Hyppää sisältöön

Britanniassa muistellaan kotimatkallaan surmattua naista ja muita väkivallan uhreja – muistoteksti: "Olisit voinut olla kuka tahansa meistä"

Viha naisten kokemasta väkivallasta täytti Lontoon keskustassa sijaitsevan puiston kokoontumisrajoituksista huolimatta.

Lontoossa ihmiset kokoontuivat muistamaan väkivallan uhriksi joutuneita naisia
Lontoossa ihmiset kokoontuivat muistamaan väkivallan uhriksi joutuneita naisia

Eri puolilla Britanniaa on tänään kokoonnuttu muistamaan kotimatkallaan surmattua Sarah Everardia ja muita väkivallan uhriksi joutuneita naisia.

Lontoossa peruttiin aiemmin tälle illalle Clapham Common -puistoon kaavailtu muistotilaisuus sen jälkeen kun poliisi ilmoitti sen rikkovan koronapandemian takia asetettuja kokoontumisrajoituksia.

Tapahtumisen perumisesta huolimatta puistossa sijaitsevalle soittolavalle on tänään saapunut suuri määrä ihmisiä muistamaan väkivallan uhreja ja jättämään kukkia.

Myös esimerkiksi Cambridgen herttuatar Catherine on vieraillut paikalla aiemmin tänään.

Palatsilähteiden mukaan herttuatar ”muistaa, millaista oli kävellä yksin Lontoossa ennen kuin hän meni naimisiin."

33-vuotias Everard nähtiin viimeisen kerran Clapham Commonissa viime viikolla.

Nyt paikalle on tuotu kukkia, kirjeitä ja piirustuksia.

– Lepää rauhassa Sarah. Olisit voinut olla kuka tahansa meistä. Toivon, että saat oikeutta, luki kukkakimppuun kiinnitetyssä kortissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Kopelointia, loukkauksia, seuratuksi tulemista, liioittelematta jokainen tuntemani nainen on kokenut tämän, kertoo muistotilaisuuteen osallistunut 29-vuotias Hannah Reutersille.

Everardin sieppauksesta ja murhasta on nostettu syyte Suur-Lontoon poliisissa toiminutta poliisimiestä vastaan.

Kotimatkallaan surmattua naista on muistettu Lontoossa Clapham Common -puistossa. Järkyttävä tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Britanniassa naisten kokemasta turvattomuudesta. Kuva: AOP

Naiset kokevat turvattomuutta

Raaka murha on herättänyt laajaa keskustelua Britanniassa turvattomuudesta, jota naiset kokevat kävellessään kaduilla.

Useat naiset ovat jakaneet pelkonsa yksin kulkemisesta ja kertoneet kokemuksiaan ahdisteluista ja hyökkäyksistä julkisilla paikoilla.

Monet vaativat konkreettisia toimia naisten kokeman väkivallan kitkemiseksi ja estämiseksi.

Reclaim These Streets -liike järjestää tänään myös tapaamisia verkossa eri puolilla maata. Ihmisiä on kehotettu sytyttämään kynttilöitä ovensuuhun tai ikkunalaudalle.

Tällä hetkellä Englannissa on käytössä kansallinen sulkutila, joka tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät voi poistua kodeistaan ilman ”perusteltua syytä”. Ulkoilu on sallittua vain yhden ihmisen seurassa.

Tämä on herättänyt vastarintaa.

– Poliisi voi kieltää massoilta muistotilaisuudet ja protestit, mutta ei estää ihmistä kävelemästä itsekseen tai toisen ihmisen seurassa. Ehdotamme, että kaikki kynnelle kykenevät käyvät lyhyellä kävelyllä tänään, lukee eräässä sosiaalisen median kirjoituksessa Reutersin mukaan.

33-vuotiasta Sarah Everardia muistettiin Lontoossa lauantaina. Kuva: AOP

Esimerkiksi Glasgow'n keskustassa ihmiset ovat tuoneet kukkia muistopaikalle yksin tai pienten ystäväryhmien kesken. He ovat myös sitoneet nauhoja patsaiden alla oleviin puupenkkeihin ja jättäneet muovitaskuilla suojattuja solidaarisuusviestejä, kirjoittaa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Lontoon metropolialueen poliisia on kritisoitu päätöksestä valvoa kokoontumiskieltoa. Kriitikoiden mukaan hiljainen mielenilmaus olisi voitu järjestää koronaturvallisesti.

– Emme nauti tämän tapahtuman perumisesta, mutta se on oikein tämänhetkisen COVID-19-tilanteen takia, sanoi poliisin viestintävastaava Catherine Roper tiedotteessa.

Britannian sisäministeri Priti Patel kertoo Twitterissä, että lähes 20 000 ihmistä on vastannut yhden vuorokauden aikana kyselyyn siitä, kuinka hallitus voisi torjua naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Patel lisäsi, että hän sytyttää myös kynttilän tänä iltana Sarah Everardin muistoksi.

Pääministeri Boris Johnson ilmoittaa myös sytyttävänsä tänään kynttilän ja ”ajattelevansa hänen perhettään ja ystäviään”, Johnson kirjoittaa Twitterissä. Pääministeri vakuuttaa myös tekevänsä kaikkensa, jotta maan kadut ovat turvallisia ja että naiset ja tytöt eivät kohtaisi ahdistelua.