1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koboltti

Kuusamon Juomasuon kobolttiesiintymä on Euroopan kärkiluokkaa kooltaan sekä pitoisuudeltaan

Esiintymä on hyvin todennäköisesti varannoltaan nyt julkaistua arviota vielä suurempi, arvioi kaivosyhtiön toimitusjohtaja.

Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyerin mukaan Juomasuon kobolttilöydökset ovat suurempia, kuin aiemmin luultiin. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Kuusamon Juomasuon kobolttiesiintymä on Euroopan neljänneksi suurin tunnettu kobolttiesiintymä. Lisäksi alueen kobolttipitoisuus on EU-alueen esiintymien korkein.

Varantoarvio perustuu Juomasuon kaivospiirillä aiemmin toimineiden yhtiöiden sekä kaivosyhtiö Latitude 66 Cobaltin tekemiin tutkimuksiin.

Juomasuon esiintymiä on toistaiseksi tutkittu syvimmillään noin 470 metriin asti, eikä tutkimuksissa ole saavutettu syvyyttä, jossa esiintymä päättyisi.

Esiintymä on hyvin todennäköisesti varannoltaan nyt julkaistua arviota vielä suurempi, toteaa Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer.

– Tutkimus voi nyt laajentua syvemmälle sekä myös joihinkin sivusuuntiin. Tänään julkistetut tulokset antaa ainakin meille vahvan motivaation jatkaa työtä. Kyllä sieltä löytyy kultaa sekä kobolttia, löytyy myös hyviä pitoisuuksia ja enemmän kuin aikaisemmin luultiin.

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt kertoo, ettei se kiirehdi kaivostoiminnan aloittamista, vaan toiminnan pääpaino on edelleen alueen malmipotentiaalin tutkimisessa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.