1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lentokoneen alasampuminen

Ukraina tyrmää Iranin loppuraportin matkustajakoneen alasampumisesta

Kaikki matkustakoneessa olleet 176 ihmistä kuolivat, kun Iran ampui koneen alas Teheranissa tammikuussa 2020.

Lentokoneen alasampuminen
Iranissa pudotetun ukrainalaiskoneen jäänteitä.
Iranissa tammikuussa 2020 pudotetun ukrainalaiskoneen jäänteitä.Abedin Taherkenareh / EPA

Ukraina on torjunut Iranin siviili-ilmailun viranomaisen loppuraportin tammikuun 2020 tapahtuneesta ukrainalaiskoneen alasampumisesta.

Kaikki 176 Ukraine International Airlines -matkustajakoneessa ollutta saivat surmansa, kun Iran ampui koneen alas Teheranissa 8. tammikuuta 2020. Kone oli matkalla Teheranista Kiovaan.

Iranin siviili-ilmailun viranomainen CAOI syyttää tragediasta armeijan ilmatorjuntayksikköä, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Iranin ilmapuolustus oli tapahtuma-aikaan korkeassa valmiustilassa, sillä maa oli juuri iskenyt ohjuksin irakilaistukikohtiin, joissa oli Yhdysvaltain sotilaita. Iskut olivat Iranin kosto Yhdysvalloille, joka oli surmannut iranilaiskomentaja Qasem Suleimanin edeltävällä viikolla.

CAOI:n raportin mukaan Iranin armeijan ilmatorjuntayksikkö oli havainnut matalalla lentäneen kohteen lähellä Teheranin kansainvälistä lentokenttää ja uskonut, että kyseessä oli amerikkalainen ohjus. Ilmatorjuntayksikkö oli ilmoittanut asiasta armeijan johtokeskukselle, mutta inhimillisestä virheestä johtuen viesti ei koskaan tavoittanut vastaanottajaansa.

Tästä seurasi CAOI:n mukaan se, että ilmatorjuntayksikkö ampui ohjukset matkustajakonetta päin, vaikka komentokeskus ei ollut antanut lupaa tähän.CAOI:n mukaan ilmatorjuntayksikkö toimi tilanteessa suunniteltujen toimintatapojen vastaisesti.

Ukraina: Tämä ei ole loppuraportti

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on tyrmännyt Iranin turmatutkinnan ”yksipuoliseksi”.

Facebookissa julkaisemallaan videolla ulkoministeri totesi lisäksi, että Iranin esittämät todisteet olivat ”valikoivia” ja johtopäätökset ”harhaanjohtavia”.

– Tämä ei ole loppuraportti, vaan kokoelma manipulaatioita, joiden tarkoituksena ei ole paljastaa totuutta, vaan pikemminkin kaunistella Iranin islamilaista tasavaltaa, sanoi Kuleba.

Iran kielsi alkujaan osallisuutensa

Tragedian ensimmäisenä päivinä Iran kiisti jyrkästi osallisuutensa matkustajakoneen maahansyöksyyn ja CAOI väitti, että koneessa olisi ollut teknisiä ongelmia. Lopulta Iranin vallankumouskaarti myönsi, että kone ammuttiin alas vahingossa.

Turman uhreista 82 oli iranilaisia, 63 kanadalaisia, 11 ukrainalaisia, 10 ruotsalaisia, neljä afganistanilaisia, kolme saksalaisia ja kolme brittejä.

Ukrainan lisäksi Kanada, Britannia, Afganistan ja Ruotsi ovat vaatineet Iranilta perusteellista selvitystä tapauksesta.

Myös Kanada ilmoitti keskiviikkona olevansa pettynyt Iranin viranomaisten loppuraporttiin. Kanada ilmoitti, että se julkaisee piakkoin oman tutkimuksensa tragediasta.

Lisää aiheesta:

Bloomberg: Hajamielisyys aiheutti ketjureaktion, joka johti ukrainalaiskoneen alasampumiseen Iranissa tammikuussa

Ukrainan tv:n ohjelma hermostutti Iranin – Iran ei tee enää yhteistyötä Ukrainan kanssa alas ammutun matkustajakoneen tutkinnassa

Iranin vallankumouskaarti ilmoittaa olevansa vastuussa konetragediasta – Kenraali: Olisin mieluummin kuollut kuin todistanut tätä onnettomuutta

Lue seuraavaksi