Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Saksan valtapuolue kompuroi niin pahasti, että varmalta näyttänyt kanslerinvirka saattaa olla vaarassa

Vakauden symbolina pidetty kristillisdemokraattinen CDU koki historiallisen tappion vain kuukausia ennen uuden liittokanslerin valintaa, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Angela Merkel johtaa yhä Saksaa mutta on jättänyt valtapuolue CDU:n puheenjohtajuuden. Uusi puoluejohtaja on Armin Laschet. Kuva: Federico Gambarini / EPA

BERLIINI Saksan pääkanavan perusyleisöllä on sunnuntai-iltaisin kaksi perinnettä.

Ensin on vuorossa perinteikäs rikossarja Tatort tai sen itäsaksalaista perua oleva vastine Polizeiruf 110. Perään katsotaan ykköskanavan poliittinen keskusteluohjelma, jota juontaa tunnettu toimittaja Anne Will.

Eilen Anne Will käsitteli päivän uutispommia eli sunnuntain kaksien osavaltiovaalien tulosta.

Saksan perinteinen valtapuolue CDU koki historiallisen tappion molemmissa lounaiskulman osavaltioissa: autoteollisuudestaan tunnetussa ja vihreiden johtamassa Baden-Württembergissä sekä demarivetoisessa Rheinland-Pfalzissa, jossa on kehitetty muun muassa Biontechin ja Pfizerin menestyksekäs koronarokote.

Anne Will saa ohjelmaansa poikkeuksetta Saksan johtavia poliitikkoja. Siksi on silmiinpistävää, jos ykkösketjun sijaan paikalle lähetetään farmiliigalainen.

Eilen valtapuolue CDU:ta edusti ohjelmassa entinen sisäministeri.

Kristillisdemokraattisen valtapuolueen tammikuussa valittu puheenjohtaja Armin Laschet loisti koko vaali-illan poissaolollaan. Hän ei ollut Anne Willissä eikä hän kommentoinut historiallista tappiota pääkanavien vaalistudioissa.

Hiljaisuus huutaa johtajuuskriisiä tilanteessa, jossa Saksa valitsee vain kuukausien päästä uuden johtajan Angela Merkelin tilalle.

Saksassa on käynnissä supervaalivuosi, jossa yksi kysymys nousee ylitse muiden. Kuka nousee Saksan seuraavaksi johtajaksi syyskuun 26. päivän liittopäivävaaleissa?

Syksyllä 16 vuotta Saksaa johtanut Angela Merkel jättää politiikan.

Pandemian aikana CDU on pysynyt mielipidemittauksissa ehdottomasti Saksan suurimpana puolueena. Siksi kanslerispekulaatiot ovat tiivistyneet kysymykseen siitä, kenet CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU valitsevat kevään aikana yhteiseksi kansleriehdokkaakseen.

Tavallisesti valinta olisi CDU:n puheenjohtaja, mutta nyt kaikki on auki. Eilinen osavaltiovaalien tulos horjuuttaa Armin Laschetin asemaa.

Baijerin osavaltiojohtajaa Markus Söderiä pidetään mahdollisena ehdokkaana Merkelin seuraajaksi. CDU ja CSU päättävät yhteisehdokkaastaan kevään aikana. Kuva: Lukas Barth-Tuttas / EPA

Toinen esillä ollut vaihtoehto on ollut hakea sisarpuolueiden yhteisehdokas Baijerista. CSU-johtaja Markus Söder ei ole avoimesti kertonut haluavansa kansleriehdokkaaksi eli hänelle jää mahdollinen pelastajan rooli, jos Laschet romahtaa täysin.

Voi tosin olla, että nykyisessä sekasorrossa Söderin ei tee mieli poistua kotilinnakkeestaan Baijerista siivoamaan CDU:n sotkuja.

Vaalitappiot ennakoivat huonoa tulosta ensi syksyn liittopäivävaaleissa.

Saksan kristillisdemokraatit ovat ajautuneet kriisiin, joka saattaa saada historiallisia ulottuvuuksia.

