1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Siun sote laajentaa koronarokotuksia uusiin ikäryhmiin – myös riskiryhmien rokotukset jatkuvat

Jatkossa ajan voivat varata tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat sekä vakavimpaan riskiryhmään kuuluvat.

rokotteet
I bakgrunden syns ett ansikte med munskydd. Kameran fokuserar på en liten glasflaska med coronavaccin och en spruta personen håller i.
AstraZenecan rokotteen toimitusongelmien vuoksi ikääntyneiden rokotuksia jatketaan Siun soten alueella Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteilla.Lehtikuva

Siun sote laajentaa koronarokotukset uusiin ikäryhmiin keskiviikosta 17. maaliskuuta alkaen. Ikäihmisten osalta jatkossa ajan voivat varata vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat henkilöt.

Ikäryhmää laajennetaan myös vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien, alle 70-vuotiaiden osalta. Jatkossa koronarokotuksia voivat varata myös vuosina 1952–1961 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustartunnalle erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Koronarokotusajan voi varata verkkoajanvarauksen kautta tai puhelimitse. Puhelinajanvaraus suljetaan, kun suurin osa vapaana olevista rokotusajoista on varattu. Yksittäiset rokotusajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta. Uusia aikoja tulee varattavaksi aina maanantaisin kello 8.

Tällä viikolla aikoja avataan poikkeuksellisesti varattaviksi myös keskiviikkona, koska rokotteita jää jäljelle yli 80-vuotiaiden rokotuksista.

Myös riskiryhmien rokotukset jatkuvat

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on päättänyt, että aiemmin vain alle 70-vuotiaille käytettyä AstraZenecan rokotetta voi antaa myös yli 70-vuotiaille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan uudet rokotusajat tulee pyrkiä antamaan ensin iäkkäimmille henkilöille, mikäli se nopeuttaa ikääntyneiden rokotuksia ja on rokotusjärjestelyjen puolesta toteutettavissa.

Siun sotessa on päätetty jatkaa ikäihmisten lisäksi myös vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien rokotuksia. Riskiryhmän rokotusten keskeyttäminen ei merkittävästi nopeuttaisi ikäihmisten rokotusten etenemistä, Siun soten tiedotteessa todetaan.

– Tällä hetkellä AstraZenacan rokotteiden toimitus on muita rokotteita epävarmempaa, eivätkä rokotemäärät ole niin suuria kuin aiemmin odotimme. Ikääntyneiden henkilöiden rokotuksia jatketaan Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteilla, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen valottaa.

Lue seuraavaksi