1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Koronanyrkki: Keski-Suomeen tuotu tuliaisena koronaa leviämisvaiheen alueilta

Keski-Suomi on Jyväskylää lukuun ottamatta edelleen koronaepidemian perustasolla.

Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Keski-Suomessa koronavirustartuntoja on saatu viime aikoina muun muassa yksityistilaisuuksissa sekä reissuilla esimerkiksi Pohjois-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli niin sanottu Koronanyrkki vetoaa nyt kaikenikäisiin, että kokoontumisrajoituksia noudatettaisiin ja vältettäisiin matkustelua alueille, joilla taudin ilmaantuvuus on korkea.

Yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella

Keski-Suomessa on voimassa suositus, ettei yli 10 henkilön kokoontumisia järjestetä. Jyväskylä on antanut suosituksen kokoontumisten rajaamisesta kuuteen henkilöön. Yksityistilaisuuksiksi katsotaan kaikki tapahtumat, jotka eivät ole yleisölle avoimia. Niitä ovat esimerkiksi yksityiset illanvietot ja syntymäpäivät.

Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen toteaa, että koronatartuntoja on saatu viime aikoina sekä aikuisten että nuorten porukoissa, perhepiireissä sekä jonkin verran myös harrastuksissa, esimerkiksi jääurheilun parissa.

Korona ei ole viime päivinä kuitenkaan levinnyt Keski-Suomessa työpaikoilla eikä hoivakodeissa, sanoo Kinnunen.

Koronanyrkki linjasi maanantaisessa kokouksessaan, että Jyväskylä on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta muu sairaanhoitopiirin alue perustasolla.

Tartuntoja melko paljon myös pienemmissä kunnissa

Koronavirustartuntoja on todettu viime päivinä Keski-Suomessa myös pienemmillä paikkakunnilla.

Viikonlopun ja maanantain aikana maakunnassa on vahvistettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli 50 uutta tartuntaa. Niistä reilusti yli puolet on Jyväskylän ulkopuolella.

Laukaassa on ylittynyt sadan tartunnan raja ja Äänekoskellakin ollaan jo lähellä sitä.

Laukaan ja Äänekosken lisäksi viikonloppuna tuli ilmi uusia tapauksia Hankasalmella, Petäjävedellä, Uuraisilla, Saarijärvellä ja Karstulassa.

Maanantaina uusia tartuntoja vahvistettiin Jyväskylässä, Jämsässä, Hankasalmella, Uuraisilla ja Keuruulla.

Koronanyrkki katsoo, että vaikka tartuntoja on tullut lisää pieniinkin kuntiin, tartuntojen jäljitys onnistuu yhä ja tartuntariskissä olevat ihmiset saadaan asetettua karanteeniin.

Lue myös:

Jyväskylässä koronatilanne jatkuu melko rauhallisena – eniten uusia tartuntoja on todettu aikuisilla

Laukaassa Kirkonkylän koulussa mahdollisia korona-altistuksia, huoltajiin ollaan yhteydessä maanantaista alkaen

Jyväskylän seutu on vielä välttynyt koronaviruksen muunnoksilta – Ylilääkäri: "Saa nähdä, miten pitkään tilanne pysyy näin hyvänä"

THL: Keski-Suomessa viikonloppuna melkein neljäkymmentä uutta tartuntaa, koulukaranteeneja Uuraisilla ja Petäjävedellä