1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Yhdysvallat sai ensimmäisen alkuperäiskansaan kuuluvan ministerin

Senaatti hyväksyi Deb Haalandin nimityksen valtion maista vastaavaksi ministeriksi.

Deb Haaland vastaa ministerinä muun muassa suhteista alkuperäiskansoihin. Kuva: Jim Watson / EPA

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt kongressiedustaja Deb Haalandin liittovaltion maista vastaavaksi sisäministeriksi maanantaina äänin 51–40.

Haaland on ensimmäinen Amerikan alkuperäiskansaan kuuluva henkilö ministerintehtävässä. Hän kuuluu Laguna Pueblo -kansaan.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon ministereiksi on nimitetty ennätysmäärä vähemmistöryhmien edustajia. Ministeritason tehtäviin on myös tarkoitus nimittää ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa yhtä monta naista ja miestä.

Kaikkia ehdokkaita ei ole vielä hyväksytty senaatissa.

Ministerinä Deb Haaland vastaa muun muassa liittovaltion maiden hallinnasta, kansallispuistoista ja suhteista Yhdysvaltain 574 alkuperäiskansaan. Hän on kertonut aikovansa edistää uusiutuvia energiahankkeita ja pyrkivänsä suojelemaan 30 prosenttia valtion maista vuoteen 2030 mennessä.

Haalandilla on merkittävä rooli presidentti Bidenin ilmastotavoitteiden toteuttamisessa. Biden lupasi kampanjansa aikana lopettaa uusien öljy- ja kaasukenttien perustamisen liittovaltion maille. Nyt niiden perustaminen on kielletty väliaikaisesti, ja sisäministeriö valmistelee mahdollista pysyvää kieltoa.

Lue myös:

Ennätysmäärä naisia aloitti työnsä Yhdysvaltain kongressissa  – Vajaa neljännes valtakunnanpäättäjistä on naisia