1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Kolme Rovaniemen kuntapäättäjää on saamassa varoituksen, vaikka sellaista ei löydy kuntalaista – kaupunginhallitus päättää varoituksesta torstaina

Puheenjohtaja Liisa Ansalan (kesk.) mukaan varoitus on sisäinen rangaistustoimenpide.

kuntapolitiikka
Liisa Ansala
Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.).Raimo Torikka / Yle

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Liisa Ansalan (kesk.) mukaan varoituksen antaminen kuntapäättäjille on mahdollista, vaikka sille ei löydykään perusteita kuntalaista.

Ansalan mukaan varoitus on sisäinen rangaistustoimenpide.

– Koska se ei perustu lakiin, siinä ei ole myöskään menettelyvelvoitteita. Näen, että varoituksen antaminen on mahdollista ja asiasta voidaan sopia keskenämme. Lopputulosta en uskalla vielä sanoa. Kuullaan ensin henkilöitä ja katsotaan sitten, ryhdytäänkö varoituksen antamiseen, Ansala sanoi keskiviikkona.

Varoitus aiotaan antaa kahdelle kaupunginhallituksen jäsenelle ja yhdelle varajäselle. Ansalan mukaan heitä kuullaan parhaillaan. Käytännössä Ansala on antanut heille torstaihin kello 12 mennessä aikaa vastata sähköpostitse asiaan.

Varoitus kaupunginjohtajasta tehdystä tutkintapyynnöstä

Rovaniemen kaupunginhallitus päättää torstaina iltapäivällä, antaako se varoituksen Maarit Simoskalle (kesk.), Kalervo Björkbackalle (ps.) ja Jaakko Portille (vas.).

Varoitusta perustellaan kaupunginjohtajasta tehdyllä tutkintapyynnöllä, jonka on tulkittu olevan epäasiallista käytöstä luottamustoimessa.

Simoska, Björkbacka ja Portti ovat tehneet tutkintapyynnön, jossa poliisia pyydettiin muun muassa tutkimaan kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion toimet kaupungin sijoitusrahojen kotiuttamisessa.

Poliisi päätti, että tutkintapyynnöstä ei aloiteta esitutkintaa. Poliisi päätti kuitenkin jo aiemmin aloittaa esitutkinnan kaupungin sijoitustoimintaan liittyen ja epäilee asiassa virkarikosta.

Kolmikko kiistää toimineensa väärin

Varoitusuhan alla olevat rovaniemeläiset kuntapäättäjät kiistävät toimineensa väärin tehtyään tutkintapyynnön.

Björkbacka sanoo, että tutkintapyyntöä ei ole kohdistettu kaupunginjohtajaan vaan laajemmin sijoituksiin liittyviin epäselvyyksiin.

– Jos saan varoituksen, otan sen vastaan, mutta en hyväksy sitä. Kaupunginhallituksella ei ole tuomiovaltaa.

Samoilla linjoilla on Jaakko Portti, joka kertoo blogissaan (siirryt toiseen palveluun) käyttäneensä laillista oikeuttaan tehdä tutkintapyyntö. Portti harkitsee jättävänsä kaikki nykyiset luottamustoimensa, jos saa varoituksen.

Simoska kertoi keskiviikkona iltapäivällä, ettei ole vielä ehtinyt vastata Ansalan sähköpostiin työnkiireidensä takia.

Aloitteessa vaaditaan kaupunginhallituksen eroa

Kaupunginhallitus käsittelee torstain ylimääräisessä kokouksessa myös valtuustoaloitetta tilapäisen valiokunnan perustamisesta.

13 valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan, että kaupunginvaltuusto asettaisi tilapäisen valiokunnan, joka valmistelee kaupunginhallituksen erottamista ja uudelleen nimeämistä.

Kaupunginhallitus saattaa asian valtuustolle, joka päättää siitä maanantaina 22. maaliskuuta.

Lue seuraavaksi