Hyppää sisältöön

Astra Zenecan alamäki syvenee – Euroopan suurimmat maat Italia, Saksa ja Ranska ilmoittivat keskeyttävänsä rokotteiden jakelun

Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön. Euroopan lääkevirastolla ylimääräinen kokous torstaina.

Henkilökunta valmisteli Astra Zenecan rokotteita rokotuskeskuksessa Italian Casertassa 1. maaliskuuta. Kuva: Manuel Dorati / AOP

Italia, Ranska, Saksa ja Espanja liittyivät tänään Astra Zenecan koronarokotteen käytön keskeyttäneiden maiden joukkoon.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan syynä on varotoimenpide. Tilannetta arvioidaan uudelleen Euroopan lääkeviraston EMAn turvallisuusarvion jälkeen. Myös Italian lääkeviranomainen AIFA ilmoitti, että kyseessä on väliaikainen varotoimenpide ja että Italia seuraa EMA:n päätöksiä asiassa.

Esimerkiksi Saksassa viranomaiset suosittelivat käytön keskeyttämistä rokotetuilla raportoitujen veritulppatapausten takia.

Euroopan lääkeviraston on määrä pitää ylimääräinen kokous torstaina, kertoo uutistoimisto AFP.

– Käymme kaiken datan perusteellisesti läpi, erityisesti raportoitujen kuolemaan johtaneiden tapausten osalta, sanoo EMA:n rokotejohtaja Marco Cavaleri Euroopan parlamentin terveysvaliokunnalle uutistoimisto AFP:n mukaan.

EMA: hyödyt suuremmat kuin riskit

EMAn julkaisemassa tiedotteessa korostetaan (siirryt toiseen palveluun), että Astra Zenecan koronarokotteen hyödyt ovat suuremmat kuin siitä saatujen sivuvaikutuksien riskit.

EMAn mukaan verihyytymiä on tapahtunut hyvin pienelle määrälle rokotteen saaneista ihmisistä.

– Monille tuhansille ihmisille kehittyy veritulppia vuosittain EU:ssa eri syistä, EMAn tiedotteessa kirjoitetaan.

EMAn mukaan rokotettujen ihmisten saamien hyytymien määrä ei näytä olevan suurempi kuin väestössä yleensä.

EMAn tietojen mukaan maaliskuun 10. päivään mennessä on raportoitu 30 veritulppatapausta noin 5 miljoonan Astra Zenecan rokotteen saaneen joukossa Euroopan talousalueella. EMAn mukaan tiedot kattavat 30 EU-maata, kertoo uutistoimisto Reuters.

Astra Zeneca ja Maailman terveysjärjestö WHO ovat vakuuttaneet, että rokote on turvallinen.

WHO:n rokoteasiantuntijoiden on määrä kokoontua tiistaina keskustelemaan Astra Zenecan rokotteesta.

Suomen tilanne ei ole muuttunut

Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön. Esimerkiksi Irlannissa, Hollannissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa rokotteen käyttö on keskeytetty kokonaan tai lopetettu nykyisen rokote-erän käyttö.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kerrotaan Ylelle, ettei Suomen tilanne ole muuttunut Astra Zenecan koronarokotteen suhteen. Perjantaina uutisoitiin, että rokoteohjelma voi jatkua Suomessa ennallaan.

Lue myös:

.
.