Hyppää sisältöön

Joe Biden kutsuu Vladimir Putinia tappajaksi ja uhkaa seurauksilla Venäjän vaalihäirinnän takia

Yhdysvaltain tuoreen tiedusteluraportin mukaan Venäjä yritti vaikuttaa viime vuoden presidentinvaalien tulokseen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden syytti Venäjää sekaantumisesta viime vuoden presidentinvaaleihin. Kuva: Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on uhannut, että presidentti Vladimir Putin joutuu kärsimään seurauksista Venäjän vaalihäirinnän takia.

– Hän joutuu vielä maksamaan tästä, Biden sanoi ABC-televisiokanavan haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Biden sanoi varoittaneensa Putinia seurauksista puhelinkeskustelussa tammikuussa. Hän ei kuitenkaan kertonut haastattelussa tarkemmin, mitä nämä seuraukset ovat.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset julkaisivat tiistaina raportin, jonka mukaan Venäjä yritti vaikuttaa Yhdysvaltain viime marraskuun presidentinvaaleihin presidentti Putinin valtuuttamilla operaatioilla. Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvallat valmistelee uusia pakotteita Venäjää vastaan.

Biden vastasi myös myöntävästi, kun haastattelija kysyi pitääkö hän Putinia tappajana. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n epäillään yrittäneen murhata oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin viime syksynä myrkyllä.

Bidenin mukaan Yhdysvallat voi silti tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa silloin, kun niiden edut ovat yhteneväisiä. Hän viittaisi Yhdysvaltain ja Venäjän tammikuiseen päätökseen jatkaa sopimusta ydinaserajoituksista.

Raportti: Venäjä yritti auttaa Trumpia syksyn vaaleissa

Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen raportin mukaan Venäjä pyrki parantamaan silloisen presidentin ja republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin asemia demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin kustannuksella, joka lopulta voitti vaalit. Bidenia pyrittiin mustamaalaamaan muun muassa levittämällä tästä perusteettomia ja harhaanjohtavia väitteitä Trumpin liittolaisten välityksellä, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan Venäjä pyrki myös heikentämään luottamusta vaaleihin ja kärjistämään yhteiskunnan jakolinjoja Yhdysvalloissa.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti raportin tiedot keskiviikkona päivällä. Peskovin mukaan raportin tarkoituksena on luoda tekosyitä uusille Venäjään kohdistuville pakotteille.

Myös Iran yritti vaikuttaa Yhdysvaltojen vaalien lopputulokseen. Maa pyrki heikentämään luottamusta äänestykseen ja vahingoittamaan Trumpin uudelleenvalinnan mahdollisuuksia, raportissa todetaan.

Viranomaiset eivät kuitenkaan löytäneet todisteita siitä, että mikään ulkomaalainen taho olisi yrittänyt puuttua vaalien tekniseen puoleen, esimerkiksi äänestäjien rekisteröitymiseen tai ääntenlaskuun.

CNN: Yhdysvalloilta tulossa sanktioita

Tiedusteluviranomaisten mukaan muun muassa Ukrainan parlamentin jäsen Andrii Derkatš värväsi Yhdysvaltain politiikassa toimivia tahoja mustamaalaamaan Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia. Raportin mukaan Derkatšilla on yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun.

Raportissa ei mainita nimeltä, keneen Derkatš on Yhdysvalloissa ollut yhteydessä. Hänen tiedetään kuitenkin tavanneen Trumpin pitkäaikaista liittolaista Rudy Giuliania.

Venäjän vaikutusyritykset eivät raportin mukaan olleet yhtä aggressiivisia kuin aiemmissa vaaleissa. Iran puolestaan yritti vaikuttaa vaaleihin aiempaa vahvemmin.

Kiina ei viranomaisten mukaan sekaantunut vaaleihin kummankaan osapuolen hyväksi. Raportin mukaan maa "harkitsi mutta ei ottanut käyttöön" vaalivaikuttamisoperaatioita.

CNN:n mukaan Bidenin hallinnon odotetaan ilmoittavan vaalivaikuttamiseen liittyviä sanktioita mahdollisesti jo ensi viikolla. Sanktiot kohdistuvat useampaan maahan, mukaanlukien Venäjään, Kiinaan ja Iraniin, kertovat lähteet ulkoministeriöstä CNN:lle.

Myös Reutersin lähteen mukaan Bidenin hallinto aikoo vastata Venäjän toimiin.