1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemen kaupunginhallitus antamassa varoituksen tutkintapyynnön tehneelle kolmelle päättäjälle

Varoituksen ovat saamassa Kalervo Björkbacka (ps.), Maarit Simoska (kesk.) ja Jaakko Portti (vas.).

Rovaniemi
Kalervo Björkbacka
Yksi varoituksen saajista on kaupunginhallituksen jäsen Kalervo Björkbacka (ps.), joka allekirjoitti tutkintapyynnön kaupunginjohtajan toiminnasta sijoitusten kotiuttamisessa.Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen kaupunginhallitus on antamassa kirjallisen varoituksen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion toimista tehdyn tutkintapyynnön allekirjoittaneille päättäjille. Tutkintapyyntö koski muun muassa Vainion päätöstä kotiuttaa kaupungin sijoitusvarat viime syksynä. Poliisi kertoi viime viikolla, ettei se aloita esitutkintaa tutkintapyynnön takia, koska ei epäile asiassa rikosta. Taustalla on vilkas julkinen keskustelu kaupungin sijoituksista.

Tutkintapyynnön allekirjoittivat Kalervo Björkbacka (ps.), Maarit Simoska (kesk.) ja Jaakko Portti (vas.). Björkbacka ja Simoska ovat kaupunginhallituksen jäseniä ja Portti on varajäsen.

Kirjallista varoitusta perustellaan epäasiallisella käytöksellä luottamustoimessa. Ennen varoituksen antamista henkilöille varataan mahdollisuus tulla kuulluksi. Kuuleminen järjestetään tällä viikolla.

Kaupunginhallitus ei ollut varoituksen valmistelemisesta yksimielinen. Kaupunginhallitus päättää varoituksen antamisesta seuraavassa kokouksessaan.

Ansala paheksuu

– Kaupunginjohtajan päätöksestä tehty tutkintapyyntö on ollut vakava asia. Kaupunginhallituksen jäsenet toimivat virkavastuullaan ja olemme yhdessä katsoneet, että tutkintapyynnön tekeminen on ollut asiattomasti menetelty. Tämä on erittäin paheksuttavaa toimintaa luottamushenkilöiltä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Tutkintapyynnön tekijät eivät ole aikoneet erota luottamustoimistaan.

Ansala pitää todennäköisenä, että ainakin osa valtuustoryhmistä aikoo esittää tilapäisen valiokunnan perustamista. Valiokunta selvittäisi kaupunginhallituksen erottamista. Ansala ei pidä aloitteen läpimenoa todennäköisenä.

Ansalan mukaan kaupunginjohtaja nauttii koko kaupunginhallituksen täyttä luottamusta.

– Nyt pyydän kaikilta luottamushenkilöiltä ja kuntalaisilta, että lasketaan vaalikierroksia ja ollaan huomaavaisia toisiamme kohtaan. Ei ole kenenkään etu, että tilanne kaupungin johdossa kärjistyisi tai kriisiytyisi, Ansala lisää.

Lue lisää:

Poliisi aloittaa esitutkinnan Rovaniemen sijoitussotkusta – tutkinnanjohtaja: Laaja asia, jossa kuullaan paljon ihmisiä

Lue seuraavaksi