1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Elokuvaan lavastettu tulipalo aiheutti laajan hälytyksen Jyväskylässä, pelastuslaitoksella ei ollut tietoa – Palomestari: "Saisivat mennä huitsin Nevadaan tekemään elokuvia"

Liikkeelle lähti 13 pelastuslaitoksen yksikköä, sosiaalitoimi ja ensihoito. Palomestari on turhautunut, elokuvan tuottaja vakuuttaa, että luvat olivat kunnossa.

Kuvauksissa oli käytössä keskiviikon ja torstain välisenä yönä useita savukoneita ja valaistus tehosti savun näkymistä kauas kuvauspaikalta. Kuva: Tomi Tuuliranta

Jyväskylän Vaajakoskella elokuvan kuvauksia varten tehty lavastettu tulipalo moottoritien varressa aiheutti laajan hälytyksen torstain vastaisena yönä puolenyön aikaan.

Hätäkeskukseen tuli soittoja huolestuneilta Nelostietä ohi ajaneilta autoilijoilta, jotka olivat havainneet massiivisen savupatsaan nousevan Jyskän Varastomyymälän pihamaalta.

Jostain syystä pelastuslaitoksella tai hätäkeskuksella ei ollut tietoa siitä, että käynnissä oli elokuvanteko.

– Meiltä lähti liikkeelle 13 yksikköä ja yli 26 henkilöä. Ja niiden lisäksi vielä sosiaalitoimi ja ensihoito, sanoo tapauksesta turhautunut päivystävä palomestari Pentti Partanen.

– Suomen vilkkaimpia teitä kulkee siinä vieressä. Onhan se selvä, että siitä havainnoidaan, kun ihmiset ovat herkkiä. Mene vaikka keskelle Helsinkiä tekemään vastaavaa, niin eihän sellainen vetele.

Elokuvan tuottaja Miika J. Norvanto kuitenkin vakuuttaa, että luvat olivat kunnossa.

– Erikseen oli ilmoitettu 112:een ja pelastuslaitokselle. Siellä ei ilmeisesti ollut tieto kulkenut eteenpäin, sanoo Norvanto, jonka mukaan myymälän pihamaalla oli tekeillä kansainvälinen kauhukomedia.

Savukoneiden tuottama savu on tulipalon savua valkoisempaa, kertoo elokuvan tuottaja Miika J. Norvanto. Kuva: Tomi Tuuliranta

Norvanto kertoo myös, että savu oli peräisin savukoneista.

Pelastuslaitos ei kuitenkaan keskeyttänyt kuvauksia sen jälkeen, kun tilanne oli todettu. Hätäpuheluja vastaanottavaan hätäkeskukseen ilmoitettiin asiasta, jotta se tietäisi, mistä ihmisten yhteydenotot johtuvat.

Palomestari Partanen ei osannut torstaina aamutuimaan arvioida, mitkä ovat tarkat lain kirjaimen mukaiset viranomaisvaatimukset tällaisissa tapauksissa. Asiasta on nyt määrä keskustella päällikköportaassa.

– Minun mielestäni tuollaiset saisivat mennä huitsin Nevadaan tekemään elokuvia, Partanen summaa.

Tuottaja Norvanto korostaa olevansa valmis ja halukas keskustelemaan tapauksesta.

Juttua muokattu 18.3. klo 10.00 elokuvan tuottajan haastattelun perusteella.

Lisätty 18.3. klo 14.50 kuvat elokuvan kuvauspaikalta.