Hyppää sisältöön

Nokia kertoo karsivansa jopa 10 000 työpaikkaa kahden vuoden sisällä – Suomessa palkataan lisää osaajia

Suomessa neuvotellaan yli 300 työpaikasta. Palkkaustarve on kuitenkin vielä suurempi.

Nokian pääkonttori Espoossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nokia kertoo karsivansa maailmanlaajuisesti 5 000–10 000 työpaikkaa kahden vuoden sisällä. Yhtiöstä kerrotaan Ylelle, että Suomi tulee selviämään keskimääräistä vähemmällä.

– Tällä hetkellä arvioimme Suomen neuvottelujen piiriin kuuluvan 314 työpaikkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että suunniteltujen vähennysten prosentuaalinen osuus verrattuna koko henkilöstömäärään on Suomessa hieman pienempi kuin maailmanlaajuisesti, Nokian viestinnästä kerrotaan sähköpostitse.

Suomen henkilöstömäärä tulee lähivuosina jopa nousemaan. Yhtiö aikoo jatkaa uusien osaajien palkkaamista viidennen sukupolven kännykkäverkkojen kehitykseen niin Espoossa, Tampereella kuin Oulussakin.

Kokonaisuutena Nokia kutistuu kuitenkin reippaasti.

Jopa 10 000 työntekijän vähennys

Nokia työllistää tällä hetkellä maailmanlaajuisesti 90 000 henkeä. Yhtiö odottaa, että uudelleenjärjestelyn myötä työpaikat vähenevät niin, että siitä tulee 80 000–85 000 työntekijän organisaatio.

Vähennykset tehdään seuraavien 18–24 kuukauden aikana. Tarkat luvut ovat kiinni markkinoiden kehityksestä seuraavien kahden vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan muutosohjelma on välttämätön.

– Emme tee kevyin perustein päätöksiä, joilla on mahdollisia vaikutuksia työntekijöihimme. Oikean osaamisen ja valmiuksien varmistaminen on välttämätön askel pitkän aikavälin kestävän suorituskyvyn saavuttamiseksi. Minulle on tärkeää, että työntekijämme saavat tarvitsemansa tuen tässä prosessissa, Lundmark toteaa yhtiön tiedotteessa.

Suomi näyttää selviävän vähemmällä, mutta muiden maiden vähennystarpeita Nokia ei kommentoi. Euroopassa yhtiö on vasta äskettäin ilmoittaneet asiasta yritysneuvostoille.

– Näin ollen on liian aikaista antaa arvioida maakohtaisista vähennystarpeista. Ranska ei kuulu suunnitelmien piiriin johtuen siellä aiemmin julkistetuista uudelleenjärjestelysuunnitelmista, yhtiön viestinnästä kerrotaan.

Nokialla on Suomessa tällä hetkellä noin 6 200 työntekijää.

Analyytikko: uusi johto haluaa olla umpirealistinen

OP:n analyytikko Kimmo Stenvall kuvaa Nokian tänään julkistamaa muutosohjelmaa “massiiviseksi”.

– Tuo 600 miljoonan euron säästötavoite on yläkanttiin siitä, mitä me ajattelimme, hän sanoo.

Uutinen kuvastaa Stenvallin mukaan Nokian toimialaa hyvin. Vaikka yhtiö säästää, se aikoo investoida säästöt takaisin tutkimukseen, kehitykseen ja ohjelmisto-osaamiseen.

– Tämä toimiala vaatii huomattavia investointeja, jotta yhtiö pysyy kilpailukykyisenä.

Viime aikoina ruotsalainen Ericsson ja kiinalainen Huawei ovat menestyneet kilpailussa Nokiaa paremmin.

Sijoittajat eivät uutisista innostuneet. Nokian kurssi oli puolen päivän aikaan varovaisessa 0,4 prosentin nousussa. Syy saattaa olla se, että satojen miljoonien muutosohjelma tuo mukanaan myös satojen miljoonien kertakulut.

Lisäksi Nokia sanoi investoivansa kaikki säästetyt varat takaisin liiketoimintaan.

OP:n Kimmo Stenvall tosin epäilee, että Nokian säästöohjelmasta saattaisi jäädä jotain myös yhtiön tulosriviä kaunistamaan. Toimitusjohtaja Pekka Lundmark ei kuitenkaan halua sortua edeltäjiensä virheisiin.

– Pitää muistaa, että Nokialla on näissä asioissa huono historia. Hyvin usein yhtiö on yllättänyt negatiivisesti, Stenvall sanoo.

– Uusi johto ei halua lupailla liikoja. Ollaan mieluummin umpirealisteja.

Nokia kertoo lisää suunnitelmistaan torstain pääomamarkkinapäivässä.

Klo 12.30. Lisätty Kimmo Stenvallin kommentit.

Klo 17.55 Lisätty Nokian viestinnästä lähetettyjä tietoja.

Lue myös:

.
.