1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Veturinkuljettajien mielenilmaus sekoittaa lähijunaliikenteen Etelä-Suomessa torstaina ja perjantaina – muutama VR:n lähijuna kulkee sittenkin

Veturinkuljettajien mukaan VR voitti HSL-kilpailutuksen jättämällä alihintaisen tarjouksen. VR pitää mielenilmausta laittomana.

Lähiliikenteen veturinkuljettajat jäävät pois töistä torstaina ja perjantaina. Kuva Helsingin rautatieasemalta 9. maaliskuuta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Lähijunaliikenne on miltei kokonaan pysähdyksissä torstaina ja perjantaina pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa veturinkuljettajien mielenilmauksen vuoksi.

Rautatiealan Unionin (RAU) Helsingin veturinkuljettajien osaston sekä Riihimäen veturinkuljettajat ry:n lähiliikenteen veturinkuljettajat eivät saavu työvuoroihin torstaina ja perjantaina 18.–19. maaliskuuta vastalauseena VR:lle, joka kuljettajien mukaan on heikentämässä heidän työehtojaan.

Kuljettajat palaavat töihin normaalisti lauantaina 20. maaliskuuta.

Mielenilmauksen vuoksi kaikki HSL:n ja lähes kaikkia VR:n lähijunat perutaan torstaina ja perjantaina. Peruumiset koskevat HSL:n junia A, E, I, K, L, P, U ja Y sekä VR:n lähijunia D, R, T, Z ja M.

VR ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana, että G-junat Riihimäen ja Lahden välillä liikennöivät normaalisti. Myös osa M- ja Z-junista kulkee mielenilmauksesta huolimatta. Vuorot on ilmoitettu tarkemmin VR:n verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Poikkeuksellisesti myös lähijunan lipulla voi matkustaa torstaina ja perjantaina VR:n kaukoliikenteen junissa.

HSL toivoo, että turhat bussimatkat jätettäisiin väliin koronan vuoksi

Junien perumisilla on vaikutuksia muuhun joukkoliikenteeseen. Etenkin bussiliikenteen odotetaan ruuhkautuvan niillä alueilla, joista junaliikenne jää pois, arvioi Helsingin Seudun liikenne (HSL). Bussit voivat olla täysiä. HSL ei järjestä korvaavaa liikennettä, mutta vaihtoehtoisia bussiyhteyksiä on lisätty.

– Pyydämme välttämään joukkoliikenteen käyttämistä, jos matkan voi jättää tekemättä. Haluamme, että joukkoliikenne pysyy terveysturvallisena myös poikkeustilanteessa, HSL kirjoittaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Fintraffic varoittaa, että mielenilmauksen seurauksena autoliikennettä voi olla huomenna ja perjantaina normaalia enemmän, kun junat eivät kulje. Fintraffic kehottaa työmatka-autoilijoita varaamaan runsaammin aikaa matkan tekoon.

Taustalla kiista uuden HSL-sopimuksen työehdoista

Mielenilmaus on RAU:n tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vastalause VR:n tekemästä sopimusrikkomuksesta sekä vakiintuneiden työehtojen yksipuolisesta muuttamisesta direktio-oikeuteen vedoten.

Kuljettajat pahoittelevat matkustajille mielenilmauksesta aiheutuvaa haittaa.

Mielenilmaukseen osallistuu kaikkiaan noin 280 lähiliikenteen veturinkuljettajaa Helsingin ja Riihimäen ammattiosastoista.

– Kyllä meillä on ihan yhtenäinen rintama. Tämä on niin iso asia meille. VR on hoitanut niin huonosti henkilöstöpolitiikan, että meillä tällä hetkellä ennätysmäärä kuljettajia suunnittelee alanvaihtoa, sanoo RAU:n Helsingin ammattiosaston puheenjohtaja Lassi Narinen.

VR liikennöi tällä hetkellä jo HSL:n lähijunia. VR myös voitti kilpailutuksessa HSL:n junien liikennöinnin seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Uusi suorahankintasopimus astuu voimaan kesäkuussa.

Veturinkuljettajien mielestä VR voitti HSL-kilpailutuksen jättämällä alihintaisen tarjouksen. Nyt pelätään Narisen mukaan, että säästöjä haetaan työehdoista.

Veturinkuljettajat ovat kertomansa mukaan haastamassa VR:n eri tuomioistuimiin muun muassa joukkokanteen voimin.

Narisen mukaan yksi VR:n työehtoihin esittämä heikennys esimerkiksi siirtäisi työvuoron viimeistelytöitä ja välineiden kuljetusta vapaa-ajalle. Direktio-oikeudella kuljettajille olisi Narisen mukaan tulossa myös 59 minuutin palkaton ruokatauko, joka pidentää työvuoroja. Kyse on Narisen mukaan myös jaksamisesta ja turvallisuudesta.

Samat ehdot eivät koskisi kaukovuorojen veturinkuljettajia.

– Mutta meidän pelkona tietenkin on, että mikäli nämä heikennykset menevät läpi, ne lipsuisivat myös kaukoliikenteen puolelle. Saa nähdä mitä oikeus sitten katsoo, kuka on oikeassa.

VR: mielenilmaus on laiton, HSL-kilpailutus takaa meille työtä

Tilannetta koskevassa tiedotteessaan myös VR pahoittelee (siirryt toiseen palveluun) matkustajille tilanteesta koituvaa haittaa. VR Groupin henkilöstöjohtaja Timo Koskisen mukaan VR:llä ollaan surullisia siitä, että tilanne on päätynyt tähän pisteeseen.

VR kuvailee tiedotteessaan RAU:n mielenilmausta laittomaksi. VR kertoo tiedotteessaan RAU:n ilmoittaneen mielenilmauksen syyksi uuden HSL-sopimuskauden tuomat muutokset työn tekemiseen.

– Olemme surullisia, että tilanne on kehittynyt tähän pisteeseen. HSL-kilpailutuksen voitto oli merkittävä koko VR Groupille ja ennen kaikkea se takaa työtä meille lähiliikenteessä, Koskinen kuvailee tiedotteessa.

Koskinen kirjoittaa, että kaikki työhön toteutettavat muutokset ovat työehtosopimuksen mukaisia, ketään ei irtisanota eikä kenenkään ansiotaso lasketa.

– Koronan takia olemme joutuneet lomauttamaan ja jopa irtisanomaan henkilöitä muualta konsernistamme, mutta lähiliikenteessä työn määrä jopa kasvaa tulevaisuudessa.

Kaukoliikenteen junat ajetaan normaalisti. Mielenilmaus ei vaikuta myöskään VR:n tavaraliikenteeseen.

Lisää aiheesta:

Helsingin seudun raiteilla liikennöi jatkossakin VR – Projektijohtaja: "Suurin yksittäisellä kilpailutuksella saavutettu säästö HSL:n historiassa"