Hyppää sisältöön

Abi: "Jos korona ei leviä täällä, niin ei sitten missään" – Mikkelin yo-kirjoituksiin pääsyä odotettiin tiiviissä tunnelmissa

Ylioppilaskokelaan pääsevät koronatestiin hyvin nopeasti, mikäli pienempiäkin oireita esiintyy. 

Ennen aamuyhdeksältä alkanutta äidinkielen ylioppilaskoetta Saimaa Stadiumilla oli tiivis tunnelma. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät tiistaina 16. maaliskuuta. Mikkelissä kirjoitusten paikkana oli monitoimiareena Saimaa Stadium. Äidinkielen kokeeseen oli ilmoittautunut yli 350 kokelasta ja ennen kokeen alkua aulassa oli hyvin tiivis tunnelma. Vaikka itse koe selvästi jännitti, oli monella kokelaalla mielessä myös terveys ja turvallisuus.

– Jos korona ei leviä täällä, niin ei sitten missään, totesi saliin pääsyä odotteleva Jesse Immonen.

Turvavälien puute herätti huolta myös Petra Saalastissa ja Moona Kouvossa.

– Kyllä tämä vähän ahdistaa, kun turvavälejä ei oikein voi pitää, Kouvo sanoo.

– Toivottavasti kaikki on tullut paikalle terveenä ja karanteenimääräyksistä on pidetty kiinni, Petra Saalasti pohtii.

Ylioppilaskokelailla oli maskit kasvoillaan, eikä maskeja tulla ottamaan pois koko kokeen aikana. Lukiokoulutuksen vastaava rehtori Marja Ukkonen kertoo, että oppilaita oli myös ohjeistettu saapumaan paikalle tiettyyn kellonaikaan, jotta ruuhkaa ei olisi syntynyt.

– On kuitenkin paljon inhimillisiä syitä, miksi saapuminen on voinut esimerkiksi viivästyä. Ymmärrän että opiskelijoilla on huolta, mutta ylioppilaskokeeseen osallistuminen on täysin turvallista, Ukkonen vakuuttaa.

Ylioppilaskokelaille on olemassa mahdollisuus päästä nopeasti koronatestiin, mikäli pienempiäkin oireita esiintyy.

Mikkelissä pelottaisi, Juvalla ei

Mikkelistä 70 kilometrin päässä sijaitsevalla Juvalla kirjoitukset alkoivat niin ikään tiistaina. Maanantaina iltapäivällä paikalliset abit Pihla Suikki ja Milla Hyppönen eivät panikoineet koronan takia.

– Tämä on niin pieni paikkakunta, eikä täällä ole koronaa juuri ollut, kuten vaikka Mikkelissä. Eli täällä ei juuri pelota, mutta jos olisin Mikkelissä niin siellä pelottaisi, sanoo Suikki.

Juavllakin ylioppilaskirjoituksissa maskisuositus ja muut turvatoimet olivat voimassa. Martti Talvelan kampukselle ei myöskään päästetty sisään ketään ulkopuolisia, jotta kirjoitukset voidaan järjestää mahdollisimman turvallisesti.

– Meitä on myös ohjeistettu pitämään kahden viikon omaehtoinen karanteeni ennen kirjoituksia. Se on onnistunut aika hyvin, kun on kuitenkin pitänyt keskittyä lukemiseen, Hyppönen ja Suikki sanovat.

.
.