1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veturinkuljettajat

Veturinkuljettajien mielenilmaus pysäyttää lähijunaliikennettä – isoilta ruuhkilta on vältytty

Aamuliikenteen perusteella näyttää siltä, ettei ruuhkia välttämättä synny iltapäivälläkään.

Veturinkuljettajat
Veturinkuljettajien mielenilmaus - videolla kuvaa aamun bussiliikenteestä Helsingin päärautatiasemalla.
Veturinkuljettajien mielenilmaus - videolla kuvaa aamun bussiliikenteestä Helsingin päärautatiasemalla.

Lähijunaliikenne on lähes kokonaan pysähdyksissä tänään torstaina ja huomenna perjantaina pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa veturinkuljettajien mielenilmauksen vuoksi.

Rautatiealan Unionin (RAU) Helsingin veturinkuljettajien osaston ja Riihimäen veturinkuljettajat ry:n lähiliikenteen veturinkuljettajat eivät saavu töihin vastalauseena VR:lle, joka kuljettajien mukaan on heikentämässä heidän työehtojaan.

Sirje Venäläiselle lähijunaliikenteen peruuntuminen tuli täytenä yllätyksenä.
Sirje Venäläiselle lähijunaliikenteen peruuntuminen tuli täytenä yllätyksenä.Vesa Marttinen / Yle

Malmin asemalla hiljaista

Tänään torstaiaamuna tieto lähijunaliikenteen peruuntumisesta näyttää saavuttaneen monet matkustajat hyvin, koska ainakin Malmin asemalla on hyvin hiljaista.

Töihin lähtevälle Sirje Venäläiselle asia tuli kuitenkin yllätyksenä. Kun junat eivät kulkeneetkaan, hän etsi HSL:n reittioppaasta korvaavan linjan.

– Töissä pitää olla tasan kello kahdeksan melkein kolmenkymmenen kilometrin päässä Espoossa, että aika kauhistunut reaktio oli.

Malmin asema 18.3.2021.
Malmin asema on autio torstaiaamuna.Vesa Marttinen / Yle

Myös moni muu matkustaja on vaihtanut tänään junasta bussiin, kuten Ylen tuottaja Heidi Laaksonen.

Tunnelma bussissa oli tiivis, ja kaikki käyttivät maskia Laaksosen mukaan.

– Monilla ihmisillä oli kännykkä kourassa ja reittiopas nenän edessä. Selvästi haettiin vaihtoehtoisia reittejä. Ihmiset yrittivät pitää turvavälejä ja istua joka toisessa penkissä. Kun tuli enemmän ihmisiä, se ei enää onnistunut. Osa jäi keskelle seisomaan, kun he eivät halunneet istua kenekään viereen.

Bussissa 57 seisottiin tänä aamuna käytävällä.
Bussissa 57 seisottiin tänä aamuna käytävällä.Heidi Laaksonen / Yle

Bussit eivät riitä korvaamaan lähijunia

Helsingin seudun liikenteen ryhmäpäällikkö Jonne Virtanen kertoi Ylen aamun haastattelussa, että yleensä näin korona-aikana lähijunissa kulkee päivittäin noin 100 000 matkustajaa. Se on 60 prosenttia vähemmän kuin ennen koronapandemiaa.

– Aiemmat vastaavat kokemukset ovat näyttäneet, että matkoja jätetään tekemättä. Sitä toivomme nytkin, että ne, joiden on matkustettava, saisivat mahdollisimman turvallisen matkan näin korona-aikana, Virtanen kommentoi.

Muu HSL:n liikenne toimii, ja Virtanen kehottaa etsimään Reittioppaasta korvaavia yhteyksiä. (siirryt toiseen palveluun)

Virtasen mukaan junien osuus on kuitenkin niin suuri lähiliikenteestä, että niiden kapasiteettia ei voida korvata kuin osittain.

Isoilta ruuhkilta on vältytty

Siitä huolimatta bussit eivät ole ruuhkautuneet ainakaan poikkeuksellisen paljon HSL:n viestinnän päivystäjän Anton Altosen mukaan.

– Meillä on Myyrmäessä, Tikkurilassa, Pasilassa, Helsingin päärautatieasemalla ja Espoon keskuksessa havainnoijia. Käytännössä bussiyhteyksien luona on ollut normaali määrä matkustajia.

Aamuliikenteen perusteella näyttää siltä, ettei ruuhkia iltapäivällä välttämättä synny.

– Jos ihmiset ovat nyt liikkuneet tähän malliin, ilta menee varmaankin samoissa merkeissä.

Myös henkilöautoliikenne on sujunut hyvin, kerrotaan Finntraficin Helsingin tieliikennekeskuksesta.

– Liikennemäärät ovat samanlaisia kuin eilenkin. Ei ole ollut merkittäviä jonoutumisia pääväylillä, sanoo liikennepäivystäjä Ilmari Laine.

Leppävaaran asemalla kuljettaja Ahmad Al Allaouli bussissa.
Leppävaaran asemalla kuljettaja Ahmad Al Allaouli valmiina lähtemään linjalle 532. Seitsemän aikaan aamulla oli vielä rauhallista veturikuljettajien lakosta huolimatta.Petteri Bülow / Yle

Kuljettajat palaavat töihin normaalisti lauantaina 20. maaliskuuta.

Mielenilmauksen vuoksi kaikki HSL:n ja lähes kaikki VR:n lähijunat perutaan torstaina ja perjantaina. Perumiset koskevat HSL:n junia A, E, I, K, L, P, U ja Y.

VR ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana, että G-junat Riihimäen ja Lahden välillä liikennöivät normaalisti. Myös osa M- ja Z-junista kulkee mielenilmauksesta huolimatta. Vuorot on ilmoitettu tarkemmin VR:n verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Poikkeuksellisesti myös lähijunan lipulla voi matkustaa torstaina ja perjantaina VR:n kaukoliikenteen junissa.

Lisää aiheesta:

Veturinkuljettajien mielenilmaus sekoittaa lähijunaliikenteen Etelä-Suomessa torstaina ja perjantaina – muutama VR:n lähijuna kulkee sittenkin