1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Terveyssyistä maskiton Tiina Halttunen sai junassa kanssamatkustajalta palauteryöpyn:  "Mies kävi myös näyttämässä keskisormea hytin ulkopuolella"

VR:n mukaan maskipakko on otettu hyvin vastaan ja häiriöitä on vähän.

kasvomaskit
Lahtelainen Tiina Halttunen ei terveyssyistä voi pitää kasvomaskia.
Tiina Halttusen mukaan on hyvä, että maskeja käytetään. Hän toivoo kuitenkin ihmisten muistavan, että kaikki eivät voi maskia pitää terveyssyistä.Petri Niemi/Yle

Maskipakko on lisännyt maskien käyttöä VR:n junissa entisestään.

VR asetti juniinsa maskipakon yli 12-vuotiaille viime torstaina. Maskia ei tarvitse käyttää, jos siihen on terveydelliset syyt.

Lahtelainen Tiina Halttunen käy päivittäin töissä Helsingissä junalla. Hänellä on krooninen astma, eikä hän pysty maskia käyttämään.

Opettajana työskentelevä Halttunen kokeili maskin käyttöä junamatkoillaan viime syksynä.

– Tuli flunssan tuntua nopeasti. Parin viikon välein piti mennä koronatestiin ja odottaa sairauslomalla testitulosta.

Halttunen on käynyt tähän mennessä 11 koronatestissä, joista kaikista on tullut negatiivinen tulos.

Maskittomuus vaihtuu visiiriin

Tiina Halttunen kertoo, että VR:n konduktöörit ja asiakkaat ovat suhtautuneet maskittomaan matkustajaan ymmärtäväisesti.

Viime maanantaina sattui kuitenkin välikohtaus, joka sai hänet mietteliääksi.

Konduktööri ohjasi Halttusen aamujunassa työskentelyhyttiin. Tämä hermostutti yhden kanssamatkustajan.

– Tämä mies menetti malttinsa ja läksytti ensin konduktöörin. Miehen mukaan minut päästetään kuin koira veräjästä ja minulta pitäisi vaatia lääkärintodistusta. Mies kävi myös näyttämässä keskisormea hytin ulkopuolella minulle.

VR ei vaadi maskittomalta matkustajalta todistusta terveydellisestä esteestä maskipakon aikana. Halttunen on kuitenkin ottanut puhelimeensa kopion diagnoosistaan ja on varautunut sitä näyttämään tarpeen mukaan.

– Olen tottunut jo siihen, että poikkean joukosta, kun ei ole maskia.

Välikohtauksen jälkeen Halttunen on alkanut junamatkoillaan käyttää visiiriä, joka hänellä on myös koulutyössään.

VR:n työntekijöitä ja matkustaja asemalaiturilla Lahdessa.
VR:n maskipakko junissaan astui voimaan 11. maaliskuuta. Petri Niemi / Yle

VR: Maskipakosta kiittävää palautetta

VR:n mukaan esimerkiksi Etelä-Suomen junissa paikoin kaikilla matkustajilla on ollut maskit. Maskittomia asiakkaita on silloin tällöin jouduttu siirtämään mahdollisimman kauas muista asiakkaista.

– Ketään ei ole maskittomuuden takia jouduttu poistamaan junasta, mikä on äärimmäinen keino, jos keskustelut ja muut toimet eivät auttaisi, sanoo viestintäpäällikkö Mira Linnamaa.

VR:n mukaan junissa on ollut muutamia tilanteita, joissa maskillinen asiakas on kommentoinut kärkkäästi maskittomalle asiakkaalle.

VR muistuttaa, että maskittomuudesta huomauttaminen ja siihen ratkaisun etsiminen ovat ensisijaisesti konduktöörin tehtäviä.

Uudesta linjasta eli maskipakosta on Linnamaan mukaan tullut paljon kiittävää palautetta. Maskipakon perusteena ovat VR:n matkustusehdot, joihin pakko on lisätty. Pakko koskee 11. maaliskuuta ja sen jälkeen ostettuja lippuja

– Ostamalla lipun asiakas hyväksyy ehdot.

Jos asiakas kuitenkin on ostanut lipun ennen ehtojen muuttumista, ei maskia käyttöä voi häneltä vaatia.

– Tietysti toivomme ihmisten ymmärtävän, että maskeilla haluamme suojata asiakkaitamme ja henkilökuntaamme, Linnamaa sanoo.

Lue myös:

Seurasimme, miten maskipakko otettiin vastaan VR:n lähi- ja kaukojunissa – konduktööri: "Jokainen on itse vastuussa, että puhuu totta"

Ministeri toivoi maskipakkoa ruokakauppoihin, mutta kaupan ala kuvailee toivetta ongelmalliseksi

Muun muassa Gigantti on ilmoittanut "vaativansa" maskin käyttöä asiakkailtaan – Kaupan liitto: Yritys voi asettaa pakon, mutta sitten alkavat vaikeudet

Lue seuraavaksi