Hyppää sisältöön

Analyysi: Nokian jätti-irtisanomiset eivät ole yllätys – mutta yhtiö on niiden jälkeen entistä suomalaisempi

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin lupaama suuri uudistus otti tänään askeleen eteenpäin, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark julisti massiivisen säästöohjelman. Suomessa työntekijöiden määrä saattaa lähivuosina jopa kasvaa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Nokia kertoi tänään mittavista väen vähennyksistä. Tämä ei tullut yllätyksenä.

Yhtiö on jäänyt jälkeen viidennen sukupolven kännykkäverkkojen kehityksestä. Sijoittajat ovat saaneet tuta tämän laskevina osakekursseina ja osinkojen loppumisena. Nyt on työntekijöiden vuoro olla, jälleen kerran, säästöjen kohteena.

Nokia jumppaa organisaatiotaan muotoon, jonka on määrä tuottaa sille vuosittain 600 miljoonan euron säästöt nykyiseen rakenteeseen verrattuna. Vuoden–puolentoista kuluessa Nokian 90 000 työntekijän henkilöstö supistuu 5 000–10 000 työntekijällä.

Säästyvän rahan Nokia aikoo käyttää tutkimukseen ja kehitykseen, oikeanlaiseen osaamisen sekä palkkainflaatiosta aiheutuviin kuluihin.

Viimeksi mainittu tarkoittaa, että kilpailu työvoimasta on kovaa ja parhaille osaajille on maksettava entistä parempaa palkkaa. Samaan aikaan joku toinen saa potkut.

Parhaassa asemassa lienevät nyt ne, jotka tekevät työtä ohjelmistoliiketoiminnassa tai viidennen sukupolven kännykkäverkkojen parissa.

Toisaalta heikommassa tilanteessa saattavat olla ne, joiden työtehtävät liittyvät eri yksiköiden välisiin tukitoimiin. Nokian suuressa organisaatiouudistuksessa liiketoiminnoista tehdään entistä itsenäisempiä.

Nokia järjestää sijoittajille pääomamarkkinapäivän ensi torstaina. Vielä tänään yhtiö oli vähäpuheinen.

Entistä suomalaisempi Nokia

Huippuvuonna 2000 Nokialla oli Suomessa yli 24 000 työntekijää. Tätä nykyä jäljellä on tästä noin neljännes.

Käänne näyttää kuitenkin jo tapahtuneen. Nokian viestinnästä korostetaan, että viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana yhtiö on palkannut Suomessa enemmän kuin irtisanonut.

Nokia odottaa myös, että tänään julkistetut suunnitelmat tulevat kokonaisuudessaan kasvattamaan Suomen henkilöstömäärää.

Tämä on hyvä uutinen. Nokia näyttää nyt luottavan suomalaisiin enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten.

Se näkyy myös johtajistossa. Rajeev Surin toimitusjohtajakaudella muistettiin usein mainita, että yhtiön johtoryhmässä oli enää vain yksi suomalainen – talousjohtajana toiminut Kristian Pullola.

Pekka Lundmarkin kaudella kymmenen johtoryhmäläisen joukossa sen sijaan on neljä suomalaista: teknologia-liiketoimintaryhmää johtava Jenni Lukander, matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto ja talousjohtaja Marco Wirén.

Suomalaiset johtajat eivät ole sen hellämielisempiä kuin heidän ulkomaiset kollegansa. Se ei selitä sitä, miksi Suomi näyttää säästyvän pahimmilta leikkauksilta.

Nokialla on ehkä opittu, että ylivoimainen osaaminen ei sittenkään löydy ulkomaisista miljardiluokan fuusioista ja yrityskaupoista. Sekä Alcatel-Lucentin osto että aiempi yhteisyritys Siemensin kanssa olivat kalliita läksyjä.

Nokia on vahvistanut 5G-kehitystä Suomessa – ja näyttää ainakin aavistuksen suomalaisemmalta.

Lue myös:

.
.