1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Inarissa viime viikkojen koronatartuntojen tartuntaketjut ja altistuneet saatu selvitettyä – vielä ei tietoa, onko kyse brittimuunnoksesta

Inarin kunnan johtava lääkäri Outi Liisanantti kertoo, että THL:n ennusteiden mukaan pääsiäisen aikaan koronarokotemäärät kasvavat lupaavasti.

Inarin kunnassa on viime viikkoina esiintynyt yksittäisiä koronavirustapauksia, jotka liittyvät matkailuun. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Inarin kunnan johtava lääkäri Outi Liisanantti muistuttaa karanteenin noudattamisen tärkeydestä.

Liisanantti kertoo tuoreessa tiedotteessa, että Inarin kunnassa on viime viikkoina esiintynyt yksittäisiä koronavirustapauksia, jotka liittyvät matkailuun.

Tartuntaketjut ja altistuneet on saatu selvitettyä, mutta vielä ei tiedetä, onko tartunnoissa kyse koronaviruksen brittimuunnoksesta. Jatkotutkimukset ovat parhaillaan käynnissä.

– Haluan muistuttaa, että virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Kun kyseessä on Covid-19-tauti, karanteenin pituus on yleensä 14 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä, Liisanantti muistuttaa.

Inarin johtava lääkäri muistuttaa myös, että olipa kyse omaehtoisesta tai virallisesta karanteenista, tulee aina välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos on luvallista mennä, kunhan pystyy pitämään yli kahden metrin välin muihin ihmisiin.

Sen sijaan esimerkiksi työhön, kauppaan tai harrastuksiin ei ole luvallista mennä. Perheenjäsenten ei kuitenkaan tarvitse välttää lähikontaktia karanteenissa olevaan henkilöön. Tämä johtuu siitä, että karanteeniin määrätty henkilö on ainoastaan altistunut koronavirukselle.

Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänet testataan ja tällöin perheenjäsenten on suositeltavaa jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes testin tulos on valmistunut.

Rokotukset etenevät aikataulussa

Koronavirusrokotukset jatkuvat Inarin kunnassa sitä mukaa, kun rokotteita saadaan. Nyt etusijalla ovat yli 70-vuotiaat inarilaiset.

– THL:n ennusteiden mukaan pääsiäisen aikaan rokotemäärät kasvavat lupaavasti. Kunnassa on käytössä sekä Pfizer-Biontechin, Modernan että AstraZenecan rokotteita. Rokotetta ei voi valita eikä niitä kannata vertailla. Kaikkiin markkinoilla oleviin rokotteisiin liittyy riski haittavaikutuksille, mutta rokotusten hyödyt ylittävät selvästi mahdollisten haittavaikutusten riskit. Tilannetta seurataan tarkasti, Liisanantti muistuttaa tiedotteessa.

Liisanantti haluaa myös kannusta kuntalaisia loppukiriin.

– Pitkittynyt epidemiatilanne on kuormittava meille kaikille monella tapaa. Yhteistyön ja välittämisen merkitys korostuu. Nautitaan luonnosta, pidetään itsestämme ja toisistamme huolta ja jaksetaan noudattaa koronaturvallisuusohjeita. Päivän pitenemisen ja rokotusten edistymisen myötä tilanne varmasti helpottaa!

Inarin kunnan päivyttyvä altistumistiedote löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Juttua muokattu 19.3. klo 5.04: Pääkuva vaihdettu