1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Koronatartunnat räjähtivät kasvuun ja Kanta-Häme sulkeutuu kahdeksi viikoksi – katso johtajaylilääkärin arvio pahenevasta epidemiatilanteesta

Maakuntaryhmä esittää yksimielisesti Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain pykälän 58 g käyttöönottoa koko Kanta-Hämeen alueella.

Tyhjä kuntosali
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen toimittaja Harri Oksasen haastattelussa.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä on päättänyt ottaa käyttöön tartuntatautilain pykälän 58g koko maakunnassa. Se tarkoittaa sitä, että julkiset ja yksityiset tilat suljetaan torstaista alkaen maaliskuun loppuun saakka. Käytännössä tämä koskee muun muassa kauppakeskusten julkisia tiloja, sisäleikkipaikkoja ja sisäliikuntatiloja.

Pandemiatyöryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Sally Leskinen toteaa, että käyttöön otettavat toimenpiteet ovat rajuja, joten päätös tehdään vain kahdeksi viikoksi kerrallaan.

– Kaikkia kontakteja tulisi nyt välttää, vaikka yksittäinen paikka ei olisi osoittautunut merkittäväksi tartunnanlähteeksi aikaisemmin.

Koronatilanne koko Kanta-Hämeessä on vakava. Tartuntamäärät kasvoivat viime viikolla 80 prosenttia edellisestä viikosta.

– Kaikki signaalit osoittavat, että suuntaa ei olla vielä kääntämässä.

Yli puolet maakunnassa todetuista tartunnoista on uusia variantteja, jotka leviävät kulovalkean lailla. Useammasta tartuntaketjusta on löydetty brittivarianttia tai eteläafrikkalaista virusmuunnosta. Ne tarttuvat huomattavasti helpommin lyhyessäkin kontaktissa.

Alkuperäisen villivariantin yhteydessä on puhuttu vain satunnaisista supertartuttajista ja koronalingoista.

– Uudet variantit taitavat olla sellaisia, että niitä levitetään kuin linko ihan joka paikassa.

Terveydenhuollon kantokyky alkaa olla äärirajoissa

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on suljettu kaksi leikkaussalia, jotta erikoissairaanhoito voi jatkua mahdollisimman häiriöttä. Leskinen toteaa, että poliklinikkatoimintaa joudutaan supistamaan ja sulkemaan vielä muutama leikkaussali, jotta sairaalassa ollaan valmiita, kun koronapotilaita alkaa tulla osastolle.

Ensimmäisenä sakkaa tartunnanjäljitys, kertoo Leskinen.

– Jo nyt Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seudulla on tehty viikonloppunakin 12 tuntisia työpäiviä tartuntojen jäljittämiseksi.

Sally Leskisen mukaan terveydenhuollon keinot alkavat olla vähissä, jos uudet rajoitukset eivät tehoa.

– Työkalupakki on tällä alueella käytännössä tyhjä. Seuraavaksi puhutaan ulkonaliikkumiskielloista ja vielä vakavammista rajoituksista siinä, kuinka paljon kontakteja voi olla. Nyt tarvitaan sitä, että me kaikki otamme vastuun rajoitusten noudattamisesta.

Uudet rajoitukset voimaan torstaina

Etelä-Suomen aluehallintoviraston odotetaan antavan päätöksensä keskiviikkona 17.3. ja määräysten tulevan voimaan torstaina 18.3.

– Valitamme sitä, että yrityksille jää vain muutama päivä aikaa valmistautua tilojen sulkemiseen. Valmistelut kannattaa kuitenkin aloittaa heti, eikä jäädä odottamaan aluehallintoviraston virallista päätöstä, Sally Leskinen kehottaa tiedotteessa.

Pykälän 58 g -mukainen tilojen sulkeminen koskee seuraavasti niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoiden tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat,
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat,
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat,
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat,
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat,
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätös velvoittaa sulkemaan tilat tietyin poikkeuksin

Aluehallintoviraston päätös velvoittaa toimijoita sulkemaan tilansa. Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa.

Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on aina huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Parhaillaan on vireillä tartuntatautilain muutos eduskunnalle, jossa toimijoita velvoitettaisiin sulkemaan tilansa kokonaan, poistaen mahdollisuus pitää tiloja auki kymmenelle henkilölle. Jos tarkennettu laki tulee voimaan maakuntaryhmän esittämän rajoitusjakson aikana, maakuntaryhmä puoltaa sen käyttöönottoa välittömästi.

Lue lisää: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kanta-Hämeessä