Ensinnäkin, valtapuoluetta rasittaa Saksan koronapolitiikka, joka muuttunut sekasortoiseksi veivaamiseksi rajoitusten kanssa. Kansakunnan pinna alkaa olla kireällä koko talven kestäneen sulun jälkeen.

Vastuu tästä on Saksan johdolla eli Merkelillä ja hänen edustamallaan CDU:lla.

Koronakriisin päälle CDU:n ja CSU:n yhteisessä parlamenttiryhmässä on puhjennut toinen kriisi. Kahden kansanedustajan epäillään takoneen satojentuhansien voitot maskikauppojen konsultoinnilla. Lisäksi joidenkin kansanedustajien läheisiä suhteita autoritääriseen Azerbaidžaniin selvitetään.

Kansanedustajien rahakkaat sivutoimet painavat jo koko puolueen mainetta.

Armin Laschet on reagoinut koko maskikriisiin hyvin pidättäytyvästi. Hänen omalla pojallaan on ollut likeisetsuhteet yhteen maskeja toimittaneeseen yritykseen – tulenarka asia, jota Saksan lehdistö nyt selvittää.

CDU:n historiaan kuuluu rahan ja vallan läheinen suhde. Liittokansleri Helmut Kohlin maine tahriutui pahasti vaalirahaskandaalissa 2000-luvun taitteessa ja puolueen uusiksi kasvoiksi nousi rahasotkuista puhdas itäsaksalainen Angela Merkel.

Perunakeittoa mielellään kokkaava Merkel on painanut tämän puolen CDU:sta taka-alalle, kuten Der Spiegel osuvasti kuvaa (siirryt toiseen palveluun). Mutta nyt Merkelin poistuessa pikkuhiljaa kuvasta, vanhan koulukunnan CDU-meininki puskee esiin.

Kristillisdemokraatit kompuroivat rahan kanssa kuin olisi vuosi 2000.

Vai sittenkin vihreä kansleri? Saksan vihreillä on kaksi puoluejohtajaa. Annalena Baerbock on ollut puolueensa sisällä hieman Robert Habeckia suositumpi. Vihreä kansleriehdokas valitaan kesän alkuun mennessä. Kuva: Alexander Becher / EPA

Sunnuntain osavaltiovaalien tulos ja johtajuuskriisi ovat jo muuttaneet kysymyksenasettelua Saksan julkisessa keskustelussa. Enää ei kysytä pelkästään sitä, onko Merkelin seuraaja Saksan johdossa Laschet vai Söder.

Nyt saksalaismediassa spekuloidaan, voisiko seuraava liittokansleri tulla jostain muusta puolueesta kuin CDU:sta.

Saksassa tämä ajatus on suorastaan järisyttävä.

Merkelin edustama kristillisdemokraattinen CDU on puolue, jonka merkitystä sodanjälkeisessä Saksassa ja Euroopassa on vaikea liioitella. Puolue rakensi nyky-Saksan demokratian.

Viimeisten 71 vuoden aikana Saksan kansleri on tullut CDU:sta 51 vuoden ajan. Toinen perinteinen kansleripuolue, sosiaalidemokraattinen SPD on pudonnut keskisarjalaiseksi.

Mielipidemittauksissa vihreät on kakkossijalla – tosin kaukana CDU:n lukemista. Todennäköisin vaihtoehto Saksan seuraavaksi liittohallitukseksi on edelleen CDU-vetoinen hallitus, jossa kakkospuolueena olisi mukana vihreät.

Mutta sunnuntain osavaltiovaalit näyttivät, että muitakin vaihtoehtoja on.

Sekä Baden-Württembergissä että Rheinland-Pfalzissa tulevat osavaltiohallitukset saattavat olla mallia liikennevalo eli vihreiden, demareiden ja liberaalien yhteishallitus.

Nyt tätä väriyhdistelmää on alettu sovittaa poliittisiin karttoihin myös liittovaltion tasolla. Vihreä kansleri ei ole mahdoton ajatus.

Lue lisää:

.
.