1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylioppilaskirjoitukset

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään äidinkielen kokeella – Karanteenimääräyksen saaneille ei pystytä järjestämään turvallisia tiloja

Ensimmäisenä on vuorossa äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon koe.

ylioppilaskirjoitukset
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset
Markus Heikkilä / Yle

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään tiistaina. Ensimmäiseksi on vuorossa on äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon koe. Koronatilanteen takia olosuhteet ovat kokelaille monin tavoin poikkeukselliset.

– Välimatkaa kirjoittavien oppilaiden välillä on kasvatettu. Luonnollisesti kaikki myös käyttävät hengityssuojaimia ja käsidesiä. Korona-aika otetaan huomioon myös kaikessa ohjauksessa ja siivouksessa, sanoo Jyväskylän lyseon lukion rehtori Osmo Polas.

Kokelaita on myös kehotettu kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin ennen kokeiden alkamista ja välttämään kaikkia tilanteita, joissa olisi korostunut riski altistua koronalle.

Ainakaan suurten osallistujamäärien kirjoituspäivinä lakisääteiseen koronakaranteeniin määrätyt eivät voi Polaksen mukaan osallistua kirjoituksiin, koska heille ei voida järjestää sopivia tiloja.

– Sähköisissä yo-kirjoituksissa pitää saada johdotukset, palvelimet ja muut kuntoon, ja meillä ei yksinkertaisesti ole järjestää karanteenissa oleville erillistiloja sitä varten, Polas sanoo.

– Meillä on Gradiassa ja Jyväskylän lukiokoulutuksessa linjaus, että terveydenhuoltoviranomaisten karanteeniin määräämille ei voida järjestää kirjoituksia, sanoo puolestaan Jyväskylän Schildtin lukion rehtori Mika Rantala.

Käytännössä karanteenilaisten kirjoitukset siis lykkääntyvät. Jyväskylän Lyseossa oli perjantaihin mennessä tiedossa yksi karanteenissa oleva oppilas. Schildtin urheilulukiossa oli tiedossa "joitakin" urheilijoita, jotka ovat olleet ulkomailla kansainvälisissä kilpailuissa juuri ennen kirjoituksia ja jotka joutuvat siksi karanteeniin.

Tiistaina Yle Areenassa pyörähtävät käyntiin myös Ylen Abitreenien lähetykset. Lähetyksissä tarjotaan abeille vastauksia akuuteimpiin kysymyksiin päivän yo-kokeesta. Lähetyksissä paikalla on päivän kokeen tehnyt abi, opettaja ja ylioppilastutkintolautakunnan sensori.

Viimeinen koepäivä on keskiviikko 7. huhtikuuta. Silloin on vuorossa saamen äidinkielen koe.

Lue seuraavaksi