Hyppää sisältöön

15-vuotiaalle vaaditaan rangaistusta tapon yrityksestä – 13-vuotiaan hirttämisyritys aiheutti uhrille masennusta ja traumaperäistä stressiä

Uhrin avustajan mukaan poika olisi kuollut ilman ulkopuolisten puuttumista asiaan.

Syyttäjän mukaan teot ovat erityisen julmia ja raakoja, sillä ne ovat olleet toistuvia. Arkistokuvassa Lahden oikeustalo. Kuva: Mika Moksu / Yle

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa jatkuu tänään perjantaina poikkeuksellisen väkivaltarikoksen käsittely. Syytteessä on tekohetkellä 15-vuotias poika, jota syytetään julmista väkivallanteoista. Uhrit olivat tekohetkellä 13-vuotiaita. Teot tehtiin päijähämäläisessä pikkukunnassa 2019.

Vakavimmasta teosta vaaditaan ensisijaisesti rangaistusta tapon yrityksestä ja toissijaisesti törkeästä pahoinpitelystä. Syytteen mukaan syytetty oli laittanut uhrin kaulaan hirttosilmukan. Huomattavasti uhriaan painavampi poika oli heittänyt köyden puun oksan yli ja roikkunut köydessä koko painollaan.

Uhrin avustajan mukaan syytetty oli yrittänyt tappaa pojan, sillä teko aiheutti hengityksen salpautumisen ja vakavan hengenvaaran. Teko keskeytyi vasta, kun tapahtumapaikalla olleet henkilöt olivat keskeyttäneet sen.

Uhri kärsinyt yhä pahenevista psyykkisistä oireista

Asiakirjojen mukaan hirttämisyrityksen kohteeksi joutunut poika on kärsinyt tapauksen jälkeen vakavista oireista.

Teko on aiheuttanut pojalle voimakkaita ahdistus- ja paniikkikohtauksia, uniongelmia sekä masennusta. Seuraukset ovat jatkuneet jo yli vuoden tapauksen jälkeen. Avustajan mielestä on myös todennnäköistä, että seuraukset ovat pysyviä.

Nuori ei ole uskaltanut tekojen ja niistä kertomisen jälkeen mennä kouluun tai liikkua kylällä, sillä hän on pelännyt kohtaavansa syytetyn.

Tekijältä vaaditaan pelkästään tämän asianomistajan taholta yli 19 000 euron korvauksia. Myös muut asianomistajat, joihin on kohdistettu lievempää väkivaltaa, vaativat tekijältä vahingonkorvauksia.

Syytetty on myöntänyt pahoinpitelysyytteet.

Jutun käsittely jatkuu vielä maanantaina, ja tuomio annetaan myöhemmin keväällä kansliapäätöksenä.