1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Määrätäänkö yksityiset kuntosalit kiinni Etelä-Karjalassa? Tilannekuvaryhmä esittää sulkemisen mahdollistavan tartuntatautilain pykälän käyttöönottoa

Pykälän käyttöönotolla estettäisiin koronatartuntojen leviämistä ja turvattaisiin sairaanhoidon henkilöstön riittävyys.

Kuva: Matti Myller / Yle

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä esittää, että maakunnassa otetaan käyttöön tartuntautilain pykälä 58 g.

Käytännössä aluehallintovirasto sulkisi korkean tautiriskin aiheuttavat tilat, kuten kuntosalit.

Vaihtoehtoisesti tiloja voidaan käyttää, jos sisätiloissa oleskelee samanaikaisesti korkeintaan 10 ja ulkotiloissa korkeintaan 50 henkilöä.

Toiminnanharjoittajien tulee kuitenkin tällöin huomioida tartuntatautilain uudet velvoitteet toimenpiteistä koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Toimintaa valvovat Etelä-Karjalassa Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien ympäristötoimet.

Sairaanhoidon henkilöstön riittävyys halutaan turvata

Tilannekuvaryhmä keskusteli asiasta ylimääräisessä kokouksessa keskiviikkona.

– Sairaanhoidon tarpeet ovat merkittävästi lisääntyneet ja johtaneet uhkaan henkilöstöresurssien riittävyydestä tulevaisuudessa, sanoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula tiedotteessa.

Myös Eksoten hoivan tulosalueen sekä avoterveydenhuollon toiminnoissa on huolta työvoiman riittävyydestä.

– Pykälää esitetään nyt käyttöön koko maakunnan alueelle. Vaikka tartunnat keskittyvät Lappeenrantaan ja Imatralle tällä hetkellä, liikutaan Etelä-Karjalassa jatkuvasti kuntarajojen yli esimerkiksi töiden tai asioinnin takia, selventää Karhula.

Lue lisää: Etelä-Karjalassa 28 uutta tartuntaa – koronatilanne on tällä hetkellä pahin, mitä epidemian aikana on nähty

Päätöksen tartuntatautilain pykälän 58 g käyttöönotosta tekee aluehallintovirasto. Tilannekuvaryhmä esittää aluehallintovirastolle, että pykälä olisi käytössä 19. maaliskuuta alkaen ja päättyisi 31. maaliskuuta.

Päätöksen ulkopuolelle pyydetään rajaamaan 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten harrastustoiminta.

Tartuntautilain pykälästä tarkemmin sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Etelä-Karjala on koronapandemian vakavimmassa eli leviämisvaiheessa.

Tällä hetkellä Etelä-Karjalassa ei saa järjestää yli kuuden henkilön yleisötilaisuuksia. Lisäksi alueellinen tilannekuvaryhmä on suosittanut, ettei yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia järjestetä maakunnassa.