Hyppää sisältöön

Start up -yritys kehittää tekniikkaa vähähiilisen vedyn tuottamiseksi – Kokkolan suurteollisuusalueelle rakentuu pilottilaitos

Viime vuonna perustettu Hydrogenius Oy on etenemässä laboratoriovaiheesta pilottiin. Tekniikan kaupallistamiseen menee kaksi-kolme vuotta.

Vuonna 2020 perustetun Hydrogeniuksen toimitusjohtaja Laura Rahikka ja hallituksen puheenjohtaja Matti Malkamäki ovat mukana EU:n vetyallianssin työryhmissä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kokkolalainen startup-yritys pyrkii omalta osaltaan ratkaisemaan ilmastonmuutoksen ongelmia.

Hydrogenius on kehittänyt menetelmän valmistaa vähähiilistä vetyä. Termokatalyyttinen menetelmä synnyttää puhdasta vetyä maakaasusta tai biokaasusta poistamalla hiili, jolloin jäljelle jää vetyä.

Hiiltä taas voidaan käyttää esimerkiksi akku- ja elektroniikkateollisuudessa raaka-aineena.

Energiantuotannossa pyritään vedyn avulla pääsemään eroon hiilidioksidipäästöistä. Ratkaisut perustuvat yleensä elektrolyysiin, joka käyttää aurinko- tai tuulivoimalla tuotettua sähköä. Kokkolalaisen start upin kaksi perustajaa, toimitusjohtaja Laura Rahikka ja hallituksen puheenjohtaja Matti Malkamäki, valottavat, että Hydrogeniuksessa kehitetyn tekniikan avulla vähähiilinen vety syntyy ilman suurta tuulipuistoa.

Lisäksi Hydrogeniuksen vedynvalmistuksen malli on myös hajautettu, joten vedyn kuljetus- ja varastointitarve poistuvat.

Yrityksellä on ollut kehitystyössä apunaan Oulun yliopiston soveltavan kemian tutkimusryhmä kokkolalaisen professori Ulla Lassin johdolla sekä Tampereen yliopisto.

Biokaasu kiinnostaa raaka-aineena

Vetyä tehdään perinteisesti maakaasusta, mutta Hydrogeniusta kiinnostaa erityisesti biokaasun käyttö.

– Biokaasu on hiilidioksidineutraalia. Biokaasu syntyy biohajoavasta materiaalista, ja jos sen kytkee meidän teknologiaamme, niin me olemmekin hiilinielu ja se kiinnostaa teollisuutta ja kuluttajaa, arvioi Matti Malkamäki.

Lisäksi Hydrogeniuksen vedynvalmistuksen menetelmässä teollisuutta kiinnostaa myös hinta. Malkamäki skaalaa, että jos niin sanotun vihreän vedyn hinta on nyt noin 2.5–3 euroa kilolta, Hydrogeniuksen menetelmällä hinta asettuu lähelle euroa.

Kokkolalaisyritys on nyt siirtymässä laboratoriosta tekniikan testaamiseen käytännössä. Pilottilaitos rakentuu Kokkolan suurteollisuusalueelle. Asiakaspilotti on tarkoitus rakentaa vetyä hyödyntävän teollisuuslaitoksen kylkeen. Paikka on vielä auki.

Menee kuitenkin arviolta vielä kaksi-kolme vuotta ennen kuin yrityksen teknologiaa asennetaan teollisuuden käyttöön.

– Kun katsotaan kuinka vety on (maailmalla) laajentumassa, niin varmaan vuoden 2023 puolella ollaan jo aika pitkällä, visioi Malkamäki.

Työpaikkoja alueelle jatkossa?

Omistajakaksion mukaan yrityksen rahoittajina ovat ely-keskus, suomalaisia teollisia sukuja ja yksityishenkilöitä. Myös vastikään julkistetusta EU:n elpymisrahaston tuesta toivotaan pottia myös Kokkolaan ja Hydrogeniuksen pilottilaitokseen. Suomi aikoo jakaa potista rahaa muun muassa juuri vetyteknologiaan.

Viime vuonna perustettu yritys on vielä alkuvaiheissaan. Toimitusjohtaja Laura Rahikka visioi, että myöhemmin Hydrogeniuksen suunnitelmat voisivat tuoda Kokkolaan ja Keski-Pohjanmaalle uusia työpaikkoja.

– Näkisin, että alueellisesti hanke on merkittävä. Koska myös biokaasua voi käyttää raaka-aineena, tämä voisi olla mahdollinen ratkaisu hajautettuun energiantuotantoon esimerkiksi maaseudulla, jossa turpeesta joudutaan luopumaan. Eli hyvin merkittävä työllistävä vaikutus tällä olisi, arvioi Rahikka.

.
.