1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tansania

Koronaa vähätelleen presidentin äkkikuolema jätti Tansanian ihmettelemään, mihin maa on menossa

John Magufulin jälkeen maan johtoon nousee varapresidentti Samia Suluhu Hassan, jonka linjasta ei tiedetä paljoa.

Tansanian varapresidentti Samia Suluhu Hassan ja John Magufuli heinäkuussa 2019. Kuva: Ericky Boniphace / AFP

Tansanian presidentti John Pombe Magufuli kuoli myöhään keskiviikkoiltana. Sydänvikaan, sanoi kuolemasta kansalle ilmoittanut varapresidentti Samia Suluhu Hassan. Koronaan, sanoi maanpaossa oleva oppositiojohtaja Tundu Lissu.

Magufulin lempinimi oli Puskutraktori, ja se kertoo siitä, miten hän on hallitsi Tansaniaa vuodesta 2015 lähtien.

Tansaniassa on rakennettu rautateitä ja maanteitä ja verotulot ovat kasvaneet. Mutta samalla toisinajattelijat, media, kansalaisyhteiskunta ja seksuaalivähemmistöt on hiljennetty tai niiden toimintaa (siirryt toiseen palveluun) rajoitettu.

Kohtalokkainta on ollut Magufulin suhtautuminen koronapandemiaan. Hän kiisti pitkään tautia esiintyvän Tansaniassa ja vastusti maskien käyttöä ja rokotteiden ostamista. Maskit Magufuli hyväksyi vasta muutama viikko sitten.

Suomalaisnaisen kokemuksia koronan keskeltä Tansaniasta voitte lukea täältä.

Oppositiojohtaja Tundu Lissu sanoi Kenian televisiolle tietävänsä, että John Magufuli kuoli jo 10. maaliskuuta eli reilu viikko sitten. Presidentti oli ollut poissa julkisuudesta kolmisen viikkoa, mutta hallitus oli kiistänyt sen johtuneen sairastumisesta.

Vielä muutama päivä sitten Tansaniassa joutui pidätetyksi (siirryt toiseen palveluun), jos väitti presidentin olevan sairas.

Lippuja puolitangossa Dar es Salaamissa. Tansanian presidentin kuolemasta kerrottiin eilen illalla. Kuva: Anthony Siame / EPA

Odotusta hiljaisuudessa

Magufulin kuoltua presidentiksi tulee perustuslain mukaan varapresidentti Samia Suluhu Hassan. Hän on julistanut maahan kahden viikon suruajan. Sen kestäessä ei tehdä mitään suuria muutoksia, sanoo Tansaniaa seuraava Hankenin väitöskirjatutkija Eva Nilsson.

– Tuskin kellään on selkeää käsitystä siitä, mitä jatkossa tapahtuu. Kaikki odottavat hiljaisuudessa, kuvaili sikäläinen tuttavani, kertoo Nilsson.

Varapresidenttinä Samia Hassan on ollut melko näkymätön.

John Magufuli hallitsi yksin pienen lähipiirin avulla, eikä tiedetä, kuka tuosta lähipiiristä nousee Samia Hassanin rinnalle uudeksi varapresidentiksi.

Sekin on epäselvää, paljonko Samia Hassanilla todella on valtaa, ja millaiseksi uuden presidentin linja muodostuu.

– Vallanvaihto on varmaankin valmisteltu hyvin ennen kuin presidentin kuolemasta ilmoitettiin, uskoo Nilsson.

Valta pysyy joka tapauksessa Magufulin Chama Cha Mapinduzi-puolueen käsissä. Tansanian oppositio on Nilssonin mukaan heikko. Magufuli ja hänen puolueensa ovat suosittuja, vaikka presidentin jatkokausi varmistettiinkin lokakuun 2020 vaaleissa vilpillä ja pelottelulla.

Torstain mittaan ei tullut tietoa, koska Samia Hassan vannoo virkavalansa.

John Magufuli kampanjoimassa viime vuoden presidentinvaalien alla. Kuva: Ericky Boniphace / AFP

Mitä Magufuli tekisi?

Suosionsa John Magufuli hankki ennen kaikkea korruption vastaisilla toimillaan. Valtionhallinnosta karsittiin haamutyöntekijöitä ja kansainvälisten kaivosyhtiöiden veronkiertoon puututtiin. Tansanian verotulot nousivat.

Säästäväisyysinnossaan Magufuli peruutti jopa itsenäisyyspäivän juhlat ja kielsi virkamiesten ulkomaanmatkat.

Magufulin reipasotteinen tyyli synnytti vuoden 2015 presidentinvaalien alla viestipalvelu twitterissä hashtagin eli aihetunnisteen #WhatWouldMagufuliDo. Suomeksi: Mitä Magufuli tekisi.

Sitä käyttävät edelleen sekä presidentin kannattajat että hänelle irvailevat. Tässä vitsaillaan siitä, miten säästäväinen Magufuli tekisi selfiekepin.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Media toivoo vapauden paluuta

Suomalaisella Viestintä ja kehitys -säätiöllä on Tansaniassa kaksi hanketta, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Auli Starck.

Toinen on edistää tasa-arvoa toimituksissa ja toinen tukee yhteisöradioita ja verkkomediaa varsinkin Tansanian maaseudulla. Kumpikaan ei ole suoranaisia vaikeuksia kokenut Magufulin hallitusaikana. Mutta tiukka linja on tuntunut.

– Kun tehtiin yhteisömediaan korona-aiheisia podcasteja, piti olla tarkka että niihin on terveysministeriön lupa ja ne piti hyväksyttää etukäteen, sanoo Starck.

Magufulin kuolema nousi uutisotsikoihin mös Nairobissa Keniassa. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Magufulin tullessa valtaan vuonna 2015 sananvapaus oli Tansaniassa afrikkalaisittain esimerkillisen hyvällä tolalla. Sitten vapautta alettiin kaventaa. Tiedotusvälineiden toimintaa on estetty, toimittajia on pidätetty ja pahoinpidelty.

– Media on koko ajan vapaillaan. Ollaan kieli keskellä suuta, jotta voi pitää työpaikkansa, sanoo Auli Starck.

Hän odottaa mielenkiinnolla sitä, mitä vaikuttaa naisen tulo johtamaan Tansaniaa. Samia Suluhu Hassanista tiedetään toistaiseksi vähän.

– Voi toivoa, että median ja kansalaisyhteiskunnan vapautta aletaan palauttaa ja kriittisetkin äänet sallitaan jatkossa helpommin, sanoo Starck.

Lue lisää:

Koronaa rukouksin torjunut Tansanian presidentti on kuollut

Tansanian presidentillä on koronatartunta ja hän on kriittisessä tilassa, sanoo maan oppositiojohtaja BBC:lle