1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

WHO selvitti koronapandemian todennäköisen alkuperän

WHO:n tutkijaryhmän tulokset vahvistavat epäilykset viruksen siirtymisestä villieläintilan kautta tukkutorille ja siellä ihmisiin.

koronavirus
Kaksi kiinalaisnaista tutkii laatikoissa olevia kaloja.
Huananin kalatukkutori pantiin pandemian alussa kiinni, mutta muualla Wuhanissa kalaa on kaupan. Tämä kuva on toissa kuulta. Roman Pilipey / EPA

COVID-19-pandemian alkuperää Kiinassa kuukauden tutkinut Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijaryhmä arvioi tietävänsä vastauksen. Todennäköinen solmukohta oli Etelä-Kiinan Yunnanin maakunnan villieläintila, jonne SARS-CoV-2-virus päätyi lepakoista.

Ryhmän odotetaan julkaisevan tutkimusraporttinsa parin viikon aikana, mutta ryhmän jäsenet ovat jo kertoneet tuloksista yhdysvaltalaisen NPR-radioverkon (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Kansainvälisen EcoHealth Alliance -tiedejärjestön tautiekologin Peter Daszakin mukaan tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että virus mitä ilmeisimmin tarttui lepakoista tiloilla tarhattuihin eläimiin ja siirtyi niiden mukana Huananin kalatukkutorille Wuhaniin.

Huananin toria pidettiin ihmisten tartuntojen mahdollisena lähteenä jo vuosi sitten, mutta epäilijöitäkin oli.

Johtavassa lääketieteellisessä lehdessä Lancetissa (siirryt toiseen palveluun) tuolloin julkaistun kiinalaistutkimuksen mukaan 41 varhaisesta sairaalapotilaasta 13:n viruksella ei ollut linkkiä torille eli todellisen alkuperän täytyi olla muualla.

Mahdolliseksi syypääksi puntaroitiin Kiinaan muualta salakuljetettuja villieläimiä, kuten muurahaiskäpyjä. Kuolleiden muurahaiskäpyjen kudosanalyyseissä on löytynyt viruksia, joilla on yhteisiä piirteitä SARS-CoV-2:n kanssa.

Sukupuuton uhkaamien muurahaiskäpyjen (siirryt toiseen palveluun) lihaa salakuljetetaan Kiinaan, koska liha on suuressa arvossa kiinalaisissa perinnelääkkeissä. Valtaosa nahkoista päätyy toisaalta Pohjois-Amerikkaan käsilaukuiksi, vöiksi ja cowboysaappaiksi.

Muurahaiskäpy kiipeämässä puupölkylle.
Yhdysvalloissa Brookfieldin eläintarhassa elävä Biggie on yksi hupenevien muurahaiskäpylajien edustajista. Antonio Perez / AOP

Aluksi ehti viritä myös salaliittoteorioita, joissa virusta epäiltiin laborotoriossa tehdyksi, mutta ne ammuttiin nopeasti alas viruksen piikkiproteiinien tutkimuksissa.

Nyttemmin tutkijayhteisö on jokseenkin yleisesti sitä mieltä, että virus oli kierrellyt lepakoissa kenties jo hyvinkin kauan, ennen kuin se hyppäsi ihmiseen luultavasti jonkin väli-isännän kautta. Juuri siihen tulokseen WHO:n tutkijaryhmäkin Daszakin mukaan tuli.

Villieläintilat olivat parin vuosikymmenen ajan yksi Kiinan hallituksen vastauksista maaseutuväestön köyhyyteen, Daszak kertoo NPR:lle.

– Hanke oli hyvin menestyksekäs. Vuonna 2016 tiloilla työskenteli 14 miljoonaa ihmistä ja alan tuotto oli 70 miljardia dollaria.

Tiloilla kasvatettiin muun muassa sivettikissoja, piikkisikoja, supikoiria, bamburottia ja myös muurahaiskäpyjä.

Tarhatuista lajeista ainakin sivettikissat tiedetään muurahaiskäpyjen lisäksi koronavirusten kantajiksi. Yunnanin lepakoista on löytynyt koronavirus, joka on 96-prosenttisesti SARS-CoV-2:n kaltainen.

Viime helmikuussa tilat määrättiin suljettaviksi. Kaikki tarhatut eläimet piti tappaa ja joko polttaa tai haudata huolellisesti. Syy lienee ollut se, että Kiina oli jo päätellyt pandemian tartuntapolun, sanoo Daszak.

Lippalakkipäinen mies astumassa autoon. Hänellä on kädessään kynä ja iso paperiarkki, jossa on sarakkeita.
Peter Daszak työssään Wuhanissa. Alex Plavevski / EPA

WHO:n ryhmä löysi näyttöä siitä, että tiloilta myytiin eläimiä Huananin tukkutorille, jossa ihmisiä alkoi toissa vuoden lopulla sairastua selittämättömään hengitystietulehdukseen.

– Tartunnat totisesti jylläsivät sillä torilla, sanoo tutkijaryhmään kuuluva yhdysvaltalaisen Duken yliopiston ja Singaporen yliopiston yhteishankkeen virologi Linfa Wang otettujen näytteiden perusteella.

Joulukuun 2019 viimeisenä päivänä Wuhanin maakunnan terveyskomissio kertoi tartunnoista maailmalle, ja seuraavassa kuussa tietoon annettiin tartuntojen aiheuttajaviruksen perimä. Viime maaliskuussa WHO julisti COVID-19:n pandemiaksi.

Lue myös:

Täältä voit lukea kaikki tuoreimmat uutiset koronaviruksesta.

Lue seuraavaksi