseen osallistunut poliitikko Andrei Pivovarov sanoi poliisiauton sisällä kuvatulla videolla AP:n mukaan.

Pivovarov on maanpaossa elävän oligarkin ja oppositiohahmo Mihail Hodorkovskin perustaman Avoin Venäjä -säätiön toimitusjohtaja.

Avoimen Venäjän toiminta on kielletty lailla ja se on julistettu ”ei-toivotuiksi järjestöiksi”.

Pivovarovin mukaan tapahtuman järjestäjänä toimi toinen Hodorkovskin tukema ryhmä.

Aleksei Navalnyi moskovalaisessa tuomioistuimessa 20. helmikuuta. Kuva: Moskovan Babuškinskin piirioikeuden lehdistötoimisto / AOP

Venäjällä poliisi hajottaa rutiininomaisesti opposition mielenosoituksia, mutta poliisiratsia kunnallistason poliitikkojen tapaamiseen on ennennäkemätön, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjällä vangittiin viime kuussa presidentti Vladimir Putinin tunnetuimpiin kriitikoihin kuuluva oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomion ja yli 10 000 mielenosoittajaa otettiin kiinni eri puolilla maata.

Lue myös:

Asianajaja: Navalnyi on siirretty vankilasta tuntemattomaan paikkaan, TASSin mukaan oppositiopoliitikko on Pokrovin rangaistussiirtolassa

Aleksei Navalnyin tapaus jakaa Venäjän oppositiota – kommunistijohtaja pitää petturina, mutta ruohonjuuritasolta löytyy tukea