Hyppää sisältöön

Uber-kuskit saavat Britanniassa oikeuden minimipalkkaan, eläkkeeseen ja lomapalkkaan

Britannian yli 70 000 Uber-kuljettajaa saavat ensimmäisinä maailmassa työntekijän aseman ja oikeudet.

Korkein oikeus linjasi helmikuussa pitkäksi venyneen kiistan päätteeksi, että Uber-kuljettajia pitää kohdella työntekijöinä, eikä yksityisyrittäjinä Kuva: Will Oliver / EPA

Kyytipalvelu Uberin kuljettajat saavat Britanniassa oikeuden minimipalkkaan, eläkkeeseen ja vuosilomapalkkaan. Yhtiö kertoi tiistaina, että edut laajenevat välittömästi koskemaan Britannian yli 70 000 Uber-kuljettajaa.

Uberin ilmoitus seuraa Britannian korkeimman oikeuden linjausta kuljettajien asemasta. Korkein oikeus linjasi helmikuussa pitkäksi venyneen kiistan päätteeksi, että kuljettajia pitää kohdella työntekijöinä, eikä yksityisyrittäjinä, kuten Uber itse on katsonut.

Korkeimman oikeuden päätöstä on pidetty laajemminkin merkittävänä maan keikkatalouden kannalta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Uberin kuljettajat ovat saaneet työntekijän aseman missään päin maailmaa.

Yhtiön mukaan toimet tuovat kuljettajille lisää turvallisuutta. Tapauksen alulle laittaneet kuljettajat puolestaan pitävät Uberin linjauksia tervetulleina, mutta riittämättöminä.

Sovelluskuskeja ja -lähettejä edustavien James Farrarin ja Yaseen Aslamin mukaan Uber ei ottanut käyttöön korkeimman oikeuden linjausta siitä, että palkka pitäisi laskea siltä ajalta, jolloin kuljettajat ovat kirjautuneena sovellukseen.

Korkeimpaan oikeuteen edenneen kiistan taustalla oli Lontoon työtuomioistuimessa vuonna 2016 käsitelty tapaus, joka sai alkunsa kahdesta kuljettajasta, mutta ryhmä laajentui sittemmin 25 kuljettajaan.

Korkeimman oikeuden kaikki seitsemän tuomaria torjuivat helmikuussa Uberin valituksen alemman oikeusasteen päätöksestä. Tuomarit katsoivat alemman oikeusasteen tavoin, että tapauksen kaksi Uber-kuljettajaa olivat Britannian lain mukaan työntekijöitä.

Lue myös:

Britannian korkein oikeus: Uber-kuskit ovat työntekijöitä, joille kuuluvat työntekijöiden oikeudet

Uber menettää toimilupansa Lontoossa turvallisuussyistä – viimeisin laiminlyönti koskee jopa 14 000 kyytiä