Hyppää sisältöön

Hankalat jääolot ovat vaikeuttaneet liikkumista Perämeren jäällä – "Saapasvarsi ei siinä solskeessa riittänyt"

Jäälle on kertynyt runsaasti vettä ja veden päällä on voinut olla paljon kevyttä puuterilunta.

Jääolot Perämerellä ovat olleet tänä vuonna erityisen haastavat. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Hankalat jääolosuhteet ovat vaikeuttaneet tänä talvena Perämeren jäällä liikkumista. Hankalien sääolosuhteiden vuoksi myös Kemin Selkäsaaressa sijaitsevan yksityispostilaatikon käyttö on jäänyt vähäiseksi.

Jään päälle noussut vesi ja paksu puuterilumi ovat estäneet ladun tekemisen. Paikoin puuterilumen alla on voinut olla jopa kymmeniä senttejä vettä, kertoo kemiläinen Matti Tuovinen, joka on ylläpitänyt Selkäsaaren länsipuolella sijaitsevaa yksityispostilaatikkoa jo usean vuoden ajan.

– Jos latua ei ole, niin sinne ei eksy kukaan kuin sumussa. Talvella täytyy olla kulkuyhteydet tai sitten kantohanki. Kyllähän tässä talvessa on ollut haasteita kaikilla, jotka tuolla ovat liikkuneet. Kaupungin latuja myöten pääsee hiihtelemään, mutta muuten siellä ei kannata suksilla lähteä umpiseen menemään, siellä tulee vesi vastaan.

Matti Tuovinen huolehtii Selkäsaaren postin tyhjentämisestä ja toimittaa kirjelähetykset eteenpäin. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Parhaimpina talvina saaresta on lähetetty kymmeniä kirjeitä ja kortteja viikossa. Postin lähettäjät saavat tällöin kirjeisiinsä erikoisleiman.

Hankalat jääolot ovat vaikeuttaneet myös Perämerellä mökkeilevien ihmisten kulkemista mökeilleen. Jään päälle kertyneestä vedestä on aiheutunut myös vaarallisia tilanteita.

– Tänä talvena veden korkeus on vaihdellut aika tiheään ja suurella erolla, että on ollut jopa tuollaisia 60-70 sentin vedenvaihteluita. Rantavesi varsinkin ja hiukan kauemmaksikin tuohon jään ja lumen alle kerääntyy paljon vettä ja se vaikeuttaa kulkemista ja aiheuttaa kiinnijäämistä, kertoo Simon edustalla Haikaran saaressa mökkeilevä Osku Silvekoski.

Hänellä on asiasta myös omakohtaista kokemusta.

– Viime viikon vaihteessa, kun lähdin mökiltä ajelemaan kalasatamaan päin, niin arvelin, että jäällä on paljon vettä. Lähdin ajamaan rantoja pitkin, niin en päässyt ajamaan kuin muutaman kymmenen metriä, niin olin niin syvällä, että saapasvarsi ei siinä solskeessa riittänyt ja lunta oli vajaa metri ympärillä. Siinä sitten meni tunti ja vartti saada vinssattua itsensä ylös.

.
.