1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Alakouluikäinen kuoli viime kesänä järjestetyssä Poker Run -veneilytapahtumassa – Nyt kaupunginvaltuustolle jätetty aloite vaatii koko tapahtuman kieltämistä

Mielipiteet puolesta ja vastaan jakavaan Poker Runiin on järjestäjän mukaan tulossa suuria muutoksia.

Onnettomuustutkintakeskuksen jakama kuva vuoden 2020 Poker Runin veneilyonnettomuudessa osallisena olleesta veneestä. Kuva: OTKES

Poker Runin nettisivujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) "urheilullisille avoveneille" tarkoitettu näytösluonteinen tapahtuma sai viime vuonna Hangossa surullisen päätöksen, kun nopeusajoon osallistunut vene ajautui yleisöveneiden joukkoon.

Onnettomuudessa kuoli alakouluikäinen lapsi ja loukkaantui toinen henkilö. Tapahtuma keskeytyi viime kesän osalta siihen, mutta saa näillä näkymin jatkoa tänä vuonna.

Tapahtumaorganisaatio vahvistaa tiedon, mutta aikoo tiedottaa asiasta tarkemmin hiukan myöhemmin. Poker Runin ohjelmaan on tulossa suuria muutoksia ja esimerkiksi nopeuskisa, jossa viime vuoden onnettomuus tapahtui, jää todennäköisesti kokonaan pois.

Myös koronatilanne saattaa vielä estää koko Poker Runin järjestämisen.

Kaupunki pohtii Poker Runin jatkoa valtuustoaloitteen takia

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Teemu Köppä vaatii koko tapahtuman kieltämistä valtuustoaloitteessaan. Hän vetoaa turvallisuuden lisäksi muun muassa ympäristöseikkoihin.

– Sehän ei ole mikään virallinen kilpailu lisensseineen ja turvallisuuspuitteineen, vaan enemmän näyttäytymisluonteinen tapahtuma. Hanko pyrkii hiilineutraaliksi kaupungiksi, joten siksikään tällainen muskelivenetapahtuma ei mielestäni ole enää tätä päivää eikä sovi Hangon imagoon.

Köpän mukaan osa kaupunkilaisista haukkuu Poker Runia "botox- ja kokkelibileiksi" ja aloite on herättänyt hyvinkin jyrkkiä mielipiteitä sekä puolesta että vastaan.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Teemu Köppä kuvailee Poker Runia hulinatapahtumaksi, jonka vertaista ei löydy muualta Suomesta. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Kaupunginjohtaja Denis Strandell arvioi, että Köpän aloitetta ei ehditä käsitellä ennen tulevaa kesää. Hän pitää yksittäisen tapahtuman kieltämistä muutenkin ongelmallisena.

Kaupungin ja tapahtuman välillä on tällä erää voimassa viisivuotinen sopimus, josta on jäljellä vielä neljä.

– Ei kieltojen kautta rakenneta tulevaisuutta, toimintaa ja kasvua millekään kaupungille. Poker Run on vakiinnuttanut asemansa Hangon kesässä, houkuttelee tänne paljon ihmisiä ja ilahduttaa myös monia paikallisia asukkaita.

Strandellin mukaan Poker Run -viikonloppu on yksi koko kesän vilkkaimmista ja siten tärkeä tulonlähde kaupungin matkailuyrityksille ja ravintoloille.

Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell uskoo Poker Runin jatkoon. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Viime kesän onnettomuuteen liittyen rikoksesta epäiltynä on edelleen kuusi ihmistä. Heistä neljä on tapahtuman järjestäjiä.

Viides epäilty ohjasi venettä, joka törmäsi katsojaveneeseen ja kuudes venettä, joka ylitti kilparadan hetkeä ennen onnettomuutta.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kerrotaan, että tapauksen tutkinta on loppuvaiheessa ja etenee syyteharkintaan lähikuukausina.

Tapaus on merenkulun yleisötapahtumaonnettomuutena ensimmäinen laatuaan Onnettomuustutkintakeskuksessa. Se julkaisee oman raporttinsa asiasta toukokuun alussa.

Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell toivoo, että viime kesän onnettomuudesta otetaan oppia kaikissa tapahtumissa, ei vain Poker Runissa.