Hyppää sisältöön

Kansalaisaloite kouluväkivallan kirjaamisesta rikoslakiin etenee eduskuntaan

Aloite on kerännyt eduskuntakäsittelyä varten vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajat vaativat, että kouluväkivalta kirjataan rikoslakiin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kansalaisaloite, joka vaatii kouluväkivallan kirjaamista rikoslakiin omana nimikkeenään, on kerännyt eduskuntakäsittelyä varten vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Viime lokakuussa vireille pantu aloite lähti nousuun, kun Helsingin Koskelan henkirikoksen syytteistä uutisoitiin.

Aloitteen tekijät katsovat, että lakiin kirjaaminen loisi lasten ja nuorten kanssa työskenteleville selkeän ja yksiselitteisen velvoitteen puuttua henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan. Aloitteessa todetaan, että termi koulukiusaaminen piilottaa taakseen henkistä ja fyysistä väkivaltaa aina nolaamisesta ja juorujen levittämisestä lyömiseen ja tönimiseen asti.

Aloitteessa todetaan, että aikuisten maailmassa kyse olisi lievästä sekä törkeästä pahoinpitelystä tai kunnianloukkauksesta.

Perusteluissa todetaan, että termi koulukiusaaminen ei ota huomioon niitä kauaskantoisia vaikutuksia, joita kouluväkivalta aiheuttaa, eikä anna todellista kuvaa kouluväkivallasta äärimmäisen vakavana uhkana lasten ja nuorten terveydelle. Vaikka rikosoikeudellinen vastuu alkaa vasta 15 vuoden iässä, on jo sitä ennen tapahtuneista teoista puhuttava kiusaamisen vakavuuden takia väkivaltana, aloitteen perusteluissa sanotaan.

Aloitteessa korostetaan myös ennaltaehkäisevien toimien tarpeellisuutta ja sen merkitystä, että koulut puuttuvat kiusaamisen juurisyihin.