Hyppää sisältöön

Kahdesta kansalaisopistosta syntyi kaksikielinen Alma – "Saamme leveämmät hartiat suunnitteluun"

Vaasan kansalaisopisto Alma aloitti toimintansa vuoden alussa.

Vesivärejä
Suomenkielinen Vaasa-opisto ja ruotsinkielinen Arbis yhdistyivät uudeksi, kaksikieliseksi kansalaisopistoksi vuoden 2021 alussa.

Vuoden alusta lähtien suomenkielinen Vaasa-opisto ja ruotsinkielinen Arbis yhdistyivät uudeksi, kaksikieliseksi kansalaisopistoksi. Nimeksi tuli Alma, jolla viitataan muun muassa vaasalaissyntyisen säveltäjän Toivo Kuulan vaimoon.

Uudessa opistossa työskentelee noin 200 tuntiopettajaa. Suunnittelevia opettajia ja muuta henkilökuntaa on yhteensä vajaa parikymmentä.

Kuva: Lone Videstam / Yle

Johtava rehtori Sannasirkku Autio sanoo, että isommasta koosta on hyötyä.

– Molemmissa opistoissa on ollut varsin pieni päätoiminen henkilökunta, ja nyt saamme vähän leveämmät hartiat suunnitteluun.

Tämän myötä Autio lupaa opiskelijoille yhdessä paketissa laajemman tarjonnan.

– Ja mehän olemme lainausmerkeissä ehkä kilpailleet keskenään, mutta nyt tuo jää sivurooliin ja häviää. Meillä on paljon opittavaa toisiltamme.

Alman kurseilla on yli 10 000 opiskelijaa.

Kokonaisuuksia suunnitteilla

Almaan valittiin kaksi apulaisrehtoria. He ovat Marianne Waltermann ja Mia Wiik. Wiik toimii myös taiteen perusopetuksessa tanssin opettajana.

Hän kertoo, että muun muassa taideopetuksessa on tavoitteena edelleen kehittää taiteen harrastamisen mahdollisuuksia.

– Pohditaan yhteisiä opintopolkuja, kuten esimerkiksi sitä, kun lapsi valmistuu taiteen perusopetuksesta. Miten voidaan sitten jatkossa kehittää nuoren aikuisen taideharrastusta. Siinä Almalla on iso mahdollisuus kehittää omaa toimintaa ja niitä opintopolkuja mitä meillä on tarjolla.

Alman opintotarjonnassa tullaan Wiikin mukaan yleisemminkin näkemään kokonaisuuksia. Hän kertoo esimerkin retkeilystä.

– Miten tehdään retkiruokaa, miten tehdään peflettejä ynnä muuta. Siinä on se ruoka- ja tekstiilipuoli ja myös itse polkusuunnittelua. Tulevana lukuvuotena näitä kokonaisuuksia tullaan näkemään, sanoo Wiik.

Muutos poikkeusoloissa

Kansalaisopistojen yhdistyminen tapahtui poikkeusoloissa, ja se on lisännyt vaikeuskerrointa.

– Onhan se mielenkiintoista nyt rakentaa uutta organisaatiomallia etänä, hymähtää Autio.

Tällä hetkellä koronarajoitukset vaikuttavat opiston kurssien järjestämiseen. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Yhteen meneet opistot ovat varsin erikokoisia ja tavat ja tyylit ovat olleet molemmilla omansa. Mitä omaa opistot tuovat kokonaisuuteen?

– Esimerkiksi viestinnässä ja kommunikaatiossa on opittavaa ruotsinkieliseltä puolelta. Sitten taas Vaasa-opistossa isompana on ehkä enemmän osaamista siinä, miten sitä viestintää toteutetaan. Isomman oppilaitoksen voimavaroilla toteutetaan käytännössä mutta se tyyli otetaan sieltä ruotsinkieliseltä puolelta, pohtii Autio.

Vaikka Alma on vuoden alussa virallisesti aloittanut toimntansa, mennään kevätlukukausi opistojen jo aiemmin tekemien suunnitelmien mukaan.

– Syksyllä sitten rakennetaan uusiin puihin koko toiminta, silloin se varmasti asiakkaillekin tulee paremmin näkyville mitä se toiminta on, kertoo johtava rehtori Autio.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 saakka.