1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Hoitotakuun rajat paukkuvat paikoin Keski-Suomessa – jo neljä koronapotilasta teholla voi johtaa taas kiireettömän hoidon lykkäyksiin, sanoo johtajaylilääkäri

Keski-Suomen hoitojonoissa näkyy edelleen viime keväänä koronan takia tehdyt lykkäykset.

Leikkauksia tehdään vielä tällä hetkellä Keski-Suomen keskussairaalassa normaalisti. Kuvituskuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Keski-Suomessa hoitotakuu ei toteudu tällä hetkellä kaikilta osin. Osa potilaista joutuu odottamaan esimerkiksi kaihi- tai ortopedista leikkausta yli lakisääteisen puoli vuotta.

Hoitotakuun aikaraja ylittyy niillä hoidon erikoisaloilla, joilla potilaita on paljon ja jonotusajat ovat olleet jo pitkään pitkiä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivuilla oleva jonotusmittari kertoo (siirryt toiseen palveluun) (ksshp.fi), että silmätaudeissa potilaita on jonossa nyt yli 1800 ja ortopedista hoitoa odottaa yli 1300 potilasta. Keskimäärin silmätaudeissa hoitoon pääsee laskurin mukaan 74 vuorokaudessa ja ortopediassa 67 vuorokaudessa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva toteaa, ettei vallitseva koronavirustilanne lykkää toimenpiteitä, vaan jonoihin vaikuttaa edelleen viime keväänä koronan takia tehdyt kiireettömien hoitojen siirrot ja keskussairaan muutto uusiin tiloihin.

– Ennemminkin nyt mennään parempaan päin. Koko ajan opitaan toimimaan uudessa sairaalassa entistä tehokkaammin, joten nyt ollaan jo lähellä sitä aiempaa normaalia, sanoo Paloneva.

Palonevan mukaan laki hoitotakuusta on voimassa, mutta valvova viranomainen (Valvira) ei puutu poikkeusolojen vuoksi nyt samalla tavalla hoitotakuun ylityksiin kuin tavallisesti.

Tämä ei tarkoita, että esimerkiksi leikkaustahdissa voitaisiin millään tavalla löysäillä, vaan jonoja pyritään lyhentämään koko ajan, sanoo Paloneva.

Hoitotakuujärjestelmässä suojataan lailla potilaan oikeuksia päästä määräajassa esimerkiksi juuri leikkaukseen. Lain mukaan hoitoa on saatava kuuden kuukauden sisällä lääkärin määräämästä lähetteestä. Jos siihen ei päästä, kertyy sairaanhoitopiirille hoitovelkaa, joka on kurottava umpeen.

Kiireettömän hoidon lykkäämistä koronan vuoksi aletaan Palonevan mukaan Keski-Suomessa taas harkita, jos keskussairaalassa on samanaikaisesti teho-osastolla neljä koronapotilasta tai infektio-osastolla vähintään kymmenen koronapotilasta.

– Toimimme ennakoiden, koska vaikka tehohoitopaikkoja on aiempaa enemmän, niin ongelmaksi tulee, että hoitohenkilöstöä ei ole yhtään ylimääräistä. Mikäli kuormitus lähtee kasvamaan, niin henkilöstöä joudutaan varaamaan enemmän koronapotilaiden hoitoon ja voidaan joutua kiireetöntä hoitoa alasajamaan, kuvailee Paloneva.

Tällä hetkellä Keski-Suomessa sairaalahoidossa on vain yksittäisiä potilaita koronaviruksen vuoksi.

Lue myös:

Perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa valmiuslain käytölle – asiantuntijat arvostelevat viestinnän keskittämistä pikemminkin ”sota-ajan” toimeksi

Hoitotakuu toteutuu epätasaisesti: monissa sairaanhoitopiireissä oli vuodenvaihteessa runsaasti hoitovelkaa, toisissa jopa potilaspulaa