1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Lapin rajakunnat hakevat valtiolta yhteensä miljoonien korvauksia koronakuluista

Esimerkiksi Tornion kaupungille rajaneuvonnan ja koronatestauksen järjestäminen on tullut maksamaan jo nyt useita satoja tuhansia euroja.

Rajanylityspaikkojen terveysturvallisuudesta huolehtiminen on tullut rajakunnille kalliiksi. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Lapin rajakunnat hakevat valtiolta yhteensä miljoonien eurojen korvauksia rajanylityspaikkojen terveysturvallisuudesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Valtionavustushaku on parhaillaan käynnissä.

Kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat saada korvauksia muun muassa neuvonta- ja testauspisteiden kuluihin, lisähenkilöstön palkkamenoihin sekä kuljetus- ja hoitotarvikekuluihin.

Länsirajalla eniten kustannuksia on tullut Tornion kaupungille, jolle rajaneuvonnan ja koronatestauksen järjestäminen on tullut maksamaan jo nyt useita satoja tuhansia euroja.

– Tornio hakee korvauksia kuluista täysimääräisenä, kertoo perusturvajohtaja Leena Karjalainen.

Torniossa ensimmäinen koronaneuvontapiste avattiin viime elokuussa ja massatestauksen aloittaminen on merkinnyt noin 2000 koronatestin ottamista viikoittain.

– Muiden Lapin rajanylityspaikkojen sekä lentokenttien osalta kustannuksiksi arvioitiin viime joulukuussa noin kolme miljoonaa euroa, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

Valtionavustushaku rajanylityspaikkojen terveysturvallisuudesta aiheutuneiden kustannusten korvaamiseksi oli avoinna viime marras-joulukuussa, mutta kuluvalla viikolla se avattiin uudelleen.

Erityisasiantuntija Kati Hokkanen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että haku päätettiin avata uudelleen, koska koronaviruksen epidemiologinen tilanne on muuttunut ja rajakunnille on tullut hiljattain uusiakin velvoitteita muun muassa testauksessa.

Kati Hokkasen mukaan jaettavana on nyt 30 miljoonan euron harkinnanvarainen avustusraha, joka sisältyi jo viime vuoden budjettiin. Tulossa on vielä uusi hakukierros ja sitä varten on tälle vuodelle budjetoitu niin ikään 30 miljoonaa euroa.